Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικής κυβέρνησης στο Ιράν

Συνάντηση μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικής κυβέρνησης στο Ιράν
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών M. Zarif κήρυξε την έναρξη μιας διαφγανικής συνάντησης στην Τεχεράνη μεταξύ αντιπροσώπων της κυβέρνησης της Καμπούλ και των Ταλιμπάν,
Σχετικά Άρθρα

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών M. Zarif κήρυξε την έναρξη μιας διαφγανικής συνάντησης στην Τεχεράνη μεταξύ αντιπροσώπων της κυβέρνησης της Καμπούλ και των Ταλιμπάν, την ώρα που οι τελευταίοι εξαπέλυαν επίσης σήμερα την πρώτη από τις αρχές Μαΐου επίθεσή τους εναντίον μιας επαρχιακής πρωτεύουσας, της Καλά-ι-Νάου, πρωτεύουσας της επαρχίας Μπαντγίς (βορειοδυτικό Αφγανιστάν), και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωνε πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται με ταχύτητα και πως η Μόσχα είναι έτοιμη, αν καταστεί απαραίτητο, να υπερασπιστεί τους περιφερειακούς συμμάχους της.
Λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί για την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Zarif κάλεσε "το λαό και τους πολιτικούς ηγέτες" του Αφγανιστάν να "λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους", σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, καθώς οι Ταλιμπάν σημειώνουν στρατιωτικές προόδους επί του πεδίου χάρη στην αναδίπλωση των Αμερικανών.
Σήμερα, ενώ οι αφγανικές αντιπροσωπείες συνεδρίαζαν στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι Ταλιμπάν εξαπέλυαν επίθεση εναντίον της Καλά-ι-Νάου, στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν. Πρόκειται για την πρώτη επίθεσή τους εναντίον μιας επαρχιακής πρωτεύουσας από τις αρχές Μαΐου που εξαπέλυσαν τη γενική επίθεσή τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.
Το Ιράν είναι πολύ ανήσυχο για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, με το οποίο έχει εκτεταμένα σύνορα και από το οποίο έχει υποδεχθεί σε διάστημα ετών εκατομμύρια πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Zarif εξέφρασε τη λύπη του για τα "βλαβερά αποτελέσματα της συνέχισης της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν και κάλεσε τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαφγανικών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Καμπούλ στην Τεχεράνη είναι ο Y. Kanouni, πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, και της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν ο επικεφαλής των διαπραγματευτών τους Αμπάς Στανικζάι.
Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της Μπαγντίς Χεσαμουντίν Σαμς ανέφερε με SMS που έστειλε στους δημοσιογράφους πως "ο εχθρός μπήκε στην πόλη (σ.σ.: την Καλά-ι-Νάου), όλες οι γύρω περιφέρειες έπεσαν, οι μάχες άρχισαν στην πόλη".
Ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Μπαγντίς Αμπντούλ Αζίζ Μπεκ επιβεβαίωσε την είσοδο των Ταλιμπάν και πως οι μάχες συνεχίζονται.
"Την περασμένη νύκτα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της επαρχίας παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν και αυτοί οι τελευταίοι βρίσκονταν σήμερα το πρωί στην πόλη", δήλωσε ο Αμπντούλ Αζίζ Μπεκ.
"Οι μάχες συνεχίζονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα μέρη της πόλης", πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως "η φυλακή της πόλης άνοιξε και περίπου 200 κρατούμενοι διέφυγαν".
Ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, ο G. Habibi, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αντάρτες κατέλαβαν την έδρα της αστυνομίας και το τοπικό γενικό επιτελείο των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDS).
"Οι αξιωματούχοι της επαρχίας κατέφυγαν σε ένα στρατόπεδο στην πόλη" μέσα στο οποίο "οι μάχες συνεχίζονται", δήλωσε.
Στη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν τείνει να επιδεινωθεί γρήγορα και πρόσθεσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τους περιφερειακούς συμμάχους της, αν καταστεί απαραίτητο.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα στον πρόεδρο του Τατζικιστάν E. Rahmon πως η Μόσχα θα βοηθήσει αυτή τη φτωχή πρώην σοβιετική δημοκρατία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την έξοδο του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, εφόσον χρειαστεί.
Ο Rahmon έδωσε εντολή να επιστρατευθούν 20.000 έφεδροι για να ενισχύσουν τα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, αφού περισσότεροι από 1.000 αφγανοί στρατιωτικοί διέφυγαν μέσω των συνόρων αυτών μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν.
Ο Lavrov, μιλώντας σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λάος, δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βάση της στο Τατζικιστάν, μία από τις μεγαλύτερες που διαθέτει στο εξωτερικό, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συμμάχων της στην περιοχή.
"Παρακολουθούμε από κοντά αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν, όπου η κατάσταση έχει την τάση να επιδεινωθεί γρήγορα, με φόντο μεταξύ άλλων την βιαστική έξοδο των αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Lavrov.
"Δεν κατάφεραν να επιτύχουν ορατά αποτελέσματα όσον αφορά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη διάρκεια των δεκαετιών που πέρασαν εκεί", υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Lavrov πρόσθεσε πως παραμένουν σε πλήρη ισχύ οι στρατιωτικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ρωσία στο πλαίσιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας, ενός μετασοβιετικού συνασπισμού ασφαλείας του οποίου ηγείται και ο οποίος περιλαμβάνει επίσης το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.
"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, χρησιμοποιώντας και τις δυνατότητες της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν, για να εμποδίσουμε οποιεσδήποτε επιθετικές παρορμήσεις έναντι των συμμάχων μας", δήλωσε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης