Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενετία: Προς συμφωνία για Παγκόσμιο Eταιρικό Φόρο 15% οι G20

Βενετία: Προς συμφωνία για Παγκόσμιο Eταιρικό Φόρο 15% οι G20

Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας από το σοκ της πανδημίας και η φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών - όπως αποφασίστηκε στο ΟΟΣΑ - στην ατζέντα της συνόδου των υπ. Οικονομικών στη Βενετία

 

Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησε σήμερα στη Βενετία η Σύνοδος της G20 με τους υπ. Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναντώνται για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, με την μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών αλλά και τη συμφωνία στήριξης της ανάκαμψης των οικονομιών στη μετά - covid εποχή να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.
Σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης που δημοσιεύει το Reuters οι εκπρόσωποι των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη προωθούν συμφωνία που θα καθορίζει με νέους κανόνες και κοινό όριο των φορολογικών συντελεστών το πού και πόσο θα φορολογούνται οι εταιρείες.
Η απόφαση του G20 θα αποτελέσει ουσιαστικά πολιτική έγκριση την συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι 130 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με τη φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών και τον καθορισμό ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εταιρειών τουλάχιστον 15%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ  ένας παγκόσμιος ελάχιστος φόρος εισοδήματος για τις εταιρείες τουλάχιστον 15% θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα παγκοσμίως.
Οι G20 στην ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με το Reuters, καλούν όλα τα κράτη να επικυρώσουν τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επίσημα στο τέλος της συνόδου, η οποία ολοκληρώνεται το Σάββατο στην πόλη των Δόγηδων.
Στόχος είναι οι ηγέτες της G20 να δώσουν το πράσινο φως στη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο στη Ρώμη.
Τα μέλη της G20 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% του πληθυσμού του πλανήτη, και μεταξύ αυτών βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ινδία. Αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, οι νέοι φορολογικοί κανόνες θα γίνουν δεσμευτική νομοθεσία παγκοσμίως πριν από το τέλος του 2023.

 Να κλε'ισει η ψαλιδα πλούσιων - φτωχών 

Πέραν της φορολογίας, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 θα συζητήσουν επίσης για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η οποία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Ιταλίας, είναι εξαιρετικά άνιση, με τις δυτικές χώρες να ανακάμπτουν ισχυρά την ώρα που οι αναπτυσσόμενες μένουν πίσω. 
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva μετέφερε το ίδιο μήνυμα αυτήν την εβδομάδα, λέγοντας ότι υπάρχει μια «επικίνδυνη απόκλιση» μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία της covid -19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης