Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid 19: Παγκόσμια ανησυχία για την παράλλαξη Δέλτα – Απειλή για νέο κύμα κρουσμάτων στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι

Covid 19: Παγκόσμια ανησυχία για την παράλλαξη Δέλτα –  Απειλή για νέο κύμα κρουσμάτων στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι
Πετά τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους η Ιταλία

Στον απόλυτο εφιάλτη έχουν εξελιχθεί οι παραλλάξεις Δέλτα και Δέλτα plus, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, ανατρέποντας κάθε προηγούμενο σχεδιασμό για ένα πιο ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι.
Ήδη Πορτογαλία και Ρωσία είναι στο έλεος του τέταρτου κύματος – είναι χαρακτηριστικό πως το 70% των νέων κρουσμάτων στη Λισαβόνα αποδίδεται στην παράλλαξη Δέλτα, τη στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται πλέον σε όλη την Πορτογαλία – ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να επιβάλλει μπλόκο στην είσοδο των Βρετανών τουριστών σε όλη την ΕΕ, πρόταση που όπως είναι λογικό, συναντά αντιδράσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος.
Την ίδια στιγμή, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα λαμβάνει και η Νότια Αφρική ενώ τη σύγχυση και τη γενικότερη ανησυχία επιτείνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος συστήνει την χρήση μάσκας και για τους πλήρως εμβολιασμένους με τήρηση όλων των μέτρων.
Παρόλο αυτά, η Ιταλία, η οποία τον Μάρτιο του 2020 ήταν η χώρα που γνώριζε το ισχυρότερο «χτύπημα» της πανδημίας, από σήμερα Δευτέρα 28/6 «πετά τις μάσκες» καθώς έχουν μειωθεί ιδιαίτερα τα κρούσματα.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 181.282.922 και οι νεκροί 3.926.241
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.636.566 κρούσματα και 604.086 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.279.331 και τρίτη σε νεκρούς με 396.730
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 513.474 και τρίτη σε κρούσματα με 18.420.598
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.832.481
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.414.310 και έκτη η Ρωσία με 5.408.744
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.771.289
γφδσγφδσγφδσγσδφγδφσ.PNG
Μπλόκο Γερμανίας για την είσοδο Βρετανών τουριστών σε όλη την ΕΕ λόγω της παράλλαξης Δέλτα 

Να απαγορεύσει την είσοδο όλων των Βρετανών τουριστών στην ΕΕ επιθυμεί η κυβέρνηση της Γερμανίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω και της ιδιαίτερα μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, η καγκελάριος Merkel θέλει να χαρακτηριστεί η Μ. Βρετανία ως «χώρα ανησυχίας» και να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους Βρετανούς τουρίστες, ακόμα και στους πλήρως εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση της Γερμανίας θα συζητηθεί από ανώτερους Ευρωπαίους και εθνικούς αξιωματούχους στην ευρεία επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην πρόταση αυτή αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανίας, Πορτογαλία και Μάλτα, μια και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο τουρισμός τους από τους Βρετανούς.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση Merkel – Johnson, ενώ εντός του Ιουλίου η βρετανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για τα διεθνή ταξίδια των Βρετανών.

Πετά τις μάσκες η Ιταλία – Σφοδρό κύμα στην Πορτογαλία

Πάντως και παρά την ανησυχία που προκαλεί η διασπορά της παράλλαξης Δέλτα, η Ιταλία, η χώρα της Ευρώπης που επλήγη ιδιαίτερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, από σήμερα Δευτέρα 28/6 προχωρά στην άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Και οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας έχουν μετατραπεί σε «λευκές ζώνες» κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την χώρα, αν και ειδικοί προειδοποιούν ότι αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα λόγω της παράλλαξης Δέλτα, η οποία τείνει να γίνει κυρίαρχη στην Ιταλία.
Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η εξέλιξη της πανδημίας στην Πορτογαλία.
Στη Λισαβόνα, το 70% των νέων κρουσμάτων αποδίδεται στην παράλλαξη Δέλτα, η οποία επεκτείνεται με ραγδαίο ρυθμό σε όλη την Πορτογαλία.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Παρασκευή η Πορτογαλία ανέφερε την υψηλότερη αύξηση κρουσμάτων από τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα.
644444634533.JPG
Μ. Βρετανία: Εμβολιασμένο το 50% κάτω των 30 ετών

Στην επιτάχυνση των εμβολιασμών των νεαρότερων ηλικιών προχωρά η Μ. Βρετανία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της διασποράς της παράλλαξης Δέλτα.
Οι υγειονομικές αρχές της Αγγλίας υποστήριξαν ότι αναμένουν να έχουν εμβολιάσει το μισό πληθυσμό κάτω των 30 ετών έως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι πάνω από 4,2 εκατομμύρια Άγγλοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με μια δόση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όταν και άνοιξε το πρόγραμμα εμβολιασμού για τους άνω των 20 ετών.
Εν τω μεταξύ, Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παράλλαξη Δέλτα πολύ σύντομα θα απλωθεί σε όλη την Ευρώπη, με τον Peter Horby, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να υποστηρίζει ότι «αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να είχαν καθυστερήσει την εξάπλωση της παράλλαξης Δέλτα» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΗΠΑ: Μετρά τα περισσότερα κρούσματα της παράλλαξης Δέλτα plus

Και ενώ ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με την εξάπλωση της παράλλαξης Δέλτα, η οποία θεωρείται έως και 60% πιο μεταδοτική από όλες τις προηγούμενες παραλλάξεις, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα της παράλλαξης Δέλτα plus, η οποία και αυτή αποτελεί πηγή ανησυχίας για το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει νέα έξαρση κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 83 κρούσματα της εν λόγω παράλλαξης, όταν στη Μ. Βρετανία έχουν εντοπιστεί 41 κρούσματα και στην Ινδία άλλα 40.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος Biden κάλεσε τους Αμερικάνους να σπεύσουν να εμβολιαστούν καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ασφαλείς.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη αναγνωρίζει πως ο στόχος του Biden να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού άνω των 18 ετών έως τις 4 Ιουλίου δεν πρόκειται να επιτευχθεί, κυρίως λόγω της διστακτικότητας των νέων προς τα νέα εμβόλια.
Μέχρι στιγμής, μόλις 16 από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επιτύχει το στόχο του προέδρου.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι σχεδόν 180 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ενώ πάνω από 153 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ινδία: Υποχωρεί το δεύτερο κύμα

Στην Ινδία, από όπου και προήλθε η παράλλαξη Δέλτα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται να υποχωρεί.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 979 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 46.148 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά 396.730 νεκρούς επί συνόλου 30,27 εκατ. μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα, που ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα.
Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω από αυτόν στις ΗΠΑ, και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.
876666786555675757.JPG

Βρετανία: Μεγάλη άνοδος με 22.868 νέα κρούσματα παρά τους 32,58 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Μεγάλη άνοδος κρουσμάτων κατεγράφη στη Βρετανία με 22.868 νέες μολύνσεις σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου.
Τα κρούσματα της Κυριακής ήταν 14.876.
Ωστόσο, ο αριθμός των ανακοινωθέντων θανάτων ήταν τρεις έναντι 11 που ανακοινώθηκαν την Κυριακή.
Ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει σταθερά τον τελευταίο μήνα στη Βρετανία, ωστόσο ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα – εξπρές που εφαρμόζεται, φαίνεται να έχει εξασθενήσει τη σύνδεση μολύνσεων και θανάτων με τον ημερήσιο αριθμό των απωλειών να παραμένει κάτω ή γύρω στα 20.
Σύμφωνα με τα σημερινά στατιστικά δεδομένα 44,45 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ 32,58 εκατομμύρια έχουν πλήρως εμβολιασθεί.

AstraZeneca: Ένα μακρύ μεσοδιάστημα ανάμεσα στις 2 δόσεις βελτιώνει την αποτελεσματικότητα

Ένα μεσοδιάστημα μερικών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης κατά της Covid-19 βελτιώνει την ανοσία, ενώ μια τρίτη δόση του ίδιου εμβολίου παράγει ισχυρή ανοσολογική απόκριση, αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Οι ερευνητές έδειξαν πως, αντί να βλάψει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ένα διάλειμμα μέχρι και 45 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού.
"Είναι μια καθησυχαστική είδηση για τις χώρες που διαθέτουν μικρότερη προμήθεια εμβολίων, που μπορεί να ανησυχούν για καθυστερήσεις στη χορήγηση των δεύτερων δόσεων στους πληθυσμούς τους.
Υπάρχει εξαιρετική απόκριση σε μια δεύτερη δόση, ακόμη και μετά από 10 μήνες σε σχέση με την πρώτη", σχολίασε ο καθηγητής Andrew Porland, διευθυντής του Oxford Vaccine Group που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με τον αγγλο-σουηδικό φαρμακευτικό όμιλο.
Το Φεβρουάριο, μια μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet, ανέφερε ήδη πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη έπειτα από μεσοδιάστημα 3 μηνών ανάμεσα στις δόσεις (81%), απ' ό,τι έπειτα από μεσοδιάστημα 6 εβδομάδων (55%).
Στη μελέτη τους που δημοσιεύεται σήμερα, οι ερευνητές έδειξαν επίσης πως μια τρίτη δόση, που χορηγείται πάνω από έξι μήνες μετά τη δεύτερη, επιφέρει "σημαντική αύξηση" των αντισωμάτων και προκαλεί "ισχυρή άνοδο" της ανοσολογικής απάντησης κατά της Covid-19, περιλαμβανομένων των παραλλαγών.
"Δεν ξέρουμε αν αναμνηστικές δόσεις θα είναι απαραίτητες λόγω της μείωσης της ανοσίας ή για να αυξηθεί η ανοσία εναντίον των ανησυχητικών παραλλαγών", δήλωσε η Theresa Lamb, που έχει κυρίως συντάξει αυτές τις μελέτες.
Όμως η καθηγήτρια αναφέρει πως οι έρευνες δείχνουν πως μια τρίτη δόση του εμβολίου "γίνεται καλά ανεκτή και αυξάνει σημαντικά την απόκριση αντισωμάτων. Είναι μια πολύ ενθαρρυντική είδηση, αν διαπιστώσουμε πως μια τρίτη δόση είναι απαραίτητη".
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως το εμβόλιο είχε "λιγότερες παρενέργειες μετά τη δεύτερη και την τρίτη δόση απ' ό,τι μετά την πρώτη". 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης