Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η σερβική σκοπιά της υπόθεσης Djokovic - Εθνικός ήρωας που ένωσε τους Σέρβους και οι... εκλογές

Η σερβική σκοπιά της υπόθεσης Djokovic - Εθνικός ήρωας που ένωσε τους Σέρβους και οι... εκλογές
Υπάρχει η προσδοκία ότι με την πάροδο του χρόνου, η ρήξη στη σχέση μεταξύ Σερβίας και Αυστραλίας θα επουλωθεί, αλλά η αντιμετώπιση του θέματος Τζόκοβιτς μπορεί να αφήσει μια ορατή ουλή για μεγάλο χρονικό διάστημα
Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμιο τσουνάμι προκάλεσε η υπόθεση του δημοφιλούς αθλητή του τένις Novak Djokovic με εξελίξεις που έλαβαν χώρα σε όλα τα επίπεδα.
Τι συμβαίνει όμως στη γειτονική Σερβία με την υπόθεση; Πόσο επηρέασε ακόμα και πολιτικά το θρίλερ με την απέλαση του αγαπημένου τους Nole;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ξεκινώντας, από μόνο του το γεγονός ότι το μέλλον του τένις εξαρτάται από μια αυθαίρετη απόφαση μελών της πολιτικής τάξης είναι κατουσίαν, θλιβερό. Αλλά αυτό ακριβώς συνέβη στην Αυστραλία όταν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Novak Djokovic κατά της ακύρωσης της βίζας του από τον Υπουργό Μετανάστευσης Alex Hawke.
Στον αντίποδα, η ευγενική συμπεριφορά του Τζόκοβιτς μετά την απέλαση, ήταν ένα παράδειγμα καλών τρόπων: ευχήθηκε στους συναδέλφους του τενίστες ότι καλύτερο στο Australian Open.
Συγκεκριμένα είπε ότι:
«Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα. Νιώθω άβολα που το επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων ήταν σε εμένα και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ.
Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους ό,τι καλύτερο».
Παρόλο που ένα απελαθέν άτομο έχει απαγορευτεί από την Αυστραλία για τρία χρόνια, ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, έχει δηλώσει έκτοτε ότι, εάν οι περιστάσεις το επιτρέπουν, ο Τζόκοβιτς μπορεί να επιστρέψει πίσω πολύ νωρίτερα.
Το σχόλιο του Τζόκοβιτς ότι σέβεται την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου δείχνει τη δύναμη του χαρακτήρα του.
Ο χαρακτήρας ενός ατόμου διαμορφώνεται από το έθνος του οποίου είναι πολίτης.
Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να εξετάσουμε πώς αντιμετωπίζεται η «καταστροφή» του Τζόκοβιτς στη Σερβία.
Πράγματι, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κανείς στην Αυστραλία δεν φαίνεται να έχει σκεφτεί τον αντίκτυπο της ακύρωσης της βίζας για τη Σερβία και τους Σέρβους.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο σερβικός λαός είναι πολύ δυσαρεστημένος με την Αυστραλία.
Αυτή η δυσαρέσκεια οδήγησε μάλιστα σε απαίτηση από τη σερβική κυβέρνηση να διακόψει τη σύνδεσή της με την αυστραλιανή κυβέρνηση και να απελαθεί ο Αυστραλός πρέσβης από τη Σερβία, με αποτέλεσμα να διαρρήξει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η διαδρομή της Σερβίας

Για να κατανοήσουμε την υπόθεση Τζόκοβιτς, είναι απαραίτητο να αναλογιστούμε την ιστορία της Σερβίας. Η Σερβία και οι Σέρβοι έχουν μια μακρά, πλούσια και εξαιρετικά περήφανη ιστορία.

Ιστορικά, η Σερβία προστάτευε με επιτυχία τα σύνορα της Ευρώπης από Οθωμανούς/Τούρκους για αιώνες.
Η χώρα ήταν σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, με τον Πρόεδρο Woodrow Wilson να υψώνει τη σερβική σημαία πάνω από τον Λευκό Οίκο στις 28 Ιουλίου 1918, η οποία ανακηρύχθηκε ως «Ημέρα της Σερβίας».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπερτ Λάνσινγκ, δήλωσε τότε ότι «ο αξιότιμος σερβικός λαός αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τη χώρα του και τα σπίτια του ενάντια σε έναν εχθρό που ήθελε να τον καταστρέψει» και ότι ο σερβικός λαός «θυσίασε τα πάντα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. .»
Την περίοδο που ο Στρατάρχης Josip Broz Tito ήταν στην εξουσία (Ιανουάριος 1953 έως Μάιος 1980), η Σερβία/Γιουγκοσλαβία θεωρούνταν δυτικός σύμμαχος.
Μετά ήρθε η τραγική δεκαετία του 1990 όταν οι Σέρβοι χαρακτηρίστηκαν ως επιτιθέμενοι από τους δυτικούς πολιτικούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καθώς δεν υπήρχε πραγματική δικαιολογία για αυτούς τους ισχυρισμούς, οι Σέρβοι έχασαν την αίσθηση της ταυτότητας και της περηφάνιας τους.
Είκοσι χρόνια μπροστά, ο Τζόκοβιτς έρχεται και γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής που θα μπορούσε να έχει ποτέ η Σερβία. Η οικογένειά του δυσκολεύτηκε οικονομικά να πληρώσει για την προπόνησή του στο τένις. Μιλάει διάφορες γλώσσες. είναι θρησκευόμενος. τρώει υγιεινά τρόφιμα (βιολογικές τροφές και αποφεύγει το κρέας) και είναι στοργικός πατέρας και σύζυγος.
Ίδρυσε επίσης έναν οργανισμό που βοηθά τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη (συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς στα θύματα της Αυστραλίας από τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2019/2020).
Οι Σέρβοι θεωρούν τον Τζόκοβιτς ως το αουτσάιντερ, που ξεπέρασε τις τεράστιες προκλήσεις της ζωής.
Στη Σερβία, η νούμερο ένα διασημότητα είναι ο Νίκολα Τέσλα, ο διάσημος εφευρέτης και ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Τη φήμη του Τέσλα ακολουθούν στενά τα απίστευτα επιτεύγματα του Τζόκοβιτς στο τένις.
Και οι δύο υπερισχύουν όλων των άλλων Σέρβων διασημοτήτων.
Ο Τζόκοβιτς είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Σερβία, ξεπερνώντας τη δημοτικότητα, όχι μόνο του Ναδάλ ή του Φέντερερ αλλά και άλλων επιτυχημένων αθλητών.

Οι εθνικές εκλογές

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που συνέβη στον Τζόκοβιτς το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ολόκληρο το σερβικό έθνος υποφέρει μαζί του επειδή αισθάνεται ότι του αρνήθηκαν αδικαιολόγητα το βασικό δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open.
Οι Σέρβοι πιστεύουν ότι του αρνήθηκαν αυθαίρετα την ευκαιρία να κερδίσει το Australian Open για δέκατη φορά.
Έτσι, στη Σερβία, ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος με τη σερβική κυβέρνηση επειδή απέτυχε να λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά της Αυστραλίας.
Επικρίνουν επίσης την Αυστραλία ότι χρησιμοποιεί τον Τζόκοβιτς ως πολιτικό πρόσωπο με σκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος.
Στη Σερβία, θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές τον Απρίλιο του 2022. Είναι πιθανό να επηρεαστεί από την αυστραλιανή μεταχείριση του Τζόκοβιτς.
Αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος θαυμάζει τόσο πολύ τον Τζόκοβιτς που δεν θα συγχωρήσει ούτε θα ξεχάσει την αναποφασιστικότητα της σερβικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης απέλασης.
Υπάρχουν, φυσικά, και εκλογές στην Αυστραλία, οι οποίες ενδέχεται να διεξαχθούν σύντομα μετά τις σερβικές εκλογές.
Οι Σέρβοι πιστεύουν ότι η αποτρόπαια μεταχείριση του Τζόκοβιτς θα βλάψει θανάσιμα τις πιθανότητες επανεκλογής της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Οι άνθρωποι στη Σερβία (και αλλού επίσης) αισθάνονται ότι ο κόσμος αλλάζει προς το χειρότερο. Το «κράτος δικαίου» και οι βασικές εκτιμήσεις της ευπρέπειας και της συμπόνιας εγκαταλείπονται υπέρ των μη δοκιμασμένων και πειραματικών στρατηγικών, που βλάπτουν θανάσιμα την κοινωνία.
Η ανθρωπότητα κάνει ακριβά λάθη.
Υπάρχει η προσδοκία ότι με την πάροδο του χρόνου, η ρήξη στη σχέση μεταξύ Σερβίας και Αυστραλίας θα επουλωθεί, αλλά η αντιμετώπιση του θέματος Τζόκοβιτς μπορεί να αφήσει μια ορατή ουλή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης