Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Εκκίνηση της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια – Η γερμανική πρωτοβουλία και τα «αγκάθια»

Deutsche Welle: Εκκίνηση της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια – Η γερμανική πρωτοβουλία και τα «αγκάθια»

Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία

Σχετικά Άρθρα

Ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδος, μετά από πρόσκληση της καγκελαρίου Angela Merkel, σε μορφή τηλεδιάσκεψης η ετήσια Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία.
Θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της ΕΕ όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Σύνοδος Κορυφής διοργανώνεται από το 2014 με γερμανική πρωτοβουλία.
Στόχοι της είναι η εδραίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η σταθεροποίηση τους, αλλά και η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα τους σε όλους τους τομείς, προκειμένου να ξεπεραστούν εθνικές και θρησκευτικές εντάσεις που προκάλεσαν οι γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Αντιφατικές θέσεις

Σε πρόσφατο μήνυμά της η καγκελάριος Merkel χαρακτήρισε ως μια επιτυχία των περασμένων Συνόδων Κορυφής το «Βήμα της Νεολαίας των Δυτικών Βαλκανίων» μέσω του οποίου συντονίζονται προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και νέων, όπως επίσης και ο διάλογος σε ό,τι αφορά την αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων και έργα συγκοινωνίας και υποδομών.
Πρόκειται για «σημαντικά βήματα για την καθιέρωση μιας μόνιμης διασυνοριακής ανταλλαγής που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιφυλάξεων», τόνισε η κ. Merkel.
Οι προσπάθειες αυτές φέρνουν, σύμφωνα με την καγκελάριο, τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στο στόχο τους να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη ΕΕ.

Επιτάχυνση ένταξης

Η Γερμανία, μία σειρά άλλων κρατών μελών και θεσμοί της ΕΕ επιδιώκουν την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Σχετικές προσπάθειες του Βερολίνου σε ό,τι αφορά την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στο διάστημα της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο 2020 απέτυχαν.
Ειδικά η Γαλλία και η Ολλανδία παρεμποδίζουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα, προβάλλοντας ζητήματα όπως τη ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η στάση των κυβερνήσεων στη Γαλλία και την Ολλανδία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από εσωτερικές σκοπιμότητες: και στις δύο χώρες οι κυβερνήσεις δέχονται ισχυρή πίεση από ακροδεξιά κόμματα.
Την δε ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας παρεμποδίζει η Βουλγαρία για λόγους που σχετίζονται με γλωσσικά ζητήματα και την ιστορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης