Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Συμφωνία με Ταλιμπάν - Αναχωρούν 200 Αμερικάνοι και ξένοι υπήκοοι από το Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Συμφωνία με Ταλιμπάν - Αναχωρούν 200 Αμερικάνοι και ξένοι υπήκοοι από το Αφγανιστάν
Ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν από την Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Άλλοι 200 Αμερικάνοι και ξένοι υπήκοοι αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα Πέμπτη 9/9 από το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε Αμερικάνος αξιωματούχος, αναφέροντας πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί προϊόν συμφωνίας με τους Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με τον Αμερικάνο αξιωματούχο, οι Ταλιμπάν συμφώνησαν να επιτρέψουν την αναχώρηση άλλων 200 Αμερικάνων και υπηκόων τρίτων χωρών με πτήσεις τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ασκήθηκαν πιέσεις στους Ταλιμπάν προκειμένου να επιτρέψουν την αναχώρηση του Ειδικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, Zalmay Khalilzad.
Οι αναχωρήσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα Πέμπτη 9/9 ενώ δεν κατέστη γνωστό εάν αυτοί οι 200 είναι τα άτομα που εγκλωβίστηκαν εδώ και ημέρες στο αεροδρόμιο του Mazar I Sharif, καθώς δεν επιτράπηκε στις πτήσεις τους να αναχωρήσουν.

Κίνα σε ΗΠΑ: Έχετε τη μεγαλύτερη υποχρέωση από όλους για τον αφγανικό λαό

Και ενώ το σύνολο της διεθνούς κοινότητας διατηρεί έντονες επιφυλάξεις απέναντι στη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, η οποία αποτελείται μόνο από μέλη των Ταλιμπάν - υπουργοί μάλιστα είναι καταζητούμενοι στις ΗΠΑ -, χωρίς τη συμμετοχή γυναικών και ανεξάρτητων προσώπων, η Κίνα δεσμεύτηκε να χορηγήσει το ποσό των 26 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.
Το Πεκίνο υποσχέθηκε μεταξύ άλλων να προσφέρει βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναλαμβάνοντας σε πρώτη φάση να στείλει τρία εκατομμύρια δόσεις κινεζικών εμβολίων για την COVID-19 στο Αφγανιστάν.
Ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Yi κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ομολόγους του από το Πακιστάν, το Ιράν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν υποστήριξε ότι το Αφγανιστάν συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης, της οικονομίας, της ευημερίας των πολιτών και της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Μάλιστα κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει «μεγαλύτερη υποχρέωση από οποιαδήποτε άλλη χώρα» να προσφέρει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό λαό».
Σημειώνεται πως οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών παγκοσμίως τηρούν στάση αναμονής για το εάν θα αναγνωρίσουν το καθεστώς των Ταλιμπάν, που κατέλαβε την εξουσία τη 15η Αυγούστου, και εάν θα ξαναρχίσουν να στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο μέρος οποίας έχει ανασταλεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης