Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Κλασικός συμβιβασμός από την ΕΚΤ - Τι σημαίνει o νέος στόχος για τον πληθωρισμό

Capital Economics: Κλασικός συμβιβασμός από την ΕΚΤ - Τι σημαίνει o νέος στόχος για τον πληθωρισμό
H ΕΚΤ τονίζει ότι οι θετικές και αρνητικές αποκλίσεις από το νέο στόχο της τάξης του 2% είναι «εξίσου ανεπιθύμητες»
Σχετικά Άρθρα
Ελαφρώς λιγότερο ριζοσπαστική από ότι αναμενόταν, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Capital Economics την αναθεώρηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αναθεώρησε τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%, σε μία ιστορική απόφαση.
Η εν λόγω απόφαση σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική της πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν ο πληθωρισμός υπερβεί το 2%, αλλά αυτή η δέσμευση αποδυναμώνετα από την επιμονή της ότι ο στόχος του πληθωρισμού είναι συμμετρικός.
Στη νέα δήλωση στρατηγικής, η ΕΚΤ τονίζει ότι οι θετικές και αρνητικές αποκλίσεις από το νέο στόχο της τάξης του 2% είναι «εξίσου ανεπιθύμητες».
Εν ολίγοις, η απόφαση διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού συμβιβασμού από την πλευρά της ΕΚΤ.
Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τα μέσα νομσματικής πολιτικής, υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να επιστρέψει στην προ κρίσης εποχή της Ευρωζώνης, όταν εμφανιζόταν απρόθυμη να συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση.
Τα επιτόκια παραμένουν το «πρωτεύον» εργαλείο αλλά και άλλα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ν περιουσιακών στοιχείων, θα χρησιμοποιηθούν «όπως απαιτείται».

Τι αποφάσισε η ΕΚΤ

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο στόχος του 2% είναι συμμετρικός, δηλαδή οι αρνητικές και θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες.
Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο όριο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτεί ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη δράση νομισματικής πολιτικής για να αποφευχθεί η παγίωση των αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο του πληθωρισμού.
Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός να είναι μέτρια πάνω από τον στόχο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης ότι το σύνολο των επιτοκίων της ΕΚΤ παραμένει το κύριο μέσο νομισματικής πολιτικής.
Άλλα μέσα, όπως η καθοδήγηση προς τα εμπρός, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, τα οποία κατά την τελευταία δεκαετία έχουν συμβάλει στον μετριασμό των περιορισμών που δημιουργούνται από το κατώτατο όριο των ονομαστικών επιτοκίων θα παραμείνουν αναπόσπαστο μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ, για να χρησιμοποιηθούν ως κατάλληλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης