Διεθνή

Με λογιστικά τρικ η Ευρώπη προσπαθεί να συγκαλύψει χρέος και ελλείμματα - Τι συμβαίνει με τα πράσινα ομόλογα

Με λογιστικά τρικ η Ευρώπη προσπαθεί να συγκαλύψει χρέος και ελλείμματα - Τι συμβαίνει με τα πράσινα ομόλογα

Οι αρχικοί δημοσιονομικοί κανόνες που διαμόρφωσαν την ΕΕ είναι πλέον νεκροί

Σχετικά Άρθρα
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιχειρεί με κάθε τρόπο να συγκεράσει τα αιτήματα για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, λόγω υψηλού πληθωρισμού, και τις αυξημένες ανάγκες των κυβερνήσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους, αλλά αυτή η εξίσωση έχει πολλές δυσκολίες.

Και αυτό διότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσει, με τη δημοσιονομική πολιτική να επιβάλλεται να είναι υποστηρικτική σε ένα περιβάλλον που η παράλλαξη Delta του Covid 19 εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα.

Το τρικ των πράσινων ομολόγων

Και για να διευκολυνθεί αυτό, παρά τις περιοδικές έντονες ή κυρίως θεατρικές αντιρρήσεις από τα συντηρητικά "βόρεια" ευρωπαϊκά έθνη, σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου 2021, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να συζητούν πώς να αλλάξουν τους δημοσιονομικούς τους κανόνες για να αντιμετωπίσουν την τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και πώς να ενθαρρυνθούν οι δαπάνες που απαιτούνται για τη αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής.
Η πιο αξιοσημείωτη πρόταση είναι η εξαίρεση των «πράσινων» επενδύσεων από τους υπολογισμούς των ορίων του ελλείμματος και του χρέους και η προσωρινή αναστολή των υφιστάμενων κανόνων που λένε ότι το χρέος πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.
"Η πρόκληση τα επόμενα χρόνια θα είναι η εξυγίανση των ελλειμμάτων ενώ θα αυξάνονται οι πράσινες επενδύσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών ", ανέφερε ένα σημείωμα που ετοίμασε η Σλοβενία, η οποία ασκεί την προεδρεία.
Με άλλα λόγια, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τα «πράσινα» ομόλογα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως παραθυράκι για να εκδώσει χρέος πέρα από τα αυστηρά ανώτατα όρια της ΕΕ.

Bruegel: Έως 1,5% οι πρόσθετες επενδύσεις για τους κλιματικούς στόχους

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Bruegel, οι πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ θα πρέπει να είναι 0,5% -1,0% του ΑΕΠ ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και αυτό μπορεί να απαιτεί ευελιξία στους κανόνες.
"Υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ανάγκες που θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν στο τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο", αναφέρει το Bruegel.
"Τα προηγούμενα επεισόδια ενοποίησης είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές περικοπές δημόσιων επενδύσεων, ενώ τώρα υπάρχει ανάγκη για σημαντική αύξηση των επενδύσεων".
«Ένας "πράσινος χρυσός κανόνας"(εξαιρουμένων των καθαρών πράσινων επενδύσεων από τους δημοσιονομικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της συμμόρφωσης των δημοσιονομικών κανόνων) είναι η πιο ελπιδοφόρα επιλογή για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», ανέφερε το Bruegel.
Οι κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ, που δημιουργήθηκαν το 1997 και άλλαξαν τρεις φορές από τότε, θέτουν όρια στον κρατικό δανεισμό για την προστασία της αξίας του ευρώ.
Απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και τα ετήσια ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, διαφορετικά θα έχουν κυρώσεις.

Η αναστολή λόγω πανδημίας

Ενώ οι κανόνες αναστάλθηκαν "προσωρινά" το 2020 για να δοθεί στις κυβερνήσεις περισσότερο περιθώριο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, πρόκειται να επανέλθουν το 2023.
Θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές μέχρι τότε για να ταιριάζουν καλύτερα στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων είναι πώς θα εκδώσει περισσότερο χρέος μόνιμα χωρίς να παραβιάζει τους κανόνες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι οι κανόνες αντικατοπτρίζουν τις προηγούμενες πραγματικότητες όταν το χρέος ήταν σχετικά χαμηλό και τα επιτόκια ήταν σχετικά υψηλά, σε αντίθεση με το υψηλό χρέος και το πολύ χαμηλό ή και αρνητικό κόστος δανεισμού τώρα, γεγονός που καθιστά το υψηλό χρέος πιο βιώσιμο.
Ένα άλλο μειονέκτημα αυτών των κανόνων είναι ότι δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες επενδύσεις σε μια εποχή που οι 27 χώρες που αποτελούν την ΕΕ ξεκινούν τον μεγαλύτερο οικονομικό τους μετασχηματισμό για να φτάσουν στις μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2 έως το 2050.
Ένας μετασχηματισμός που έχει ήδη στείλει την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη και προκάλεσε ευρωπαϊκές διαμαρτυρίες κατά της υπερπληθωριστικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι προκλήσεις της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων

Περιττό να ειπωθεί ότι η επαναφορά των στόχων των ελλειμμάτων και του χρέους εντός των ορίων της ΕΕ, στο 3% και 60% αντίστοιχα, θα ήταν μια "μεγάλη πρόκληση".
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα 8,0% του ΑΕΠ φέτος, από 7,2% πέρυσι, ενώ το δημόσιο χρέος τους αναμένεται να φτάσει το 102,4% του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο αριθμός να μειωθεί ξανά στο 60%.
"Το χρονικό πλαίσιο εξάλειψης των υπερβολικών ελλειμμάτων και επίτευξης διαρθρωτικής ισορροπίας θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δημοσιονομικοί περιορισμοί να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη", αναφέρεται στο σημείωμα της σλοβενικής προεδρίας.
Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα παρέχει μετρητά και για τα 27 μέλη του μπλοκ μέχρι το 2026 για πράσινες επενδύσεις, ψηφιοποίηση και ανάπτυξη, θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση οποιασδήποτε προγραμματισμένης δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναφέρει το Bruegel.
Αλλά για να γίνει η «πράσινη» μεταμόρφωση πραγματικότητα, οι κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν με τη μέγιστη ευελιξία.
Μάλιστα, το Bruegel συνέστησε στην ΕΕ να ξεχάσει τον κανόνα ότι κάθε χώρα πρέπει να περικόψει το δημόσιο χρέος κατά το 1/20 του υπερβάλλοντος άνω του 60% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, επειδή με τόσο υψηλό χρέος δεν είναι ρεαλιστικό.
Εν ολίγοις, οι αρχικοί δημοσιονομικοί κανόνες που διαμόρφωσαν την ΕΕ είναι πλέον νεκροί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης