Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ και Κύπρος κατασκευάζουν σύστημα επιτήρησης κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής του ΟΗΕ

Ισραήλ και Κύπρος κατασκευάζουν σύστημα επιτήρησης κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής του ΟΗΕ
Το νέο έργο επιτήρησης στοχεύει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών, να σταματήσει το παράνομο λαθρεμπόριο και να παράσχει στρατιωτικές πληροφορίες
Σχετικά Άρθρα

Το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για ένα τεράστιο σύστημα επιτήρησης για την παρακολούθηση της Πράσινης Γραμμής που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τα Κατεχόμενα που επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσαν αξιωματούχοι της άμυνας.
Το νέο έργο στοχεύει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών, να σταματήσει το παράνομο λαθρεμπόριο και να παράσχει στρατιωτικές πληροφορίες.
«Είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης που θα μας παρέχει εικόνες 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του εκυπριακού υπουργείου Άμυνας Χρήστος Πιερής, προσθέτοντας ότι το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 27,5 εκατομμύρια ευρώ (32 εκατομμύρια δολάρια), όπως αναφέρει η Daily Sabbah.
«Θα εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία στην Πράσινη Γραμμή».
Ο Πιερής είπε ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για την κυπριακή διοίκηση και το Τελ Αβίβ να ολοκληρώσουν τη δημιουργία του συστήματος επιτήρησης που θα εκτείνεται κατά μήκος 180 χιλιομέτρων (112 μίλια) της Πράσινης Γραμμής που χωρίζει την Κύπρο στα δύο από το 1974.

Μεγάλη η εισροή μεταναστών

Νωρίτερα τον Μάιο, η κυπριακή κυβέρνηση είπε ότι μια εισροή μεταναστών την ανάγκασε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τους Ελληνοκύπριους, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών έχει φτάσει το 4%.
Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ylva Johansson τον περασμένο μήνα ότι η χώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους αιτούντες άσυλο «λόγω της σοβαρής επιβάρυνσης» στο σύστημα υποδοχής της.
Σε διάσκεψη του Γραφείου Υποστήριξης της ΕΕ για το Άσυλο στη Μάλτα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, ο Νουρής είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι «υποχρεωμένη να λάβει σημαντικά και δραστικά» μέτρα κατά μήκος της νεκρής ζώνης, προσθέτοντας ότι περίπου 800 μετανάστες τη διέσχισαν πρόσφατα μέσα σε διάστημα 10 ημερών. πρόσθεσε ότι 15.000 μετανάστες απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους για άσυλο, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν επειδή δεν υπάρχει συνεκτική πολιτική της ΕΕ –ή συμφωνία με τις χώρες καταγωγής τους– για την επιστροφή τους.
1_154.JPG
2_140.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης