Διεθνή

ΗΠΑ: Σε υψηλό 30 ετών ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών προσδοκιών το Μάιο, στο 3,4%

ΗΠΑ: Σε υψηλό 30 ετών ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών προσδοκιών το Μάιο, στο 3,4%
Η ονομαστική αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2008, λίγο πριν από την κλιμάκωση της τόστε σοβούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης
Σχετικά Άρθρα

Κατακόρυφη αύξηση κατά 3,4% το Μάιο, την ταχύτερη αύξηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατέγραψε ο δείκτης βασικών ατομικών καταναλωτικών προσδοκιών (PCE) των Μάιο, ένας δείκτης – βαρόμετρο για την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και την διαμόρφωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή 25 Ιούνιο 2021.

Προεξόφληση

Αν και η άνοδος ήταν περίπου η μεγαλύτερη σε επίπεδο 30 ετών, είχε ήδη προεξοφθηθεί σε δημοσκόπηση του Dow Jones και οι αγορές δεν αντέδρασαν με ηχηρό τρόπο στις ειδήσεις.
Η σημαντική αύξηση του δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αντικατοπτρίζει τον ταχύ ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης και τις επακόλουθες ανοδικές πιέσεις και υποτυπώνει την ταχεία «ανάρρωση» της αμερικάνικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας και τα lockdowns πο ξεκίνησαν από το 2000.

Παροδικό φαινόμενο

Αν και τα στοιχεία εγείρουν ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις, οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να επιμένουν ότι βλέπουν τις τρέχουσες ανοδικές πιέσεις στις τιμές ως προσωρινές και θεωρούν πιθανό να υποχωρήσουν καθώς οι συνθήκες επιστρέφουν στο φυσιολογικό.
Ο βασικός δείκτης αυξήθηκε 0,5% για το μήνα, ο οποίος ήταν πραγματικά κάτω από την εκτίμηση 0,6%.
Συμπεριλαμβανομένων των κυμαινόμενων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης PCE αυξήθηκε 3,9% στο έτος και 0,4% σε μηνιαία βάση.
Η ονομαστική αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2008, λίγο πριν από την κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και έστειλε τον πληθωρισμό σε χαμηλότερο δρόμο που θα διαρκούσε καθ 'όλη τη μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι αιτίες των πληθωριστικών πιέσεων

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε πρόσφατα εν μέσω συμβολής μίας σειράς παραγόντων.
Περιλαμβάνουν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των οποίων οι παραγωγοί βασικών προϊόντων δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση που έχει προκύψει με το άνοιγμα τη οικονομίας.
Η άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο καθώς το κόστος ξυλείας αυξήθηκε, αν και αυτή η τάση έχει αναστραφεί τελευταία.

Βασικά αποτελέσματα

Τέλος, οι τρέχοντες αριθμοί επηρεάζονται από αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «βασικά αποτελέσματα» basic effetcs ή συγκλίνουσες συγκρίσεις με την πορεί των τιμών από ένα χρόνο, όταν οι κυβερνητικοί περιορισμοί έθεσαν σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας μεγάλο μέρος της οικονομίας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης