Τελευταία Νέα
Διεθνή

11η Σεπτεμβρίου: Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν επισκιάζουν τις εκδηλώσεις μνήμης σε όλες τις ΗΠΑ – Συγκίνηση στο «σημείο μηδέν» παρουσία Biden

11η Σεπτεμβρίου: Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν επισκιάζουν τις εκδηλώσεις μνήμης σε όλες τις ΗΠΑ – Συγκίνηση στο «σημείο μηδέν» παρουσία Biden

Ο πρόεδρος Joe Biden έκανε λόγο για την «τρύπα που δημιούργησε στην καρδιά του έθνους» η τραγωδία

Σχετικά Άρθρα

Επηρεασμένες από τις πρωτοφανέρωτες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην οικονομία και την κοινωνία, τιμούν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Joe Biden την 20η επέτειο από την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, με τον ίδιο να κάνει λόγο για την «τρύπα που δημιούργησε στην καρδιά του έθνους» η τραγωδία, όπως επισημαίνεται στο ειδικό blog που έχει δημιουργήσει το CNN για την καταγραφή των εκδηλώσεων μνήμης.
c4307dfd-3c69-437e-8ac6-177cc6991f43_1.jpg
To πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιήσει ο Λευκός Οίκος ο Joe Biden, σύμφωνα με ο δημοσίευμα, θα επισκεφτεί όλα τα σημεία που επλήγησαν από την τρομοκρατική επίθεση, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη και το σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κατόπιν θα μεταβεί στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια, όπου συνετρίβη η πτήση της United 93 μετά την προσπάθεια των επιβατών να εναντιωθούν στους αεροπειρατές.
Τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, όπου θα επισκεφτεί το Πεντάγωνο.

MEMORIAL_NewYork-768x386.jpeg
Το σημείο μηδέν
 Περίπου 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους τη μοιραία εκείνη ημέρα από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.
Το επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι, πάντως, και φέτος το μνημείο μνήμης στο «σημείο μηδέν» του WTC.
Θα παραστούν οι οικογένειες των θυμάτων, ενώ στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν οι πρώην πρόεδροι George W Bush, Barack Obama και Donald Trump.
Εκδηλώσεις θα διοργανωθούν και σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «κύματος από σημαίες» στο Μαλιμπού, με 2.977 σημαίες που θα τιμούν την κάθε μία από τις ζωές που χάθηκαν.


Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Πάντως, η επέτειος λαμβάνει χώρα στη σκιά των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και τον τερματισμό της εικοσαετούς παρουσίας των Αμερικανών στη χώρα, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησαν μετά την επίθεση της 9/11 για την εξάλειψη του δικτύου της Αλ-Κάιντα.
Η επιλογή του Joe Biden να ολοκληρώσει την απόφαση που είχε λάβει ο Donald Trump για την απόσυρση των Αμερικανών από τη χώρα εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια από στελέχη αμφότερων των κομμάτων.
A person touches an inscribed name at the National September 11 Memorial and Museum ahead of the 20th anniversary of the 9/11 terrorist attacks, Friday, Sept. 10, 2021, in New York. (AP Photo/Matt Rourke)
Ο συμβολισμός

Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να μεταβεί σε όλους τους τόπους της τραγωδίας είναι μια σπάνια επιλογή, καθώς οι περισσότεροι από τους προκατόχους του συμμετείχαν μόνο στις εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη.
Και πιθανότατα έχει να κάνει με την προσπάθεια του να ενισχύσει το κλίμα ενότητας, και προκειμένουν να αντιπαρέλθει η κυβέρνησή του την όποια κριτική για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
bad3d2b0-68a5-4d10-8756-b34a1b3764ac.jpg
Φορτισμένη επαίτιος

Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Antoni Blinken, επεσήμανε ότι η φετινή επέτειος θα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά για τους βετεράνους του πολέμου, προφανώς με αφορμή την απόσυρση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν που οδήγησε τελικά στην επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, η διασύνδεση των οποίων τότε με την Αλ-Κάιντα και την προσφορά καταφυγίου στον Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν αναμφισβήτητη.

Οι συγγενείς των θυμάτων και αποχαρακτηρισμός εγγράφων

Σημειωτέον δε, πως μόλις τον περασμένο μήνα, οικογένειες των θυμάτων είχαν ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να μην διανοηθεί να μεταβεί στις εκδηλώσεις μνήμης, αν προηγουμένως δεν δεχτεί να δώσει επιτέλους εντολή για τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων που φαίνεται να αποκαλύπτουν πως ηγετικές προσωπικότητες και στελέχη της Σαουδικής Αραβίας είχαν υποστηρίξει την επίθεση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προχώρησε άμεσα στην κίνηση αυτή, όμως την περασμένη εβδομάδα έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να μελετήσει τα απόρρητα έγγραφα της έρευνας του FBI για την επίθεση και να εξετάσει τον αποχαρακτηρισμό τους.


eb40d408-84d6-4a25-a7a5-f74f857ccc55.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης