Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία για ανάκαμψη και πανδημία - Πιέσεις στη Wall Street - Πτώση -0,86% ο S&P 500

Ανησυχία για ανάκαμψη και πανδημία - Πιέσεις στη Wall Street - Πτώση -0,86% ο S&P 500

Απώλειες στη Wall με βαρίδι την πτώση των ομολόγων

Σχετικά Άρθρα
Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα 8/7 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τη συνεδρίαση να ξεκινάει ως η χειρότερη των τελευταίων εβδομάδων και σταδιακά να μαζεύει τις απώλειες, την ώρα που η πτώση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων εντείνει την ανησυχία των επενδυτών για το αν θα συνεχιστεί η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχωρούν σήμερα σε χαμηλό περίπου πέντε μηνών, με τη "βουτιά" των κρατικών χρεογράφων να προκαλεί αμφιβολίες στους επενδυτές για την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ.
Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,285%, υποχωρώντας κατά 3,4 μονάδες βάσης, ενώ ενδοσυνεδριακά έπεσε μέχρι και στο 1,245%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
Η πτώση της Wall έρχεται στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε και από τα πρακτικά που δόθηκαν χθες 7/7 στη δημοσιότητα, οι αξιωματούχοι της Fed κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 15-16 Ιουνίου έδωσαν «σήμα» ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
H FOMC τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που θα ήθελε να δει η Fed προτού αρχίσει να αλλάζει τη νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί.
Αρκετά μέλη της FOMC, όμως, πιστεύουν ότι η ώρα για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων «θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν», ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους δεν δίνουν ξεκάθαρο σήμα.
Συνολικά, πάντως, τα μέλη της FOMC θεώρησαν συνετό να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ώστε η Fed να είναι έτοιμη να κινηθεί όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε «να αντεπεξέλθει σε απροσδόκητες οικονομικές εξελίξεις, όπως η ταχύτερη της αναμενόμενης προόδου ως προς τους στόχους που έχει θέσει η επιτροπή ή η εμφάνιση κινδύνων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

Ο δείκτης Dow Jones, κατέγραψε πτώση -0,75% στις 34.421,93 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,86% στις 4.320,82 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,72% στις 14.559,79 μονάδες

Στις 373.000 οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Μικρή άνοδο καταγράφουν για την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς έφτασαν τις 373.000.
Όμως, ενώ η εικόνα βελτιώνεται συνολικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Αμερικανοί που υποστηρίζονται ακόμα από κάποιας μορφής ενίσχυση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Φρένο στην εξάπλωση covid βάζουν τα εμβόλια - Πάνω από 4 εκατ. οι νεκροί – Ανήθικο πείραμα το άνοιγμα της Αγγλίας

Με την παράλλαξη Δέλτα να «ευθύνεται» για το 40% των κρουσμάτων στη Γαλλία και για το 50% των μολύνσεων στις ΗΠΑ, τη στιγμή που οι περισσότεροι ειδικοί πως θα κυριαρχήσει έως τα τέλη Αυγούστου σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, διεθνής μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια κατά της covid όχι μόνο αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, αλλά βάζουν και φρένο στην εξάπλωση του ιού.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο medRxiv, τα εμβόλια μπορούν και να περιορίζουν τις διάφορες μεταλλάξεις του ιού, κάτι που σημαίνει πως είναι σε θέση να περιορίζουν και την αχαλίνωτη διασπορά του ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής ευθύνεται για τον θάνατο 4 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως ενώ έχει μολύνει πάνω από 185 εκατομμύρια ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή έντονες αντιδράσεις για το επικείμενο άνοιγμα της Αγγλίας στις 19 Ιουλίου εκφράζουν περισσότεροι από 4.000 Βρετανοί γιατροί και επιστήμονες, οι οποίοι σε επιστολή τους προς το ιατρικό περιοδικό Lancet, κάνουν λόγο για μια «επικίνδυνη και πρόωρη» απόφαση, για ένα ανήθικο πείραμα καλώντας την κυβέρνηση Johnson να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της και να λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Βουτιά στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης

Απώλειες κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ενός παγκόσμιου sell-off, καθώς εντείνονται πάλι οι ανησυχίες για την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης με τη μετάλλαξη "Δέλτα" να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και να φέρνει στο προσκήνιο και πάλι περιοριστικά μέτρα, τα οποία πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,73% στις 15.420,64, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 2,01% στις 6.396,73 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,68% στις 7.030,66 μονάδες.
Τη νέα της στρατηγική για τη νομισματική πολιτική παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τοποθετώντας πλέον το μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού στο 2%, από πλησίον αλλά κάτω του 2% προηγουμένως.
Όπως αναφέρει, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα στοχεύοντας σε μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού 2%.
Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, δηλαδή οι αρνητικές και θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες.
Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο όριο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτεί ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη δράση νομισματικής πολιτικής για να αποφευχθεί η παγίωση των αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο του πληθωρισμού.
Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός να είναι μέτρια πάνω από τον στόχο.
Ο νέος στόχος για τον πληθωρισμό είναι σαφής και πιο εύκολα κατανοητός από την πραγματική οικονομία και τις αγορές, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, στη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση για αναθεώρηση του στόχου στο 2%.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, η αλλαγή της στρατηγικής για τον πληθωρισμό ήταν ομόφωνη.
O νέος στόχος για τον πληθωρισμό αφαιρεί την ασάφεια, όχι το ανώτατο όριο, σημείωσε η Christine Lagarde.
Όπως εξήγησε η κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης, ο νέος στόχος δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να συντηρεί την πολιτική της σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και εξελίξεων.
«Δεν παραμένει δέσμια των βραχυπρόθεσμων και προσωρινών αλλαγών», σημείωσε.
«Μπορεί να υπάρξουν κάποιες ήπιες αποκλίσεις στον στόχο του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
Η δράση θα κινηθεί και στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης και στην περίπτωση θετικής (συμμετρία)», σημείωσε η Lagarde.

«Βουτιά» 3% στον Χονγκ Κονγκ

Τα πρακτικά της Fed περί συζήτησης για μείωση της στήριξης και η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, οδήγησαν σε πτώση τα χρηματιστήρια της Ασίας.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,9% στις 3.891 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,88%, στις 28.118 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -2,97% στις 27,134 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,8% στις 3.525 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε απώλειες -0,7% στις 52.696 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης