Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 4,4% υποβαθμίζει την εκτίμηση της παγκόσμιας ανάπτυξης το ΔΝΤ για το 2022 - Οι 3 αιτίες

Στο 4,4% υποβαθμίζει την εκτίμηση της παγκόσμιας ανάπτυξης το ΔΝΤ για το 2022 - Οι 3 αιτίες
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης αποδίδεται κατά το ΔΝΤ και από την αντίστοιχη υποβάθμιση στις εκτιμήσεις για την πορεία ΗΠΑ και Κίνας
Στο 4,4% υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για φέτος, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο υψηλότερος πληθωρισμός εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη.
Στην καθυστερημένη έκθεσή του στο πλαίσιο του World Economic Outlook, που δημοσιεύθηκε σήμερα 25 Ιανουαρίου 2022, το ΔΝΤ είπε ότι αναμένει το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αποδυναμωθεί από 5,9% το 2021 σε 4,4% το 2022 - με το φετινό ποσοστό να είναι μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
«Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει το 2022 σε πιο αδύναμη θέση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», σημειώνει η έκθεση, τονίζοντας ότι οι «καθοδικές εκπλήξεις», όπως η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron Covid και η επακόλουθη αστάθεια της αγοράς, επέβαλαν τη διαφοροποίηση από τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Η επίδραση των 3 μεγάλων οικονομιών


Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης αποδίδεται κατά το ΔΝΤ και από την αντίστοιχη υποβάθμιση στις εκτιμήσεις για την πορεία ΗΠΑ και Κίνας.
Για τις ΗΠΑ το Ταμείο «βλέπει» την ανάπτυξη φέτος να φθάνει στο 4% (υποβάθμιση κατά 1,2%) και στο 2,6% το 2023, ενώ για την Κίνα αυτή τοποθετείται στο 4,8% για το τρέχον έτος (υποβάθμιση κατά 0,8%) και στο 5,2% για το 2023.
Για την ευρωζώνη αναμένει ανάπτυξη 3,9% για το τρέχον έτος (0,4% χαμηλότερα σε σύγκριση με πριν) και 2,5% για το επόμενο.

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

Επίσης, τα αυξανόμενα κρούσματα Covid σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας επηρέασαν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη παγκοσμίως, κυρίως στη Βραζιλία, τον Καναδά και το Μεξικό.
Το ΔΝΤ είπε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός πρόκειται να διατηρηθεί για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αμβλυνθεί αργότερα φέτος, «καθώς οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης μειώνονται το 2022 και η νομισματική πολιτική στις μεγάλες οικονομίες ανταποκρίνεται».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η εκτίμηση απέκλειε την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του Covid και είπε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τη δίκαιη παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια και υγειονομική περίθαλψη.
«Η πρόβλεψη εξαρτάται από τα δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία που θα μειωθούν σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες μέχρι το τέλος του 2022, με την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά εμβολιασμού βελτιωθούν παγκοσμίως και οι θεραπείες θα γίνουν πιο αποτελεσματικά», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης