Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ισχυρή προστασία από γ’ δόση του AstraZeneca - Δεν χρειάζεται μέχρι στιγμής

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ισχυρή προστασία από γ’ δόση του AstraZeneca - Δεν χρειάζεται μέχρι στιγμής
Έως και σε 45 εβδομάδες μπορεί να γίνει η δεύτερη δόση αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Σχετικά Άρθρα

Στο συμπέρασμα ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να προκαλέσει ισχυρή ανοσοαπόκριση καταλήγουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να χρειάζεται μια επιπρόσθετη δόση από τη στιγμή μάλιστα που παρατηρούνται ελλείψεις εμβολίων σε αρκετά κράτη.
Βάσει της μελέτης, μια τρίτη δόση αυξάνει την ανοσοαπόκριση των αντισωμάτων και των Τ-κυττάρων ενώ η χορήγηση της δεύτερης δόσης μπορεί να καθυστερήσει έως και 45 εβδομάδες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μειωθεί η ανοσοαπόκριση.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει από το φθινόπωρο σε αναμνηστικές δόσεις και ενώ εκτιμάται πως τα 3/5 των ενήλικων Βρετανών έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Σε δηλώσεις του ο Andrew Pollard, διευθυντής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης, υπογράμμισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο προστατεύει έναντι των μεταλλάξεων του ιού για μια μακρά χρονική περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να μην χρειάζεται μια αναμνηστική δόση.

Τρίτη δόση μόνο αν είναι απαραίτητο

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την αναμνηστική δόση, εφόσον φανεί ότι είναι απαραίτητο.
Αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται.
Σε αυτή την φάση με το υψηλό επίπεδο προστασίας του πληθυσμού και ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό έχει χαθεί, το να δώσουμε τώρα μια τρίτη δόση στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ενώ υπάρχουν χώρες με μηδέν δόσεις, είναι κάτι που δεν είναι αποδεκτό» υποστήριξε ο Pollard.
Υπενθυμίζεται πως προηγούμενες μελέτες, έδειχναν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είχε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, όταν η δεύτερη δόση γινόταν 12 εβδομάδες μετά την πρώτη και όχι 4 εβδομάδες μετά.
Η έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρεται στα ευρήματα που έγινε σε 30 συμμετέχοντες που έλαβαν αργότερα τη δεύτερη δόση και σε 90 που έκαναν και τρίτη δόση.
Όλοι τους ήταν κάτω των 55 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης