Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο Γάλλος επιχειρηματίας Bernard Tapie

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο Γάλλος επιχειρηματίας Bernard Tapie
O Bernard Tapie κατάφερε πολύ γρήγορα να εμπλακεί με το εμπόριο και να γίνει ο διάσημος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που μεσουρανούσε στη δεκαετία του 1980
Έχασε την μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 78 ετών ο Γάλλος επιχειρηματίας, μυθικός πρώην πρόεδρος της Olympique de Marseille (OM) και πρώην πολιτικός Bernard Tapie.
O Bernard Tapie σύμφωνα με πληροφορίες από το 2017, έδινε γενναία μάχη με διπλό καρκίνο στον οισοφάγο και στο στομάχι, αλλά σήμερα το πρωί της Κυριακής (03/10) άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο δισεκατομμυριούχος Bernard Tapie έχει μια μακρά λίστα επιτευγμάτων για πολλές δεκαετίες, αφού είχε αναδειχθεί κάποτε σε σύμβολο της κοινωνικής επιτυχίας προτού εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες.
Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1943 σε προάστιο των Παρισίων.
Ο πατέρας του, ο Jean Baptiste Tapie ήταν εργάτης και η μητέρα του, Reimond Naudot, νοσοκόμα, ενώ ο ίδιος απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Κατάφερε πολύ γρήγορα να εμπλακεί με το εμπόριο και να γίνει ο διάσημος επιχειρηματίας που μεσουρανούσε στη δεκαετία του 1980, υπουργός, ηθοποιός, τραγουδιστής και παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, ιδιοκτήτης  της ΟΜ, και Μέσων Ενημέρωσης, όπως η La Provence και άλλες εφημερίδες που απέκτησε το 2012, αγοράζοντας τις τελευταίες μετοχές του ομίλου Hersant.

Υπήρξε ένας λαμπρός εργοδότης, ειδικός στις εξαγορές επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες προτού μετατραπεί σε μοχθηρό επιχειρηματία που μετερχόταν αμφιλεγόμενες πρακτικές.

Πολυπράγμων και ανήσυχος


Το 1992-93 ήταν υπουργός αστικών υποθέσεων το 1992-93,

Ο Bernard Tapie πέρασε επίσης από την πολιτική όταν εκλέχθηκε βουλευτής της Μπους-ντι-Ρον (νότια Γαλλία) το 1989 με τη σημαία της προεδρικής πλειοψηφίας του σοσιαλιστή Francois Mitterand, διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος, ευρωβουλευτής και, για λιγότερο από δύο μήνες, υπουργός Πολεοδομίας στην κυβέρνηση του Pier Beregovoy (Απρίλιος-Μάιος 1992).
Η τηλεοπτική μονομαχία του με τον επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Jean-Mari Lepen το 1989, έμεινε στην Ιστορία.
Λάτρης των σπορ, δημιούργησε το 1983 μια ποδηλατική ομάδα που θα στρατολογήσει τον Bernard Hino, προτού αναλάβει τρία χρόνια αργότερα την OM, που θα γίνει το 1993 η πρώτη --και η μοναδική μέχρι σήμερα-- γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο του Τσάμπιονς Λιγκ.
Xαρισματικός πρόεδρος της ΟΜ από το 1986 έως το 1994, ήταν στο πηδάλιο της ποδοσφαιρικής ομάδας όταν νίκησε τη Μίλαν με 1-0 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Όταν αγόρασε την ΟΜ, η ομάδα του κέρδισε το γαλλικό πρωτάθλημα, αλλά κατηγορήθηκε για «στημένο» αγώνα με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί ο τίτλος του νικητή του πρωταθλήματος από την ομάδα του και να οδηγηθεί σε υποβιβασμό.
Στη δεκαετία του 1990, μια σειρά νομικών προβλημάτων, τον ανάγκασαν να κηρύξει πτώχευση και να περάσει πέντε μήνες στη φυλακή μετά από μια σειρά υποθέσεων που αφορούσαν διαφθορά, φορολογική απάτη και κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων και διαφθορά σε ένα σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος.

"Το Αφεντικό"

Για πολλούς οπαδούς της OM, παρέμεινε "Το Αφεντικό".
Είναι επίσης στην OM που ξέσπασε η πρώτη υπόθεση που τον οδήγησε στα δικαστήρια, εκείνη ενός στημένου αγώνα ανάμεσα στη Μαρσέιγ και τη Βαλανσιέν, για την οποία καταδικάστηκε για συνέργεια σε διαφθορά και δωροδοκία μαρτύρων και πέρασε 165 μέρες στη φυλακή το 1997.
Στη συνέχεια θα καταδικαστεί και σε άλλες υποθέσεις για υπεξαίρεση χρημάτων και φοροδιαφυγή κυρίως, που κατέληξαν στο να τεθεί σε δικαστική εκκαθάριση και να χάσει όλα τα δικαιώματα αντιπροσώπευσης.

Η σκανδαλώδης πώληση της Adidas

Πάντως, η πιο γνωστή του υπόθεση ήταν αυτή που είχε διαρκέσει περισσότερα από 20 χρόνια, και περιλαμβάνει την αμφιλεγόμενη συμφωνία ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ που του δόθηκαν το 2008 για την πώληση του μεριδίου του στην Adidas.
Ο Tapie κατηγορούσε τη δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais ότι τον εξαπάτησε αγοράζοντας απ’ αυτόν την Adidas έναντι 315,5 εκατομμυρίων ευρώ τον Φεβρουάριο 1993, ενώ πούλησε και πάλι την αθλητική εταιρεία το 1994 έναντι 701 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, το 2015 η διαιτησία αυτή είχε κριθεί δόλια και είχε ακυρωθεί από τη δικαιοσύνη, η οποία είχε καταδικάσει τον Tapie να επιστρέψει τα περίπου 404 εκατομμύρια ευρώ που του είχαν επιδικασθεί.
Πολύ εξασθενημένος αλλά πάντα μαχητικός, ο Bernard Tapie εμφανίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο ενώπιον των δικαστών του για ένα σκέλος της «υπόθεσης της ζωής του», της οικονομικής διένεξής του για περισσότερα από 30 χρόνια με την Crédit Lyonnais γύρω από την πώληση της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas.
Η δίκη αυτή, που είχε διακοπεί ήδη για έξι μήνες το φθινόπωρο του 2020, τελείωσε απουσία του επιχειρηματία, ο οποίος είχε εισαχθεί εκ νέου στο νοσοκομείο.
Η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων με αναστολή για συνέργεια σε απάτη και κατάχρηση δημοσίων πόρων -- η απόφαση αναμένεται την Τετάρτη,
Τον Ιούνιο, είχε κυκλοφορήσει μαζί με τον δημοσιογράφο Franz Olivier Giesbert ένα βιβλίο εν είδει διαθήκης, που φέρει τον τίτλο «Bernard Tapie: Μαθήματα ζωής, θανάτου και αγάπης», όπου επανερχόταν κυρίως στην «πιο μεγάλη» από τις «βλακείες» ολόκληρης της σταδιοδρομίας του, την πώληση της Adidas.

Η ανακοίνωση της Olympique de Marseille

«Η Olympique de Marseille έμαθε με βαθια λύπη τον θάνατο του Bernard Tapie.
Θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στην καρδιά των Μαρσεγέζων και θα μείνει για πάντα στην τίτλο της ομάδας", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η OM.
Ο πρωθυπουργός Jean Castex απέτισε νωρίτερα φόρο τιμής στον Tapie, που διετέλεσε υπουργός στη δεκαετία του 1990, χαρακτηρίζοντάς τον "μαχητή".
Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι η ταφή του θα γίνει στη Μασσαλία, «την πόλη της καρδιάς του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης