Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβλέψεις επιστημόνων: Δεν θα φύγει ποτέ ο κορωνοϊός – ΕΜΑ: Πράσινο φως στον εμβολιασμό εφήβων 12-17 ετών με Moderna

Προβλέψεις επιστημόνων: Δεν θα φύγει ποτέ ο κορωνοϊός – ΕΜΑ: Πράσινο φως στον εμβολιασμό εφήβων 12-17 ετών με Moderna
Πάνω από 200 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν εμβολιαστεί
Σχετικά Άρθρα

Με την παράλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί παγκοσμίως και να προκαλεί νέα κύματα εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, επιστήμονες προειδοποιούν πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να συνηθίσει να ζει με τον κορωνοϊό.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Jeremy Farrar, επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης του Boris Johnson, ο οποίος υποστήριξε πως η covid είναι μια ενδημική νόσος που δεν πρόκειται να φύγει ποτέ.
Όπως είπε, οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό, αν και σημείωσε πως δεν είναι απαραίτητο να συνεχιστούν αυτά τα επίπεδα μετάδοσης και μόλυνσης καθώς και η διατάραξη σημαντικών πτυχών της καθημερινότητας, όπως είναι η εκπαίδευση.
Μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση του ιού παραμένουν τα εμβόλια, αν και οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως τα εμβόλια μπορεί να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, αλλά δεν προστατεύουν επαρκώς από το να μολυνθεί κάποιος, γεγονός που σημαίνει πως όσο δεν αυξάνεται το τείχος ανοσίας παγκοσμίως, τόσο ο ιός θα βρίσκει έδαφος να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται.
Την ίδια στιγμή, πράσινο φως για τον εμβολιασμό εφήβων με το εμβόλιο mRNA της Moderna έδωσε Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), προς αποτροπή της διασποράς των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 192.939.490 και οι νεκροί σε 4.140.700
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.316.321 κρούσματα και 610.387 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.293.062 και τρίτη σε νεκρούς με 419.470
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 547.016 και τρίτη σε κρούσματα με 19.523.711
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 6.015.469
• Πέμπτη η Ρωσία με 6.002.303 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.662.426
• Έβδομη η Τουρκία με 5.574.997 και όγδοη η Αργεντινή με 4.812.351
• Ένατη η Κολομβία με 4.692.570 και δέκατη η Ιταλία με 4.307.535
dsfa.JPG
ΕΜΑ: Πράσινο φως στον εμβολιασμό εφήβων 12-17 ετών με Moderna

Πράσινο φως για τον εμβολιασμό εφήβων με το εμβόλιο mRNA της Moderna έδωσε Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), προς αποτροπή της διασποράς των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το εμβόλιο της Moderna (το δεύτερο που εγκρίνεται για τις συγκεκριμένες ηλικίες, μετά από εκείνο των Pfizer/BioNTech, επίσης τεχνολογίας mRNA) θα χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο στους εφήβους 12-17 ετών όπως για τους νεαρούς ενήλικες 18-25 ετών.
Η ανοσοαπόκριση στις δύο ηλικιακές ομάδες είναι παραπλήσια, ανέφερε ο EMA, ο οποίος σημειώνει ότι τα οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ τους όποιους κινδύνους.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο θα έχει την επωνυμία Spikevax.

ΗΠΑ: Αύξηση 195% στα κρούσματα και 42% στους θανάτους 

Σε μια ακόμα κρίσιμη στιγμή βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν να αυξάνονται και πάλι κρούσματα, εισαγωγές σε νοσοκομεία και θάνατοι παρά το γεγονός ότι το 49,2% των Αμερικάνων έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Η παράλλαξη Δέλτα κυριαρχεί στις ΗΠΑ, μια και αυτή ευθύνεται για το 83% των νέων κρουσμάτων, ενώ πλήττει κυρίως τις Πολιτείες εκείνες που παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.
Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Antony Fauci, να έχουν αυξηθεί κατά 195% τα κρούσματα σε διάστημα δύο εβδομάδες, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 46% και οι θάνατοι κατά 42%.
«Δεν είναι η κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να είμαστε.
Πρέπει να τα πάμε πολύ καλύτερα» είπε ο Fauci, με την κυβέρνηση πάντως να μην αλλάζει τη σύσταση της για την χρήση μάσκας, παρά τις συζητήσεις για την ανάγκη και οι εμβολιασμένοι να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.
Η επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Rochelle Walensky υποστήριξε ότι η παράλλαξη Δέλτα επεκτείνεται με ιδιαίτερη επιθετικότητα σε όλες τις ΗΠΑ, αναφέροντας πως πρόκειται για τον πιο μολυσματικό αναπνευστικό ιό που έχει συναντήσει στην 20ετη καριέρα της.
Πάντως, η αύξηση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται αυξημένοι εμβολιασμοί σε Πολιτείες που μέχρι πρότινος είχαν χαμηλούς αριθμούς εμβολιασμένων όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος υποστηρίζει πως το νέο κύμα πείθει τους διστακτικούς μη εμβολιασμένους Αμερικάνους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχουν αρχίσει να γεμίζουν και πάλι τα νοσοκομεία με ασθενείς.

Ευρώπη: Εμβολιασμένοι πλήρως 200 εκατομμύρια πολίτες

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 200 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, αριθμός που παραπέμπει σχεδόν σε λίγο παραπάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού.
Ωστόσο, ο στόχος να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενήλικων Ευρωπαίων έως τα τέλη Ιουλίου μάλλον μοιάζει ανέφικτος, παρά το γεγονός ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωνε βέβαιη ότι θα επιτευχθεί.
Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει δεσμευθεί ότι θα διαθέσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε κράτη με μεσαίο και χαμηλό εισόδημα έως τα τέλη του 2021.
«Η ΕΕ αναλαμβάνει την ευθύνη να συνδράμει στην παγκόσμια μάχη κατά του κορωνοϊού.
Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί.
Για αυτό είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε πρόσβαση όλων των χωρών στα εμβόλια» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.


Σερβία: Τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA προτείνουν οι ειδικοί

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας της Σερβίας συνέστησε τη χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλιο τύπου mRNA.
«Με βάση προηγούμενες, σχετικά λίγες μελέτες που έχουν δείξει ότι η χρήση της τρίτης δόσης ή της συμπληρωματικής δόσης του εμβολίου για την covid 19 οδηγεί σε αύξηση της ανοσοαπόκρισης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ανοσοποίηση συνιστά τη χορήγηση τρίτης δόσης, δηλαδή, συμπληρωματική δόση του covid εμβολίου σε όλα τα εμβολιασμένα άτομα, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που είχαν λάβει προηγουμένως» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.
Προτείνεται δε η τρίτη δόση να γίνει με εμβόλιο που παρασκευάστηκε με τη μέθοδο RNA (Pfizer-Moderna) ανεξαρτήτως από τον τύπο εμβολίου που χορηγήθηκε στις δύο πρώτες δόσεις.
Η ειδικοί προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης «σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια και ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις, αποδέκτες μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και στερεών οργάνων και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Επίσης σε άτομα άνω των 70 ετών, άτομα άνω των 60 ετών που συγκατοικούν με ηλικιωμένους ή εργάζονται σε ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε ιδρύματα κοινωνικής περίθαλψης καθώς και σε άτομα που ζουν με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς».
Η κυβερνητική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας θα αποφασίσει την 1η Αυγούστου αν θα κάνει αποδεκτές τις συστάσεις των ειδικών.
Στη Σερβία τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων, η κατάσταση ωστόσο δεν λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με δεδομένο ότι τα ημερήσια κρούσματα δεν ξεπερνούν τα διακόσια πενήντα.
Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 202 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ απεβίωσαν τρία άτομα από επιπλοκές της νόσου.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 323 ασθενείς με κορωνοϊό εκ των οποίων οι δέκα είναι διασωληνωμένοι.

Pfizer - BioNTech: Προμήθεια επιπλέον 200 εκατ. δόσεων εμβολίων στις ΗΠΑ

Στην αγορά 200 εκατ. επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 από τη Pfizer προχωρούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 .
Συγκεκριμένα, η Pfizer και ο γερμανικός της εταίρος BioNTech ανακοίνωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αγοράσει 200 εκατ. πρόσθετες δόσεις του εμβολίου τους κατά της COVID-19 και ότι έχει την επιλογή να αγοράσει μια επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου που στοχεύει σε νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Η εν λόγω ανακοίνωση ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των δόσεων που θα χορηγηθούν στις ΗΠΑ σε 500 εκατ., εκ των οποίων περίπου τα 208 εκατ. δόσεις έχουν ήδη παραδοθεί, σύμφωνα με τα έως χθες στοιχεία της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer υπέγραψε τον περασμένο χρόνο συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά 100 εκατ. δόσεων εμβολίου έναντι περίπου 2 δισεκ. δολαρίων, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 500 εκατ. δόσεων.


222222222.JPG
Κίνα: Δίνει 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη Μιανμάρ για να αποτρέψει έξαρση στο έδαφος της

Δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid θα δωρίσει στη Μιανμάρ η Κίνα σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη γειτονική χώρα να αντιμετωπίσει μια εστία της νόσου σε μεθοριακή περιοχή.
Τα κρούσματα από τη Μιανμάρ έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται σε περιοχές της νότιας Κίνας.
Στη Μιανμάρ παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού από τον Ιούνιο ενώ μόνο χθες Πέμπτη 22/7 οι αρχές ανακοίνωσαν 6.701 νέες μολύνσεις και 319 νέους θανάτους, αριθμούς ρεκόρ.
Γιατροί και γραφεία τελετών εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Η επιδημία φαίνεται να εξαπλώνεται και στη μεθοριακή, κινεζική επαρχία Yunnan, όπου έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα covid-19.
Από την πλευρά του ο Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι εντείνει τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει μια «ανησυχητική έξαρση» των κρουσμάτων της covid-19 στη Μιανμάρ και επεσήμανε ότι εκτιμά ότι η χώρα θα λάβει αρκετά εμβόλια φέτος μέσω του μηχανισμού COVAX για το 20% του πληθυσμού της.

Συναγερμός σε Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό από την αύξηση των κρουσμάτων

Συναγερμός έχει σημάνει σε Ινδία, Βραζιλία και Μεξικό καθώς τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε αυτές τις πολυπληθείς χώρες, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί σφόδρα από την επέλαση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στην Ινδία, όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγραφόταν μια συνεχής αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, άρχισαν και πάλι να αυξάνονται τα κρούσματα.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 483 ασθενείς και ότι διαγνώστηκαν 35.342 κρούσματα.
Συνολικά η Ινδία μετρά 419.470 νεκρούς επί συνόλου 31,26 εκατ. μολύνσεων, αν και μελέτη αναφέρει πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι και δεκαπλάσιος, να ξεπερνά δηλαδή τα 4 εκατομμύρια.

Αύξηση και στη Βραζιλία

Αλλά και στη Βραζιλία αναφέρεται αύξηση κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα φαινόταν πως ο ιός βρισκόταν υπό έλεγχο.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.412 ασθενείς και ότι επιβεβαιώθηκαν 49.757 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί επισήμως 547.016 νεκροί επί συνόλου 19.523.711 μολύνσεων, αριθμοί που σημαίνουν πως η Βραζιλία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς και τρίτη σε μολύνσεις.

Σε υψηλό 5 μηνών και το Μεξικό

Αυξητικές τάσεις όμως αναφέρονται και στο Μεξικό, το οποίο εδώ και δύο 24ωρο κάνει λόγο για τα περισσότερα κρούσματα από τον περασμένο Ιανουάριο.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 419 ασθενείς και επιβεβαιώθηκαν 16.244 κρούσματα.
Το Μεξικό μετρά 237.626 νεκρούς επί συνόλου 2.709.739 μολύνσεων, αν και είναι πολύ πιθανό οι θάνατοι λόγω της covid να είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.
333333333333_1.JPG
Αφρική: Μόλις το 1,39% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως

Την άδικη κατανομή των εμβολίων κατά της covid έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία από την Αφρική, βάσει των οποίων μόλις το 1,39% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ACDC) τα κράτη της αφρικανικής ηπείρου έχουν λάβει έως σήμερα 82,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Από αυτά έχουν χορηγηθεί 61,3 εκατομμύρια δόσεις
Όπως αναφέρει ο ACDC, έχουν γίνει 57 εκατ. τεστ στην Αφρική, εκ των οποίων 1,5 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, αριθμός αυξημένος κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη.
Οι πέντε χώρες που έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες δόσεις εμβολίων είναι το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Νιγηρία και η Αλγερία
Ο δείκτης θετικότητας στην Αφρική ανέρχεται στο 11,1%.
Η Αφρική μετρά επισήμως 160.648 νεκρούς επί συνόλου 6.335.702 μολύνσεων.

Αυστραλία: Προς παράταση το lockdown στο Σίδνεϊ

Προς παράταση βαίνει το lockdown στο Σίδνεϊ, το οποίο επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουλίου, καθώς η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων (136) κατά τη φετινή χρονιά, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «εθνική έκτακτη ανάγκη».
Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο αριθμός αυτός θα πρέπει να μειωθεί κοντά στο μηδέν, ώστε να αρθεί το lockdown στην πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Το παραλλαγμένο στελέχος Δέλτα που μεταδίδεται ταχύτατα έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές πολιτείες της Βικτόριας και της Νότιας Αυστραλίας, με αποτέλεσμα ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του πληθυσμού της Αυστραλίας να τελεί υπό lockdown.
Σε αντίθεση με τη Νέα Νότια Ουαλία, οι αξιωματούχοι της πολιτείας Βικτόρια ανέφεραν μείωση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στα 14, προσθέτοντας ότι 10 από αυτά βρίσκονταν σε καραντίνα από τη στιγμή που βρέθηκαν θετικά στον κορvνοϊό.
Με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να είναι λίγο μεγαλύτερος από τις 32.500 και 916 θανάτους, η Αυστραλία έχει αντιμετωπίσει την COVID-19 με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά τα επαναλαμβανόμενα lockdown και η αργή εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών.
Εκτιμάται πως περίπου το 15% των ενήλικων Αυστραλών έχει εμβολιαστεί πλήρως, με το ποσοστό αυτό να υπολείπεται κατά πολύ από τα ποσοστά εμβολιασμού που έχουν επιτύχει άλλες αναπτυγμένες χώρες.
44444444444.JPG
Όχι Κίνας στον ΠΟΥ

Την πρόταση του ΠΟΥ για μια νέα έρευνα για την προέλευση της covid απέρριψε η Κίνα.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus πρότεινε να διεξαχθεί μια δεύτερη φάση της έρευνας στα εργαστήρια και τις αγορές της Wuhan ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.
Η πρόταση αυτή όμως προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας με τον Zeng Yixin, τον υφυπουργό Υγείας της Κίνας, να κάνει λόγο για «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη».
Ο Yixin υποστήριξε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του ΠΟΥ, διότι, όπως είπε, αναφέρει ως πιθανή προέλευση του κορωνοϊού την ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων στο εργαστήριο ιολογίας της Wuhan ενώ επανέλαβε πως κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευθούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
«Ελπίζουμε ο ΠΟΥ να επανεξετάσει με σοβαρότητα τις μελέτες και τις προτάσεις των Κινέζων ειδικών, που πραγματικά αντιμετωπίζουν τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού που προκάλεσε την covid-19 ως επιστημονικό θέμα, και να αποφύγει τις πολιτικές παρεμβάσεις» υποστήριξε ο Yixin, ο οποίος υποστήριξε πως η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της έρευνας, ενώ ζήτησε από τον ΠΟΥ να διευρύνει τις έρευνες του και σε άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται πως η θεωρία της προέλευσης του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο, την οποία υποστήριζε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, αν και δεν θεωρούνταν βάσιμη από τους επιστήμονες, επανήλθε στο προσκήνιο, με τον πρόεδρο Joe Biden να έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο θέμα της προέλευσης της covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης