Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Wall Street αψηφά την Omicron - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones

Η Wall Street αψηφά την Omicron - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά με το Dow Jones να συνεχίζει σε επίπεδα ρεκόρ

Σχετικά Άρθρα
Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα 4/1 οι βασικοί δείκτες της Wall, με τον βιομηχανικό Dow Jones να σκαρφαλώνει σε νέα ιστορικά υψηλά καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι παρά την έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της όμικρον, οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν θα ξαναμπούν σε lockdowns.

Οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών ότι η Omicron είναι ηπιότερη από τη μετάλλαξη δέλτα τροφοδοτεί την αισιοδοξία των επενδυτών ότι τα περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλουν οι κυβερνήσεις δεν θα είναι τόσο αυστηρά όσο ήταν στο παρελθόν, όταν οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Οι μολύνσεις πάντως σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς.
Ρεκόρ καταγράφουν στις ΗΠΑ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University, οι νέες μολύνσεις διαμορώθηκαν τη Δευτέρα σε 1.082.549, καθώς η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού συνεχίζει εξαπλώνεται.
Ο νέος ημερήσιος απολογισμός ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας σε 56.189.547. Συνολικά, ο ιός έχει προκαλέσει 827.748 θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα στοιχεία του JHU δείχνουν ότι οι πολιτείες με τον υψηλότερο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα είναι το Μέριλαντ, η Αλαμπάμα, το Ντέλαγουερ, το Νιου Τζέρσεϊ και το Οχάιο.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,59% στις 36.799,656 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,06% στις 4.793,54 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,33% στις 15.622,72 μονάδες

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της Ford Motor σημειώνουν άλμα άνω του 6% μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή του ηλεκτρικού φορτηγού F-150 Lightning στο εργοστάσιο της στο Μίσιγκαν στα 150.000 οχήματα το έτος, προκειμένου να καλύψει την «τεράστια αύξηση της ζήτησης».

Νέα ιστορικά υψηλά ο Stoxx 600 με ώθηση από τις τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν το ράλι τους στο νέο έτος, με τον Stoxx 600 να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό με πρωταγωνιστές τις τράπεζες και τον ταξιδιωτικό κλάδο καθώς διατηρείται στους κόλπους των επενδυτών η αισιοδοξία ότι η μετάλλαξη όμικρον ενδεχομένως να είναι λιγότερο σοβαρή απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Η θετική δυναμική του νέου έτους συνεχίζεται στις παγκόσμιες αγορές, με τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη να διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά, παρόλο που πολλές χώρες στην ήπειρο επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των αεροπορικών και των ταξιδιωτικών εταιρειών ήταν αυτές με τα μεγαλύτερα κέρδη, με τον κλάδο να σημειώνει άνοδο 3,4%.
Η International Consolidated Airlines Group και η Wizz Air σημείωναν άνοδο 10% και οι δύο, ενώ κέρδη 7% σημείωνε η γερμανική ταξιδιωτική εταιρεία TUI.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,8% και έκλεισε στις 494,02 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,8% στις 16.152,61 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,4% στις 7.317,41 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άλμα 1,6% στις 7.505,15 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Είναι ακόμη μία ένδειξη ότι η αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει ανθεκτική παρά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αριθμός των ανέργων κινήθηκε καθοδικά κατά 23.000, φτάνοντας στα 2,405 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε πτώση κατά 15.000.
Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,2%, που είναι το πιο χαμηλό από τον Μάρτιο του 2020, όταν η Γερμανία μπήκε στο πρώτο lockdown λόγω κορωνοϊού.
Κατά 2,9% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Νοέμβριο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Σε ονομαστικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση.
Άνοδο κατά 0,6% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, έναντι προσδοκίας έρευνας του Reuters για 0,5%, προσαρμοσμένες σε ημερολογιακές και εποχικές διακυμάνσεις και σε πραγματικούς όρους. Μηνιαία αύξηση κατά 1,1% καταγράφηκε σε ονομαστικούς όρους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας, ο τζίρος λιανικής για όλο το 2021 αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 0,9% σε πραγματικούς όρους και κατά 3,1% σε ονομαστικούς όρους, σε σύγκριση με το 2020.
Σταθερός παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο στη ζώνη του ευρώ, μετά την άνοδο του ενεργειακού κόστους τους τελευταίους μήνες.
Η αύξηση 3,4% σε ετήσια βάση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ ήταν ελαφρώς μικρότερη του 3,5% που περίμεναν οι οικονομολόγοι, ανατρέποντας μια τάση πρόσφατων ανοδικών εκπλήξεων.
Τα στοιχεία αργότερα αυτή την εβδομάδα αναμένεται επίσης να δείξουν χαλάρωση των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία και στο νομισματικό μπλοκ της Ευρωζώνης συνολικά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με την κινεζική μεταποίηση να καταγράφει βελτίωση στον Δεκέμβριο.
Σε ανάπτυξη επέστρεψε ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών της Κίνας του τομέα μεταποίησης τον Δεκέμβριο.
Ο ΡΜΙ αυξήθηκε στις 50,9 μονάδες, από 49,9 που ήταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της China Federation of Logistics and Purchasing (CFLP). Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις προσδοκίες και σηματοδοτεί μια συνολική ανάπτυξη του κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από το όριο αυτό, δείχνει συρρίκνωση.
Ήρθη η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ, με τον τίτλο να σημειώνει σήμερα άνοδο 1,3%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε στο +6%.
Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη την Τρίτη, εν αναμονή «εσωτερικών πληροφοριών».
Η κινεζική εταιρεία ακινήτων ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της για το 2021 μειώθηκαν 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 69,5 δισ. δολάρια.
Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι της δόθηκε εντολή να κατεδαφίσει 39 κτίρια στη νήσο Χαϊνάν.
«Η εταιρεία θα επικοινωνήσει ενεργά με τις Αρχές, σύμφωνα με την καθοδήγηση της επιστολής της απόφασης, και θα λύσει το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο», ανέφερε η Evergrande ενημερώνοντας το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρθηκε και στις ανησυχίες για την οικονομική της θέση, σημειώνοντας: «Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση ρευστότητας, η εταιρεία θα συνεχίσει να επικοινωνεί ενεργά με πιστωτές, να επιδιώκει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους και να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των πλευρών».
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +1,5% στις 3.823 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη +1,77% στις 29.301 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,2% στις 3.632 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο +2%.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε -0,16%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης