Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tel Aviv University: Φάρμακο με βάση το RNA μπορεί να αντιμετωπίσει καρκινικά κύτταρα

Tel Aviv University: Φάρμακο με βάση το RNA μπορεί να αντιμετωπίσει καρκινικά κύτταρα
Η ανακάλυψη εστιάζει στην ικανότητα απελευθέρωσης των αντισωμάτων ειδικά στα σωστά κύτταρα.
Σχετικά Άρθρα

Φάρμακο με βάση το RNA μπορεί να αντιμετωπίσει καρκινικά κύτταρα αναφέρει το Tel Aviv University στο Ισραήλ.
Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα φαρμάκων βασισμένο σε RNA για να αντιμετωπίσει καρκινικά κύτταρα.
Το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την θεραπεία των καρκίνων του αίματος, διάφορων τύπων αδενοκαρκίνων καθώς και ιογενών ασθενειών - συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού.

«Σήμερα, πλημμυρίζουμε το σώμα μας με αντισώματα που, αν και επιλεκτικά, βλάπτουν όλα τα κύτταρα», εξήγησε ο καθηγητής Dan Peer, αντιπρόεδρος της TAU για έρευνα και ανάπτυξη, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
«Τώρα έχουμε βγάλει τα υγιή κύτταρα από την εξίσωση δηλαδή, τα μη φλεγμονώδη κύτταρα και μέσω μιας απλής ένεσης στην κυκλοφορία του αίματος μπορούμε να σιωπήσουμε ή να επεξεργαστούμε ένα συγκεκριμένο γονίδιο αποκλειστικά στα κύτταρα που έχουν την φλεγμονή.
Η ομάδα του Dan Peer εργάζεται για τη χρήση του RNA για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών εδώ και δεκαετίες. Είχαν ήδη εντοπίσει πώς να κάνουν διάκριση μεταξύ κυττάρων που είναι ασθενή και σε υγιή κύτταρα.
Η ανακάλυψη εστιάζει στην ικανότητα απελευθέρωσης των αντισωμάτων ειδικά στα σωστά κύτταρα.
«Σε κάθε κυτταρικό περίβλημα στο σώμα, δηλαδή στην κυτταρική μεμβράνη, υπάρχουν υποδοχείς που επιλέγουν ποιες ουσίες εισέρχονται στο κύτταρο», δήλωσε ο Peer.
«Εάν θέλουμε να εγχύσουμε ένα φάρμακο, πρέπει να το προσαρμόσουμε στους συγκεκριμένους υποδοχείς των κυττάρων -στόχων, διαφορετικά θα περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και δεν θα κάνει τίποτα.
Αλλά μερικοί από αυτούς τους υποδοχείς είναι δυναμικοί - αλλάζουν σχήμα στη μεμβράνη σύμφωνα με εξωτερικά ή εσωτερικά σήματα.
Μόνο περίπου το 15% των κυττάρων είναι πραγματικά άρρωστα, πράγμα που σημαίνει ότι με αυτό το νέο σύστημα, περίπου το 85% των κυττάρων που είναι υγιή αφήνονται να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν.
«Η ανακάλυψη μας αλλάζει πραγματικά τον κόσμο των θεραπευτικών αντισωμάτων», δήλωσε ο Peer.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.

Με αφορμή τα εμβόλια

Τα νανοσωματίδια RNA και λιπιδίων βρίσκονται στο λεξικό πολλών ανθρώπων, λόγω των εμβολίων Pfizer και Moderna για τον κορωνοιό των πρώτων λειτουργικών εμβολίων RNA στον κόσμο.
Οι Moderna και Pfizer προσφέρουν απλώς μια συγκεκριμένη αλληλουχία mRNA στα κύτταρα μας.
Μόλις το mRNA βρίσκεται στο κύτταρο, η ανθρώπινη βιολογία αναλαμβάνει.
Τα ριβοσώματα διαβάζουν τον κώδικα και χτίζουν την πρωτεΐνη, την οποία τα κύτταρα στη συνέχεια εκφράζουν στο σώμα.

Πριν από αυτά τα εμβόλια, οι ερευνητές προσπαθούσαν μέσω RNA να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Ο Peer είπε ότι αυτή η τελευταία σημαντική ανακάλυψη είναι το «επόμενο» επίπεδο πέρα από τα εμβόλια.
«Φανταστείτε ότι έχετε έναν πύραυλο και ο πύραυλος ξέρει πώς να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη διεύθυνση, το συγκεκριμένο διαμέρισμα και το συγκεκριμένο δωμάτιο μέσα στο διαμέρισμα», δήλωσε ο Peer.
«Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που καταφέραμε να παράξουμε φάρμακο που ξέρει πώς να συνδέεται με τους υποδοχείς μόνο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση και να παρακάμψουμε τα άλλα πανομοιότυπα κύτταρα:
δηλαδή, να παραδώσουμε το φάρμακο αποκλειστικά σε κύτταρα που σχετίζονται με την ασθένεια.
Σε αυτήν τη συγκεκριμένη μελέτη, που έγινε σε ποντίκια με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η κολίτιδα, η ομάδα κατάφερε να βελτιώσει όλα τα φλεγμονώδη συμπτώματα που κυμαίνονται από το βάρος του ζώου έως τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες.
«Συγκρίναμε τα αποτελέσματά μας με εκείνα των αντισωμάτων που κυκλοφορούν επί του παρόντος σε ασθενείς με Crohn και κολίτιδα και διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματά μας ήταν τα ίδια ή καλύτερα, χωρίς να προκαλέσουμε περισσότερες παρενέργειες που συνοδεύουν την εισαγωγή αντισωμάτων σε όλα τα κύτταρα.
Το επόμενο βήμα θα ήταν να δοκιμάσουμε το σύστημα στους ανθρώπους, είπε, το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει δύο ή τρία ακόμη χρόνια - «αλλά έχουμε δει από τον κορωνοϊό ότι όταν χρειαστεί, μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης