Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για την μετάλλαξη Delta+, επανέρχονται μάσκες και περιοριστικά μέτρα αλλά… και τα lockdowns

Παγκόσμιος συναγερμός για την μετάλλαξη Delta+, επανέρχονται μάσκες και περιοριστικά μέτρα αλλά… και τα lockdowns
Η μετάλλαξη Delta είναι τόσο μεταδοτική που οι ειδικοί λένε ότι περισσότερο από το 80% του πληθυσμού θα χρειαστεί να εμβολιαστεί για να υπάρξει ανοσία της αγέλης.
Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμιος συναγερμός έχει προκληθεί για την μετάλλαξη Delta+ την μετάλλαξη που έχει προβληματίσει τους ειδικούς καθώς θεωρείται η πιο επιθετική μορφή covid -19.
Ήδη η πόλη της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε lockdowns δύο εβδομάδων το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 και η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας ανακοίνωσε ρεκόρ θανάτου εν μέσω παγκόσμιας εξάπλωσης μιας εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής COVID-19.
Ακόμη και το Ισραήλ το πιο εμβολιασμένο κράτος στον κόσμο επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα.
Ενώ οι προσπάθειες εμβολιασμού έχουν μειώσει τις μολύνσεις σε πολλές - κυρίως πλούσιες - χώρες, η αύξηση της παράλλαξης Delta, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, προκάλεσε φόβους για νέα κύματα ιού που έχουν ήδη οδηγήσει στον θάνατο σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Το Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ένα νέο εθνικό lockdowns από τις 28 Ιουνίου 2021 λόγω της παραλλαγής, με γραφεία κλειστά για μια εβδομάδα ενώ θα επιτρέπονται μόνο μεταφορές που σχετίζονται με ιατρικά θέματα.

Επανέρχονται τα lockdowns

Το συνήθως γεμάτο κέντρο του Σίδνει ήταν σχεδόν ερημωμένο αφού οι άνθρωποι υποχρεώθηκαν μείνουν σπίτι εκτός από τις απαραίτητες μετακινήσεις.
Η Νέα Ζηλανδία, επικαλούμενη «πολλαπλά κρούσματα» στην Αυστραλία, ανακοίνωσε τριήμερη αναστολή της ταξιδιωτικής συμφωνίας χωρίς καραντίνα με την Αυστραλία.
Ο υπουργός που εποπτεύει τον COVID-19 Chris Hipkins δήλωσε ότι η αναστολή θα δώσει στους αξιωματούχους χρόνο να εξετάσουν μέτρα προστασίας.
Οι νέοι περιορισμοί του Σίδνεϋ ισχύουν για περίπου 5 εκατομμύρια άτομα, καθώς και για εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που ζουν σε κοντινές πόλεις.
Το Σύδνει μόλις είχε βγει από το σοκ της ξαφνικής επιδημίας και επέστρεφε στην ομαλότητα μετά από μήνες με πολύ λίγα κρούσματα, ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου και όλα ξανά επέστρεψαν στην προηγούμενη κατάσταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία εξακολουθεί να επιβραδύνεται, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αναφέρει τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων παγκοσμίως από τον Φεβρουάριο 2021 και τη μείωση των θανάτων που οφείλονται στο COVID-19.
Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή Delta οδήγησαν σε νέους περιορισμούς σε χώρες που είχαν προηγουμένως καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την παραλλαγή Delta δήλωσε ο επικεφαλής ενημέρωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η παράλλαξη Delta είναι η πιο μεταδοτική από τις παραλλαγές που έχουν προσδιοριστεί μέχρι στιγμής, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 85 χώρες και εξαπλώνεται γρήγορα σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς.

Ήδη στην Αγία Πετρόπουλο της Ρωσίας καταγράφηκε στις 26 Ιουνίου ο υψηλότερος καθημερινός αριθμός θανάτων COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας πριν 16 μήνες.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η πόλη, η οποία έχει ήδη φιλοξενήσει έξι αγώνες Euro και πρόκειται να φιλοξενήσει ένα προημιτελικό στις 2 Ιουλίου, κατέγραψε 107 θανάτους Covid 19 μόνο στις 26 Ιουνίου 2021.
Η Ρωσία έχει δει μια έκρηξη νέων κρουσμάτων από τα μέσα Ιουνίου, λόγω της παραλλαγής Delta, η οποία έχει πλέον εξαπλωθεί στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η Ισπανία τερμάτισε την υποχρεωτική εξωτερική χρήση μάσκας το Σάββατο 26 Ιουνίου, ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του κανόνα κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πρώτου κύματος του ιού στην Ευρώπη.
Η απόφαση ελήφθη παρά την ανακοίνωση ενός μεγάλου αριθμού Covdi 19 στη Μαδρίτη, που εντοπίστηκε σε φοιτητές του ταξίδεψαν στην Μαγιόρκα, με περισσότερα από 2.000 άτομα να τους ζητείται να απομονωθούν.
Οι Κάτω Χώρες τερμάτισαν επίσης τα μέτρα σχετικά με τη χρήση μάσκας εξωτερικού χώρου, μειώνοντας παράλληλα τους περιορισμούς για φαγητό σε εσωτερικούς χώρους και ανοίγοντας ξανά νυχτερινά κέντρα σε άτομα που έχουν δοκιμάσει αρνητικά. Και η Ελβετία ακύρωσε τους περισσότερους από τους εναπομείναντες περιορισμούς του κορωνοιού το Σάββατο 26 Ιουνίου αφού ο υπουργός Υγείας Alain Berset δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χρήση εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna από τη χώρα έδωσε επαρκή προστασία έναντι της παραλλαγής Delta.

Θα χρειαστεί ανοσία 80% του πληθυσμού

Η μετάλλαξη Delta είναι τόσο μεταδοτική που οι ειδικοί λένε ότι περισσότερο από το 80% του πληθυσμού θα χρειαστεί να εμβολιαστεί για να υπάρξει ανοσία της αγέλης.
Ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παράλλαξης Delta, ωστόσο μετά την δεύτερη δόση γίνονται αποτελεσματικότητα.
Το Ισραήλ, το οποίο έχει μία από τις πιο επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού στον κόσμο, καταγράφει ήδη μολύνσεις που συνδέονται με την παράλλαξη Delta επαναφέροντας την χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους και άλλα μέτρα.
Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας για την αντίδραση πανδημίας του Ισραήλ, Nachman Ash, δήλωσε ότι η αύξηση του φορτίου δεν αντισταθμίστηκε ακόμη από παράλληλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ή θανάτων.
Οι μολύνσεις αυξάνονται επίσης με ανησυχητικό ρυθμό σε τουλάχιστον 12 χώρες στην Αφρική, με την παράλλαξη Delta συμβάλλει στην μεγάλη αύξηση των νοσηλειών, προειδοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο το 1% των Αφρικανών έχει εμβολιαστεί πλήρως - η χαμηλότερη αναλογία παγκοσμίως.

Χρήση μάσκας και για τους εμβολιασμένους

Χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων προστασίας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, εξακολουθεί να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και για τους πλήρως εμβολιασμένους, λόγω της μετάλλαξης Delta.
Τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Ψαλτοπούλου, Π. Μαλανδράκης και Θ. Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Συνίσταται η χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους καθώς δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.
Σημειώνεται ότι στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.

Η μετάλλαξη Delta

Το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 "Δέλτα" είναι το ταχύτερο στη διασπορά του ιού έως τώρα και η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου, ενώ είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακόμη, είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, καθώς εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Πιθανώς το στέλεχος αυτό οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.
‘Ήδη, στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται από τον SARS-CoV-2, πλέον οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα και έχει υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω του συγκεκριμένου στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι.
Γι' αυτό σημαντική, καταλήγουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι η πρόοδος του εμβολιασμού, αλλά και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης