Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία – περιφερειακές εκλογές: Χαστούκι για Macron, ήττα για Le Pen – Η επιστροφή κεντροδεξιάς και σοσιαλιστών

Γαλλία – περιφερειακές εκλογές: Χαστούκι για Macron, ήττα για Le Pen – Η επιστροφή κεντροδεξιάς και σοσιαλιστών
Στους κερδισμένους η Κεντροδεξιά και οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι με τη συνδρομή Οικολόγων και Αριστεράς - Ρεκόρ αποχής και ανασχηματισμός εν όψει
Σχετικά Άρθρα
Δεινή ήττα υπέεστη ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κατά τον δεύτερο των περιφερειακών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή (27/6/2021) ενώ στους χαμένους συγκαταλέγεται και ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen καθώς ηττήθηκε στην Προβηγκία, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του διεκδικούσε την εξσφάλιση της διοίκησης.  
Στους κερδισμένους η Κεντροδεξιά και οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι με τη συνδρομή Οικολόγων και Αριστεράς πέτυχαν σημαντικές τοπικές νίκες. 

Πλήρης αποτυχία Macron

Η αποτυχία του κόμματος του Emmanuel Macron στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, όπου δεν κέρδισε καμία περιφέρεια, συνιστά «απογοήτευση για την προεδρική πλειοψηφία», παραδέχτηκε απόψε ο Stanislas Guerini υψηλόβαθμο στέλεχος του LREM.
Το κόμμα του προέδρου, που ιδρύθηκε το 2017, συγκέντρωσε χαμηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα και οι υποψήφιοί του δεν ήταν σε θέση να κερδίσουν καμία από τις 13 περιφέρειες.
Να σημειωθεί ότι, όπως και στον πρώτο γύρο, η αποχή ήταν πολύ μεγάλη.
Με βάση τα έξιτ πολ, επανεκλέγονται όλοι οι απερχόμενοι πρόεδροι των περιφερειών.

Ανασχηματισμός εν όψει

Ο Macron θα επιδιώξει να αναζωογονήσει το αδύναμο κόμμα και αναμένεται να ανακοινώσει κυβερνητικό ανασχηματισμό τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με προεδρικές πηγές.
Η επιτυχία της κεντροδεξιάς, που διεκδικεί τις περισσότερες περιοχές της Γαλλίας και θέτει υποψηφιότητα για την αμφισβήτηση του δίπολου Macron – Le Pen τον Απρίλιο του 2022 έχει θέσει σε συναγερμό το περιβάλλον του προέδρου, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές.

Νίκη των παραδοασικών δυνάμεων

«Απόψε, δεν θα πάρουμε καμία περιοχή», παραδέχτηκε, κάνοντας λόγο για «βαθιά κρίση της τοπικής δημοκρατίας».
«Η κινητοποίηση είναι το κλειδί για τις επόμενες νίκες», πρόσθεσε, αναφερόμενη προφανώς στις προεδρικές εκλογές του 2022.
Τα «παραδοσιακά» κόμματα (δεξιά και κεντροαεριστερά, σε συνεργασία με την άκρα αριστερά και τους οικολόγους) που είχαν «εξαφανιστεί» τα τελευταία χρόνια, μετά τη νίκη-έκπληξη του Macron στην προεδρία, το 2017, επανεμφανίστηκαν δυναμικά.
Πολλά στελέχη της δεξιάς εξάλλου, με τον άνεμο της νίκης στο πλευρό τους, εκτιμούν ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι μια «μονομαχία» μεταξύ της Le Pen και του Macron.
«Τώρα, όλοι κατάλαβαν ότι οι προεδρικές είναι αγώνας για τρεις», σχολίασε ο Xavier Bertrand, ο νικητής στην περιφέρεια της Άνω Γαλλίας και ήδη υποψήφιος για το 2022.

Αποτυχία Le Pen στην Προβηγκία

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN), το κόμμα της άκρας δεξιάς της Marine Le Pen, δεν κατάφερε να κερδίσει τη μοναδική περιφέρεια στην οποία είχε ελπίδες να επικρατήσει, στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, όπως δείχνουν τα exit poll.
Ο υποψήφιος του RN Thierry Mariani στην περιφέρεια Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής (PACA) έρχεται δεύτερος, με ποσοστό 44,2% πίσω από τον Renaud Muselier των Ρεπουμπλικάνων που συγκεντρώνει ποσοστό 55,8%, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ της εταιρείας IFOP.
Παρόμοια ποσοστά δίνει στους δύο διεκδικητές και μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Opinionway.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο ήταν επιτυχής η στρατηγική της Le Pen να «μαλακώσει» την εικόνα του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματός της προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους από την παραδοσιακή δεξιά.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι η διαφαινόμενη αποτυχία του κόμματός της να κερδίσει δύο από τα προπύργιά του δεν προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ρεκόρ αποχής

Ρεκόρ αποχής καταγράφεται και πάλι στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών  στη Γαλλία καθώς η συμμετοχή ανέρχεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με την περασμένη εβδομάδα.
Ο πρώτος γύρος αποτέλεσε χαστούκι για την πλειοψηφία του προέδρου Emmanuel Macron και την ακροδεξιά, δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Στις 17.00, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 27,89%, περίπου μία μονάδα πάνω από το 26,72% του πρώτου γύρου.
Ήταν όμως σε ελεύθερη πτώση σε σύγκριση με τις περιφερειακές (50,54%) και διαμερισματικές (41,92%) εκλογές του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Στις 20 Ιουνίου, τα δύο τρίτα των περίπου 48 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1958, από την αρχή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης