Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ – Tράπεζες: Επιπλέον 2 δια δολ. σε μερίσματα το γ’ τρίμηνο 2021 μετά τα θετικά stress tests

ΗΠΑ – Tράπεζες: Επιπλέον 2 δια δολ. σε μερίσματα το γ’ τρίμηνο 2021 μετά τα θετικά stress tests
Τι ανακοίνωσαν Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America και Walls Fargo
Σχετικά Άρθρα

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή μερισμάτων από τις κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, μετά τη άρση της σχετικης΄απαγόρευσης που είχε επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας, οι οποίες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να δώσουν στους επενδυτές επιπλέον μερίσματα ύψους 2 δισ. δολαρίων το επόμενο τρίμηνο, αφού η κεντρική τράπεζα χαλάρωσε τους περιορισμούς, μετά δε και τη θετική αξιολόγησή τους στα ετήσια stress test, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.

Οι ανακοινώσεις

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία αντανακλά την υγιή κατάσταση των βιβλίων των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχουν ανακτήσει και την οποία θα την ανταμείψουν έναντι των επενδυτών με την καταβολή πρόσθετων μερισμάτων.
Η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει το μέρισμα της στα 70 σεντς ανά μετοχή, κατά το τρίτο τρίμηνο, μια εξέλιξη που αιφνιδίασε τους αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν πολύ μικρότερη αύξηση από τα 35 στα 50 σεντς ανά μετοχή.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ενισχύσει τις δαπάνες της για την επαναγορά ιδίων μετοχών.
Η Goldman Sachs ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμα της για τις κοινές μετοχές από τα 1,25 στα 2 δολάρια ανά μετοχή, η Bank of America γνωστοποίησε ότι θα το αυξήσει κατά 17% στα 21 σεντς ανά μετοχή στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η JP Morgan ανακοίνωσε πως θα ανεβάσει το μέρισμα της από τα 90 σεντς στο ένα δολάριο.
Αντίστοιχα, η Walls Fargo & Co δρομολογεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων, από το τρίτο τρίμηνο του 2021 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ υπολογίζει πως θα διπλασιάσει το μέρισμα της, στο τρίτο τρίμηνο, στα 20 σεντς ανά μετοχή.

Άρση των περιορισμών

Με την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων των stress tests, σύμφωνα με τα οποία και οι 23 μεγάλες τράπεζες της χώρας πέρασαν τα ετήσια τεστ αντοχής, η Federal Reserve επεσήμανε πως οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν υπόκεινται πια στους περιορισμούς της πανδημίας που έβαζαν φραγμό στη διανομή μερισμάτων και στις επαναγορές μετοχών.
Tα stress test της Fed που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα δείγμα 23 τραπεζών έδειξαν ότι στο σύνολό τους οι τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν συνολικές ζημίες ύψους 500 δισ. δολαρίων, όμως εξακολουθούν να ανταποκρίνονται σε όλα τα κεφαλαιακά κριτήρια ακόμη και σε περιβάλλον εξαιρετικά «βαθιάς» ύφεσης.

Μετοχική κερδη

Να σημειωθεί επίσης ότι οι μετοχές τους καταγράφουν σημαντική άνοδο από το Σεπτέμβριο, χάρη στην έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, σε συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και στις ευνοϊκές προοπτικές για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης