Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δυνάμεις του Αφγανιστάν ανακατέλαβαν την Καλά - ι - Νάου, όπου εισέβαλαν οι Ταλιμπάν

Οι δυνάμεις του Αφγανιστάν ανακατέλαβαν την Καλά - ι - Νάου, όπου εισέβαλαν οι Ταλιμπάν
Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν με μάχες τον έλεγχο της δυτικής επαρχιακής πρωτεύουσας Καλά-ι-Νάου, στην οποία είχαν εισβάλει μια μέρα νωρίτερα οι Ταλιμπάν,

Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν με μάχες τον έλεγχο της δυτικής επαρχιακής πρωτεύουσας Καλά-ι-Νάου, στην οποία είχαν εισβάλει μια μέρα νωρίτερα οι Ταλιμπάν, και νέες στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κατά εκατοντάδες στην περιοχή, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάποιες μάχες συνεχίζονται στις παρυφές της Καλά-ι-Νάου, πρωτεύουσας της επαρχίας Μπαντγίς, η οποία συνορεύει με το Τουρκμενιστάν.
Αντάρτες κατέλαβαν σημαντικά κυβερνητικά κτίρια στην πόλη, περιλαμβανομένης της έδρας της αστυνομίας, στο πλαίσιο μιας προέλασης των Ταλιμπάν που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι ξένες δυνάμεις αποσύρονται από το Αφγανιστάν έπειτα από μια επέμβαση που διήρκεσε 20 χρόνια.
"Η πόλη βρίσκεται και πάλι πλήρως υπό τον έλεγχό μας και διεξάγουμε επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν στα περίχωρα της πόλης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Φαουάντ Αμάν.
Το υπουργείο ανακοίνωσε πως 69 μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε νέες επιχειρήσεις στις παρυφές της Καλά-ι-Νάου, η οποία είναι η πρώτη επαρχιακή πρωτεύουσα στην οποία εισέβαλαν οι ισλαμιστές αντάρτες κατά την τελευταία επίθεσή τους.
Μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών των Ταλιμπάν κατασχέθηκε επίσης από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter.
Ωστόσο κάτοικοι της Καλά-ι-Νάου είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τον αφγανικό στρατό συνεχίζονται σήμερα το πρωί μέσα στην πόλη.
"Οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να είναι μέσα στην πόλη.
Τους βλέπουμε να περνούν και να ξαναπερνούν με τις μοτοσικλέτες τους", δήλωσε ο Αζίζ Ταουάκολι, ένας κάτοικος της Καλά-ι-Νάου.
"Τα καταστήματα είναι κλειστά.
Δεν κυκλοφορεί σχεδόν κανείς στους δρόμους", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους έχουν διαφύγει από την πόλη.
Το υπόλοιπο της επαρχίας Μπαντγίς βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν.
Αξιωματούχοι των δυτικών δυνάμεων ασφαλείας λένε πως οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει περισσότερες από 100 περιφέρειες στο Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως ελέγχουν περισσότερες από 200 περιφέρειες σε 34 επαρχίες, οι οποίες εκτείνονται στο μισό της χώρας.
Οι κύριες πόλεις και οι επαρχιακές πρωτεύουσες παραμένουν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης