Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Καγκελάριος ο Olaf Scholz – Τίτλοι τέλους για Merkel ύστερα από 16 χρόνια

Γερμανία: Καγκελάριος ο Olaf Scholz – Τίτλοι τέλους για Merkel ύστερα από 16 χρόνια
Αναλαμβάνει καθήκοντα η 16μελής νέα γερμανική κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Καγκελάριος της Γερμανίας είναι από σήμερα Τετάρτη 8/12 ο Olaf Scholz ύστερα από τη σχετική τυπική ψηφοφορία στη Bundestag, η οποία έβαλε τέλος στην 16ετή θητεία της Angela Merkel.
Με τις ψήφους 395 επί συνόλου 707 βουλευτών ο 63χρονος Scholz έγινε ο 9ος καγκελάριος της Γερμανίας μεταπολεμικά ενώ αργότερα ορκίστηκε με πολιτικό όρκο και καγκελάριος.
Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η παράδοση - παραλαβή στην Καγκελαρία με την Angela Merkel να παραδίδει το αξίωμα σε μια ιστορική στιγμή, ενώ αμέσως μετά ο Scholz θα προεδρεύσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της θητείας του.
Η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης αποτελείται συνολικά από 16 υπουργούς, εκ των οποίων οι 7 προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου), οι 5 από τους Πράσινους και οι 4 από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Σημειώνεται πως αύριο Πέμπτη 9/12 ο Scholz θα έχει διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της πανδημίας για το προσεχές διάστημα ενώ την Παρασκευή 10/12 θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron..

Η διαδρομή του Scholz

Ο Scholz θα ηγηθεί μιας τρικομματικής κυβέρνησης, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στη γερμανική πολιτική σκηνή.
Θεωρείται ένας ιδιαίτερα έμπειρος και διαπραγματευτής, κάτι που απέδειξε όταν ήταν γενικός γραμματέας του  SPD από το 2002 έως το 2004 και υπερασπίστηκε τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις περικοπές κοινωνικής πρόνοιας υπό τον πρώην καγκελάριο Gerhard Schroeder.
Ως υπουργός Εργασίας από το 2007-2009 στον πρώτο κυβερνητικό συνασπισμό της Merkel, ο Scholz πίεσε για ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εργασίας μικρής διάρκειας, γνωστό και ως Kurzarbeit, το οποίο βοήθησε στην προστασία εκατομμυρίων εργαζομένων από την έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ από το 2018 διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Merkel, καταφέρνοντας να απαλλαχθεί από τον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, επιτρέποντας ένα νέο ρεκόρ δανεισμού για να προστατεύσει εταιρείες και εργαζόμενους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεργάστηκε στενά με τη Γαλλία και έπεισε τη Merkel να υποστηρίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Προτεραιότητες

Το πρώτο αγκάθι με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση Scholz είναι η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία πραγματικά θερίζει στη Γερμανία, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε αυστηρότερα μέτρα, έχοντας ήδη ανακοινώσει lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι πλέον μπορούν μόνο να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες, όπως π.χ. πρόσβαση σε τρόφιμα, φαρμακεία και φούρνους.
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει η νέα κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς και στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τέλος εποχής

Πέρα όμως από την εκλογή του Scholz, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην Angela Merkel, η οποία αποχωρεί από την καγκελαρία ύστερα από 16 χρόνια.
Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για «τέλος εποχής», υποστηρίζοντας πως οι Γερμανοί ηλικίας 16 με 25 ετών δεν θυμούνται άλλη καγκελάριο στη Γερμανία πέραν της Merkel, η οποία έδωσε το παρών στην εκλογή του Scholz στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως η Merkel είχε διαμηνύσει πως δεν επρόκειτο να είναι υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες να σημειώσουν το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα και να περάσουν στη δεύτερη θέση πίσω από το SPD.

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Merkel έβγαζε φλας δεξιά και έστριβε αριστερά…

Στην αποχώρηση της Merkel από την καγκελαρία αναφέρεται εκτενώς σε σημερινό δημοσίευμα της και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία κάνει έναν απολογισμό της θητείας της Merkel παραθέτοντας σημαντικούς σταθμούς, πολιτικές επιτυχίες, αλλά και παραλείψεις της.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αναφορά στο άρθρο γίνεται και στην Ελλάδα και τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο του 2015 στις Βρυξέλλες, όπου ουσιαστικά επισφραγίστηκε η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
«Η μέρα που περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οικονομική πολιτική της Angela Merkel ήταν η 13η Ιουλίου του 2015. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η καγκελάριος και ο τότε ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδιναν ο καθένας τη δική του μάχη στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με ζητούμενο είτε μια ακόμα ισχυρή ένεση της ελληνικής οικονομίας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων είτε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, όπως ζητούσε τότε ο εξοργισμένος υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.
Στις 4 τα ξημερώματα έγινε εφικτός ένας συμβιβασμός.
Για μια ακόμη φορά επικράτησε η λογική έναντι της οργής της καγκελαρίου.
Η Angela Merkel γνώριζε καλά ότι αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ τόσο η ευρωζώνη, όσο και η ΕΕ απειλούνταν με διάλυση.
Συχνά η καγκελάριος έβγαζε φλας δεξιά και έστριβε τελικά αριστερά» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Macron: Angela σε ευχαριστώ, Olaf τη συνέχεια θα την γράψουμε μαζί

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Olaf Scholz για την ανάληψη των καθηκόντων του στην καγκελαρία της Γερμανίας αλλά και ένα θερμό αποχαιρετισμό στην Angela Merkel έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron με αφορμή την αλλαγή σελίδας στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας.
«Ευχαριστώ, αγαπητή Angela, που δεν ξέχασες ποτέ τα μαθήματα της Ιστορίας, που έκανες τόσα για εμάς, μαζί με εμάς, που έκανες την Ευρώπη να προχωρήσει» αναφέρει σε ανάρτηση του στα γαλλικά και στα γερμανικά στο twitter ο Macron.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας όμως αναφέρεται και στον Scholz.
«Αγαπητέ #OlafScholtz την συνέχεια θα την γράψουμε μαζί.
Για τους Γάλλους, για τους Γερμανούς, για τους Ευρωπαίους.
Στην Παρασκευή!» τονίζει ο Macron, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή 10/12 στο Παρίσι με τον Olaf Scholz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης