Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Απέχουμε από το σημείο αναθεώρησης της πολιτικής, συγκυριακός ο υψηλός πληθωρισμός

Powell (Fed): Απέχουμε από το σημείο αναθεώρησης της πολιτικής, συγκυριακός ο υψηλός πληθωρισμός
Η κατάσταση στην αγορά εργασίας απέχει μακράν του επιπέδου που βρισκόταν πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, επισήμανε ο πρόεδρος ητς Fed Jerome Powell
Σχετικά Άρθρα
Η κατάσταση στην οικονομία θα πρέπει να βελτιωθεί έτι περαιτέρω προκειμένου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να τροποποιήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτικής της, δήλωσε ο επικεφαλής της Federal Reserve Jerome Powell, την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Σε παρατηρήσεις όσον αφορά τη νομισματική πολιτική θα απευθύνουν την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σημείωσε ότι ενώ βελτιώνεται η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, η κατάσταση στην αγορά εργασίας απέχει μακράν του επιπέδου που βρισκόταν πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

«Απέχει μακράν»

Ο Powell σημείωσε ότι οι δείκτες αναφοράς όσον αφορά τους στόχους της Fed για «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» ως προς το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης και τη σταθερότητας των τιμών απέχουν μακράν από το να έχουν επιτευχθεί
Παρατήρησε ότι οι αξιωματούχοι της Fed τελευταίως έχουν πυκνώσει τις αναφορές τους για τη μείωση του ρυθμού αγοράς στοιχείων ενεργητικού απο την κεντρική τράπεζα.
Οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ανακοινώσεις της Fed για ενδείξεις σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το ρυθμό αγοράς των 120 δισεκατομυρίων δολ. το μήνα σε αγορές ομολόγων, καθώς διατηρεί τα επιτόκια σταθερά κοντά στο μηδέν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στήριξη στην οικονομία

Ο Powell σημείωσε ότι τα ανωτέρω δύο μέτρα πολιτικής «μαζί με την ισχυρή κατευθυντήρια γραμμή μας (quidance) για τα επιτόκια και τη ρευστότητα, θα διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα εξακολουθεί να παρέχει ισχυρή υποστήριξη στην οικονομία έως ότου ολοκληρωθεί η οικονομική ανάκαμψη».

Τα βάρη της κρίσης

Όπως και στο παρελθόν, ο Powell επισήμανε ότι το βάρος της κρίσης που προκλήθηκε στην οικονομία εξαιτίας της πανδημίας, πέφτει σε εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να το αντέξουν.
«Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας εξακολοθούν να βελτιώνονται, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος», σημείωσε.
«Τα κέρδη στο επίπεδο της απασχόλησης θα πρέπει να είναι ισχυρά τους επόμενους μήνες, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται και ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία εκλείπουν»
Καθώς το ποσοστό ανεργίας έχει κατέλθει στο 5,9% από το υψηλό της πανδημίας στο 14,8%, η Fed επικεντρώνεται στην άρση των περιορισμών στην απασχόληση, σε όλες τις φυλετικές ομάδες, το φύλο και τις εισοδηματικές ομάδες.

Πληθωρισμός

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο Powell είπε ότι «έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένος κατά τους επόμενους μήνες προτού μετριαστούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές»
Ωστόσο, επέμεινε στην πάγια θέση που διατυπώνει ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές είναι προσωρινές και θα καμφθούν καθώς οι συνθήκες στην οικονομία επιστρέφουν στην κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης