Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην Ολλανδία – Τι αλλάζει στην ΕΕ και γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα

Η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην Ολλανδία – Τι αλλάζει στην ΕΕ και γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα
Το κόμμα της Kaag τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, κάτι που θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή στη θέση της Ολλανδίας εάν γίνει κυβερνητική πολιτική
Σχετικά Άρθρα

Η Sigrid Kaag, η οποία τάσσεται υπέρ των στενότερων δεσμών με τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σηματοδοτώντας πιθανώς μια στροφή από την παραδοσιακά επιθετική στάση της για τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς.
Ο Mark Rutte θα παραμείνει πρωθυπουργός, επικεφαλής της τέταρτης κυβέρνησής του, μετά τις μεγαλύτερες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας.
Βασικά υπουργεία , συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Άμυνας και των Εξωτερικών θα κατέχουν οι εταίροι του στο συνασπισμό, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αλλαγή στάσης για τα ομόλογα;

Το κόμμα της Kaag τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, κάτι που θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή στη θέση της Ολλανδίας εάν γίνει κυβερνητική πολιτική., κάτι που ενδιαφέρει και την Ελλάδα.
Η Ολλανδία ιστορικά λειτουργεί υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο πλαίσιο της ΕΕ, με τον Rutte να ηγείται της «αντίστασης» στο Ταμείο Ανάκαμψης της πανδημίας το 2020.
«Θα υπάρξει ένας διαφορετικός τόνος και μια πιο ανοιχτή στάση», είπε η ίδια η Kaag μιλώντας στο Bloomberg τον Δεκέμβριο 2021, μετά τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας ή άλλων κρίσεων στο μέλλον θα απαιτήσει «ευρωπαϊκή δύναμη κρούσης», δήλωνε.

Το αφγανικό φιάσκο

Η υπουργοποίηση της Kaag ανεβάζει τον αριθμό των γυναικών υπουργών Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πέντε.
Διπλωμάτης καριέρας στο επάγγελμα, παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών το 2021 αφού το ολλανδικό κοινοβούλιο καταψήφισε τον χειρισμό της στην κρίση εκκένωσης στο Αφγανιστάν.
H Kaag είχε επικριθεί ότι, δεν ενήργησε αστραπιαία , θέτοντας σε κίνδυνο τους Ολλανδούς και Αφγανούς εργάτες, καθώς πολλοί διερμηνείς είχαν εγκλωβιστεί στη χώρα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Η Kaag ξεκίνησε την καριέρα της στη Royal Dutch Shell και έζησε και εργάστηκε στη Βηρυτό, τη Βιέννη και το Χαρτούμ ως μέρος του χρόνου της στη διπλωματική υπηρεσία.

Η νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση του Rutte έχει 20 υπουργούς, οκτώ από το κόμμα του πρωθυπουργού, έξι από το κεντρώο D66, τέσσερις από τους Χριστιανοδημοκράτες ή CDA και οι υπόλοιποι δύο προέρχονται από τη Χριστιανική Ένωση.
Οι γυναίκες κατέχουν τα 10 από τα 20 υπουργεία.
Οι υπουργικοί ρόλοι της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης δημοσιοποιήθηκαν μέσω κομματικών ανακοινώσεων.
Ο βασιλιάς Willem-Alexander αναμένεται να ορκιστεί επίσημα στην κυβέρνηση στις 10 Ιανουαρίου 2022.

bloomberg_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης