Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικές κινήσεις στην Wall - Ιστορικά υψηλά για Dow Jones -Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Επιφυλακτικές κινήσεις στην Wall - Ιστορικά υψηλά για Dow Jones -Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Μεικτή εικόνα στη Wall - Πτώση για τον τεχνολογικό κλάδο

Σχετικά Άρθρα
Μεικτή εικόνα με μικρές μεταβολές κατέγραψαν σήμερα 22/10 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον κλάδο της τεχνολογίας να δέχεται πιέσεις μετά τα αποτελέσματα γ' τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Snap και Intel, αν και ο S&P 500 παραμένει κοντά στο ιστορικό υψηλό του και το δείκτη Dow Jones να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά.

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τριμήνου, αρκετές εταιρείες με παγκόσμιες δραστηριότητες προειδοποιούν ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες θα πλήξουν τη λειτουργία τους το επόμενο διάστημα.
Aνακούφιση έφερε στις αγορές η είδηση πως η Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων που αγωνίζεται τις τελευταίες εβδομάδες να αποφύγει μια άτακτη πτώχευση με απρόβλεπτες συνέπειες στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετέφερε 83,5 εκατ. δολαρίων σε ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή ξένων ομολογιούχων που έχει καθυστερήσει,.
Ο κολοσσός των ακινήτων αγωνίζεται να συγκεντρώσει κεφάλαια για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις του και να μειώσει το υπέρογκο χρέος των 2 τρισ. γουάν συνολικά (310 δισ. δολάρια).
Ο πρόεδρος Biden δήλωσε ότι η προτεινόμενη αύξηση στη φορολογία των εταιριών δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει στη Γερουσία.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,21% στις 35.677,02 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση -0,11% στις 4.554,9 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,82% στις 15.090,2 μονάδες

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων η η Snap ανακοίνωσε πως τα έσοδα της για το γ' τρίμηνο διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street αφού η διαφημιστική της δραστηριότητα δέχθηκε πλήγμα από τις αλλαγές απορρήτου που εισήγαγε η Apple νωρίτερα φέτος.
Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 17 σεντς έναντι 8 που ανέμενε η Refinitiv, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,07 δισ. δολάρια έναντι 1,10 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι ενεργοί χρήστες παγκοσμίως έφτασαν τα 306 εκατ. έναντι 301,8 που αναμένονταν.
Ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών κέρδη ανακοίνωσε η Intel για το γ΄τρίμηνο 2021, απογοητεύοντας ωστόσο σε σχέση με τις προσδοκίες για τα έσοδά της.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,71 δολ. επί εσόδων 18,09 δισ. δολ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο τρίμηνο έφτασαν τα 6,82 δισ. δολάρια.
Οι αναλυτές, σε έρευνα του ιστοτόπου Investing.com, ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή 1,11 δολ. επί εσόδων 18,24 δισ. δολ.
Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Intel έχει κερδίσει 12%, ωστόσο βρίσκεται 18,14% κάτω από το υψηλό 52 εβδομάδων των 68,48 δολ., που πέτυχε στις 12 Απριλίου.
Η American Express ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα για το γ' τρίμηνο 2021 που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς επωφελήθηκε από την επιτάχυνση των δαπανών και είχε περαιτέρω ανάκαμψη στις κατηγορίες ταξιδίων
και ψυχαγωγίας, οι οποίες είχαν δεχθεί πλήγμα κατά την πανδημία. Τα κέρδη της αυξήθηκαν σε 1,8 δισ. δολάρια ή $2,27 ανά μετοχή από $1,1 δισ. ή $1,30 ανά μετοχή έναν χρόνο πριν.

Ήπια κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις ανησυχίες για το μέλλον του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande να υποχωρούν μετά την πληρωμή ενός ομολόγου και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Την προσοχή των επενδυτών προσέλκυσαν και σήμερα οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου με κολοσσούς όπως οι Renault, Banco Sabadell, London Stock Exchange και InterContinental να είναι μεταξύ αυτών που ανακοινώνουν.

O γερμανικός DAX κέρδισε 0,46% στις 15.542,98 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,71% στις 6.733,69 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 7.204,55 μονάδες.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 22/10 στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης, με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,96%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/10/2021 στο -0,09% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής:
Η ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,27% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,54% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενισχύσει το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (asset purchase programme - APP) πριν την ολοκλήρωση των αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (pandemic emergency purchase programme - PEPP) τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα αυξήσουν τον ρυθμό στο τακτικό πρόγραμμα το επόμενο έτος και θα το κάνουν πιο ευέλικτο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις συνθήκες στις αγορές, αναφέρουν οι αναλυτές.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές στο PEPP τον Δεκέμβριο, ενώ ο ένας στους τέσσερις δεν αποκλείει να ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα.
Δεν αναμένονται πάντως αλλαγές πολιτικής στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
Η ΕΚΤ ετοιμάζεται ωστόσο για μια σημαντική αναθεώρηση της πολιτικής της στην τελευταία συνεδρίαση του 2021, όταν θα έχει στη διάθεση της και τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων και θα είναι σε θέση να αξιολογήσει καλύτερα τις μελλοντικές ανάγκες της οικονομίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το PEPP που δεν θα εξαντλεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων που φτάνει τα 1,85 τρισ. εύρω.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή για να ξεκινήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Αν και η τρέχουσα έκρηξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - ο δείκτης ξεπέρασε και το 3% - και η αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης ενδεχομένως να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για μείωση της υποστήριξης που προσφέρει η τράπεζα στην οικονομία, άλλοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, ενώ οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες απειλούν να πλήξουν την ανάκαμψη.
Μόλις 10 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιθανό να χρειαστούν να αντλήσουν κεφάλαια ως αποτέλεσμα της εισαγωγής των νέων παγκόσμιων κανονισμών, ενώ το κενό που θα πρέπει να καλύψουν μπορεί να είναι μικρότερο από 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).
Η επίδραση μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από τα 52,2 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει το 2020 η ΕΒΑ, σημάδι ανακούφισς για έναν κλάδο που την τελευταία δεκαετία εμφανίζει χαμηλά κέρδη και ακόμη ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε ο σύνθετος PMI στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, εν μέσω της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ), που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών αυτό τον μήνα, στις 54,3 μονάδες, από 56,2 τον Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,7 μονάδες από 56,4, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι προσλήψεις «έτρεξαν» με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών, με τον δείκτη να αυξάνεται στις 56 μονάδες από 54,1.
Μηνιαία πτώση 0,2% σημείωσε ο αριθμός των προϊόντων που αγοράστηκαν στις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, με το αποτέλεσμα να μην είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο κατά 0,6%.
Ηταν ο πέμπτος μήνας που κινήθηκαν αρνητικά.
Παρ΄ όλα αυτά, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι 4,2% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν ξεσπάσει η πανδημία κορωνοϊού.
Παράλληλα, οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν 28,1%, σε ετήσια βάση, καταγράφοντας άνοδο 0,2% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.

Νευρικότητα στην Ασία

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια εν μέσω αναφορών ότι η Evergrande πραγματοποίησε κάποιες πληρωμές στα ομόλογα της, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για το μέλλον του προβληματικού κολοσσού των ακινήτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Securities Times η China Evergrande Group μετέφερε 83,5 εκατ. δολ. σε λογαριασμό για την πληρωμή ομολόγου που έπρεπε να γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές της εταιρείας σημειώνουν άλμα 3,9% στον απόηχο του δημοσιεύματος.
Ο κολοσσός των ακινήτων αγωνίζεται να συγκεντρώσει κεφάλαια για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις του και να μειώσει το υπέρογκο χρέος των 2 τρισ. γουάν συνολικά (310 δισ. δολάρια).
Η Κίνα παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο για έντεκα συνεχόμενα χρόνια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου (MOC).
Στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η Κίνα εισήγαγε αγαθά οικονομικής αξίας περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με ετήσια αύξηση 32,6%.
Για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, οι κινεζικές εισαγωγές αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 12% των συνολικών παγκόσμιων εισαγωγών, ενώ η Κίνα συμμετείχε σε ποσοστό 15% στην αύξηση των εισαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την ίδια περίοδο, δήλωσε η Sou επικαλούμενη τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Το Πεκίνο θα προωθήσει το υψηλού επιπέδου άνοιγμα της οικονομίας του, την αύξηση των εισαγωγών, αλλά και θα μετατρέψει την εσωτερική κινεζική αγορά, σε μία παγκόσμια αγορά, μία αγορά ανοιχτή για όλους, αλλά και προσβάσιμη σε όλους, σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο.
Η Κίνα θα βελτιώνει συνεχώς, την φιλελευθεροποίηση του εμπορίου της, αλλά και την λειτουργικότητα και την προοπτική του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της, για την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης, επεσήμανε η Sou .
Ο δείκτης Hang Seng σημείωσε κέρδη +0,2%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε πτώση -0,3%.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε +0,3% στις 28.804,85 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης