Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις -0,84% στη Wall Street - Ανησυχία για Omicron - Απογοήτευσαν τα στοιχεία για την απασχόληση

Πιέσεις -0,84% στη Wall Street - Ανησυχία για Omicron - Απογοήτευσαν τα στοιχεία για την απασχόληση

Πιέσεις στη Wall μετά τη θετική ανάπαυλα - «Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος

Σχετικά Άρθρα
Σε αρνητικό έδαφος επ΄σεστρεψαν σήμερα 3/12 η Wall Street μετά την εμφατική ανοδική αντίδραση στη χθεσινή συνεδρίαση έναντι του sell off της... Omicron που προηγήθηκε στην εβδομάδα, με την αγορά να αξιολογεί τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Στο μέτωπο της πανδημίας, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, κυρίως για τη μεταδοτικότητά της, αλλά και το κατά πόσον μπορεί να ξεπερνά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.
Η κυβέρνηση του προέδρου Biden ανακοίνωσε τη στρατηγική της μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της μετάλλαξης Omicron στη χώρα καλώντας τις επιχειρήσεις να εντείνουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων τους, μολονότι μια αντίστοιχη εντολή από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει παγώσει από την ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη μέχρι νεωτέρας.
Ο Λευκός Οίκος επέβαλε εξάλλου εκ νέου αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, απαιτώντας από επιβάτες οι οποίοι εισέρχονται στις ΗΠΑ να έχουν πραγματοποιήσει τεστ μέσα στο προηγούμενο 24ωρο.
Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε τον προσωρινό προϋπολογισμό που εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τα μέσα του Φεβρουαρίου 2022, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο νέου shutdown, δηλαδή της παράλυσης πολλών υπηρεσιών του, που θα έθετε εκατομμύρια δημόσιους λειτουργούς σε τεχνική ανεργία από το Σαββατοκύριακο.
Με 69 ψήφους υπέρ έναντι 28 κατά, η Γερουσία, που ελέγχουν εντελώς οριακά οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά που επί της ουσίας απλά παρατείνει την ισχύ του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού μέχρι τη 18η Φεβρουαρίου 2022.
Πλέον επαφίεται στον πρόεδρο Biden να υπογράψει και να κυρώσει το νομοσχέδιο αυτό ως τα μεσάνυχτα σήμερα Παρασκευή, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπες με διακοπή της χρηματοδότησής τους υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους.
Ακόμη πιεστικότερη είναι η επόμενη προθεσμία που έχει μπροστά της το αμερικανικό κοινοβούλιο, αυτή που αφορά το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού (28,9 τρισεκ. δολάρια), που θα έχει καλυφθεί τη 15η Δεκεμβρίου, κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Εάν το όριο δανεισμού δεν μεγεθυνθεί ή αρθεί, οι ΗΠΑ θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να αναγκαστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους να κηρύξουν στάση πληρωμών, με καταστροφικές συνέπειες.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,17% στις 34.580,08 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε  -0,84% στις 4.538,43 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -1,92% στις 15.085,47 μονάδες

Απογοήτευσαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, παρά τη σημαντική πτώση της ανεργίας τον Νοέμβριο 2021.
Κι αυτό γιατί η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο και μάλιστα πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron και της αβεβαιότητας που προκάλεσε για την πορεία της ανάκαμψης.
Οι καταστάσεις μισθοδοσίας εκτός γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά μόλις 210.000 τον Νοέμβριο αν και το ποσοστό ανεργίας σημείωσε σημαντική πτώση στο 4,2%, παρόλο που ο δείκτης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο 61,8%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.
Η εκτίμηση του Dow Jones ήταν 573.000 νέες θέσεις εργασίας και ανεργία 4,5%.
Ο κλάδος αναψυχής και η φιλοξενίας, ο οποίος περιλαμβάνει μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και παρόμοιες επιχειρήσεις, σημείωσε αύξηση μόλις κατά 23.000 θέσεις εργασίας.
Τα στοιχεία αυτά έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την αμερικανική οικονομία μετά και την ομιλία του προέδρου της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας J. Powell στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, όπου έκανε λόγο για μια ισχυρή οικονομία και την προοπτική να προχωρήσει σε tapering η Fed νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, εξέλιξη που θα επιτάχυνε και την αύξηση των επιτοκίων.
«Η οικονομία είναι πολύ ισχυρή, με τις πληθωριστικές πιέσεις βέβαια να είναι υψηλές, οπότε είναι ώρα να εξετάσουμε την μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που ανακοινώσαμε τον Νοέμβριο λίγους μήνες νωρίτερα του αναμενομένου», σημείωσε ο Powell .
Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,J. Yellen, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τη λέξη «παροδικός» για την περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

 

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, παρά τις αρχικές προσπάθειες ανάκαμψης

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές σε μια ταραχώδη εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την ανακάλυψη της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, ονόματι Omocron.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας C. Lagarde δήλωσε ότι είναι απίθανη η αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, αλλά δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού μόλις καταστεί απαραίτητο.
«Όταν ικανοποιηθούν οι όροι του μελλοντικού μας guidance, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», είπε η Lagarde στο Reuters.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποφασίσει για το μέλλον των μέτρων τόνωσης στις 16 Δεκεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει επίσης νέες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες στο επόμενο έτος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων το 2023, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Klaas Knot σε συνέντευξή του.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω μια αύξηση επιτοκίων το 2023, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλότερα από το βασικό μας σενάριο το 2022», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας στην Financieele Dagblad.
«Αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα προσωρινό φαινόμενο», πρόσθεσε.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε υψηλό-ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, στο 4,9%, υπερδιπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, και οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως θα πέσει κάτω από αυτό το όριο μόνο στα τέλη του 2022, το νωρίτερο.
Το θέμα του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην επικείμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, όπου τα μέλη αναμένεται να βάλουν τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, αλλά θα μπορούσαν να εξετάσουν την αντικατάσταση του με άλλα μέτρα στήριξης.
Οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της τράπεζες ορίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα έρθει λίγο μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

O γερμανικός DAX υποχώρησε -0,61% στις 15.169,98 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε -0,10% στις 7.122,32 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 6.765,52 μονάδες με πτώση -0,44%.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο 2021 η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.
Συνολικά, ο ρυθμός επέκτασης ήταν σταθερός και παρέμεινε πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, αντανακλώντας πρωτίστως την ανθεκτικότητα στον τομέα των υπηρεσιών.
Ωστόσο, οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των σοβαρών περιορισμών που σχετίζονται με την προσφορά.
Εν τω μεταξύ, υπήρξε περαιτέρω εντατικοποίηση του πιέσεις τιμών σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον Νοέμβριο.
Ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 55,4 μονάδες, έναντι 54,2 μονάδων τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στις 54,7 μονάδες από τις 55,1 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.
Kατά 0,2% ενισχύθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.
Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λιανικές πωλήσεις ήταν 0,3% υψηλότερα, σε μηνιαία βάση.
Σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4% στην ευρωζώνη και κατά 2,3% στην ΕΕ των 27.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+34,3%), στην Πολωνία (+12,4%) και στην Εσθονία (+11,0%).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (-2,8%), τη Λετονία (-2,3%) και την Ιρλανδία (-1,9%).

Νευρικότητα στην Ασία

Θετικό ήταν το πρόσημο στις περισσότερες ασιατικές αγορές μετά το χθεσινοβραδινό ράλι στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού και στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να την περιορίσουν.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η διαγραφή της κινεζικής εταιρείας Didi από τη Wall Street, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας.
Η αμερικανική Επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει κινηθεί για να απαιτήσει τις ξένες μετοχές όπως η Didi που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τις δομές ιδιοκτησίας και τις εκθέσεις ελέγχου αυτών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες από αυτές να βγουν από την αγορά.
Υποχώρησε τον Νοέμβριο 2021 ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin στην Κίνα, αντίστοιχα με τον επίσημο δείκτη, καθώς το τελευταίο κύμα της πανδημίας έπληξε τη ζήτηση και διέκοψε τις λειτουργίες στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
Ο ΡΜΙ υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στις 52,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 53,8 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Caixin Media και την IHS Markit.
Το αποτέλεσμα είναι στην ίδια κατεύθυνση με τον επίσημο μη μεταποιητικό ΡΜΙ, που περιλαμβάνει τόσο τις υπηρεσίες όσο και την κατασκευαστική δραστηριότητα, καθώς η πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων έπληξε τη ζήτηση εν μέσω αυστηρών μέτρων πρόληψης και συνεχιζόμενων ανησυχιών για την υγεία.
Οι συνολικές νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών και αυξήθηκαν οριακά μόνο, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού έχουν πλήξει τις εισροές νέων παραγγελιών, τόνισε η Caixin.
Ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +1%.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,52%.
Ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,6%.
Ο Kospi στη Σεούλ ενισχύθηκε +1%.
Ο Straits Times στη Σιγκαπούρη ενισχύθηκε +0,43%, ενώ στην Ταϊβάν σημειώνεται μικρή πτώση 0,16%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης