Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η σαμπάνια προσέφερε στους επενδυτές εξαιρετική απόδοση το 2021

Η σαμπάνια προσέφερε στους επενδυτές εξαιρετική απόδοση το 2021
Τα στοιχεία από τον «Bordeaux Index» έδειξαν ότι η σαμπάνια ήταν μια από τις πιο καυτές επενδύσεις στην πλατφόρμα το 2021, αντιπροσωπεύοντας 15 από τις 20 κορυφαίες αυξήσεις τιμών στην πλατφόρμα το 2021.

Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα παραδεχτούν ποτέ ότι έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη φούσκα περιουσιακών στοιχείων στην ιστορία.
Οι μετοχές, τα ομόλογα, το Bitcoin, τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα έργα τέχνης, το καλό κρασί, ακόμη και τα πολυπόθητα μπουκάλια σαμπάνιας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που εμπορεύονται σαμπάνια και premium κρασιά, έχουν δει αυξανόμενη δραστηριότητα και καταγράφουν ανοδικές κινήσεις τιμών το 2021 λόγω του υπερπληθωρισμού των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που υποκινείται από τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες και την έναρξη μιας παγκόσμιας έλλειψη φυσαλίδων.
Τα στοιχεία από τον «Bordeaux Index» έδειξαν ότι η σαμπάνια ήταν μια από τις πιο καυτές επενδύσεις στην πλατφόρμα το 2021, αντιπροσωπεύοντας 15 από τις 20 κορυφαίες αυξήσεις τιμών στην πλατφόρμα το 2021.
Οι σαμπάνιες «blue chip» όπως η Salon 2002 vintage, έκαναν άλμα πάνω από 80% στην πλατφόρμα και επί του παρόντος διαπραγματεύονται περίπου 15.700 δολάρια ανά μπουκάλι.
Η απόδοση τιμής του έτους ξεπέρασε όλους τους σημαντικούς παγκόσμιους δείκτες μετοχών, το Bitcoin, ακόμη και τον δείκτη μετοχών NYFANG+TM.
Η Taittinger Comtes de Champagne 2006 και η Krug 2002 αυξήθηκαν περισσότερο από 70%, ενώ η Krug 2000, η Pérignon P2 2002, η Bollinger La Grande Année 2007 και η Cristal Rosé 2008 είδαν την τιμή τους να αυξάνεται πάνω από 50%.
Οι εξαιρετικά επιθυμητοί τρύγοι κρασιού, σαμπάνιας και αλκοολούχων ποτών θεωρούνται εναλλακτική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων όπου η κατανάλωση δημιουργεί μια αυξανόμενη φυσική ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης και χαμηλή συσχέτιση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Υπήρξε μια σταθερή ανοδική κίνηση στον χώρο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν φυσικά περιουσιακά στοιχεία αντί να διατηρούνται σε μετοχές, ομόλογα ή/και fiat.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LiveTrade, Matthew O'Connell, ο οποίος διαχειρίζεται το Bordeaux Index, είπε στο Reuters ότι πολλοί παράγοντες τροφοδότησαν την έκρηξη στις επενδύσεις κρασιού, σαμπάνιας και οινοπνευματωδών ποτών φέτος, συμπεριλαμβανομένων «χαμηλών επιτοκίων και υψηλών επιπέδων αποταμίευσης που συσσωρεύτηκαν από τους πλούσιους κατά τη διάρκεια πολλών παγκόσμιων lockdown , σε μια αυξανόμενη εστίαση στα σκληρά περιουσιακά στοιχεία ενόψει των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων».
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τιμές της σαμπάνιας στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από το vintage, θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα λόγω του υπερπληθωρισμού.
«Υπάρχει στην πραγματικότητα έλλειψη σαμπάνιας, είναι κάπως τρελό», είπε πρόσφατα στο CNBC ο Ray Isle, συντάκτης κρασιού στο Food & Wine Magazine.
Η δυναμική που παίζει είναι ότι η ζήτηση συνεχίζει να εκτοξεύεται καθώς η προσφορά παραμένει περιορισμένη, μετά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στη Γαλλία στις αρχές του 2021.
«Μπορεί να δείτε τις τιμές να αυξάνονται για τη σαμπάνια», είπε ο Isle.
«Εκεί που βλέπετε ελλείψεις είναι τα μεγάλα ονόματα των πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων», είπε, προσθέτοντας ότι η στενή προσφορά θα ανεβάσει τις τιμές.
Έτσι, αν είναι αφρώδης από σπάνιες σοδειές και οι επενδυτές θέλουν να το συσσωρεύσουν ως εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να ξεφύγουν από την αστάθεια ή τους νέους τρύγους που οι άνθρωποι θέλουν απλώς να καταναλώσουν - το θέμα της σαμπάνιας είναι οι αυξήσεις τιμών είναι εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης