Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Ευρώπη «πιθανόν αγγίζει το τέλος της πανδημίας»

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Ευρώπη «πιθανόν αγγίζει το τέλος της πανδημίας»
«Αυτή η περίοδος της ενισχυμένης προστασίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως η κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να μας φέρει διαρκή ειρήνη», είπε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.
Σχετικά Άρθρα

O διευθυντής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη Δρ Hans Kluge δήλωσε σήμερα ότι "η Ευρώπη πιθανό να πλησιάζει το τέλος της πανδημίας", καθώς ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό παύει να αυξάνεται.

Τρεις λόγοι φέρνουν το τέλος της πανδημίας

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Δρ Hans Kluge δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν μια «μοναδική ευκαιρία» να θέσουν υπό έλεγχο τη μετάδοση του COVID-19, επειδή έχουν πετύχει υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης λόγω εμβολιασμού και φυσικής μόλυνσης, επειδή ο ιός τείνει να μεταδίδεται λιγότερο όταν ζεσταίνει ο καιρός και επειδή προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση η μετάλλαξη Omicron.
«Αυτή η περίοδος της ενισχυμένης προστασίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως η κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να μας φέρει διαρκή ειρήνη», είπε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.
Με την υποχώρηση του χειμώνα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται μια φυσική μείωση της μετάδοσης του ιού, οπότε πρόσθεσε ο Kluge η επερχόμενη άνοιξη μας προσφέρει "τη δυνατότητα για μια μακρά περίοδο ηρεμίας και ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο άμυνας του πληθυσμού ενάντια σε οποιαδήποτε αναζωπύρωση της μετάδοσης".
Ακόμα κι αν προκύψει μια νέα μετάλλαξη, συνέχισε, οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να θέσουν και το επόμενο κύμα υπό έλεγχο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν τα συχνά τεστ, οι προσπάθειες ανοσοποίησης μέσω του εμβολιασμού και οι άλλες απαιτούμενες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία.

Ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη και εκτός αυτής

Για να διατηρηθεί όμως υπό έλεγχο η πανδημία, συνέχισε ο Δρ Hans Kluge στην Ευρώπη απαιτείται "μια δραστική και χωρίς συμβιβασμούς αύξηση των εμβολιασμών και η παροχή των εμβολίων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και πέρα από αυτήν".
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές εάν δεν εμβολιαστεί η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, η πανδημία μπορεί να μη λάβει τέλος, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και μετάλλαξης του COVID-19 σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς, και κίνδυνος να πάρει ακόμη πιο θανατηφόρες και μεταδοτικές μορφές.

Κάποιες χώρες τερματίζουν τους περιορισμούς

Πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Δανία, έχουν εγκαταλείψει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό αφού δήλωσαν ότι η διάδοση της μετάλλαξης Omicron έχει κορυφωθεί.
Άλλες χώρες πάλι, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο να θεωρήσουν το COVID-19 ως ενδημικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίζεται σαν εποχική γρίπη.

Γενικός Διευθυντής ΠΟΥ: Ο κόσμος ως σύνολο όμως απέχει πολύ από την έξοδο από την πανδημία

Στα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, πάντως ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποίησε ότι ο κόσμος ως σύνολο απέχει ακόμη πολύ από την έξοδο από την πανδημία.
"Ανησυχούμε ότι σε ορισμένες χώρες έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι λόγω των εμβολίων - και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης σοβαρότητας της μετάλλαξης Omicron - η πρόληψη της μετάδοσης δεν είναι πλέον δυνατή και δεν είναι πλέον απαραίτητη», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus την Τρίτη. "Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια."
Ο πρόεδρος του ΠΟΥ υποστήριξε επίσης ότι ακόμη και οι χώρες με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού δεν πρέπει να υποκύψουν στην πολιτική πίεση και να χαλαρώσουν άμεσα όλα τα μέτρα τους για τον κορονοϊό.
Ο Kluge, από την πλευρά του, ανέφερε ότι στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν 12 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού, που αποτελεί νέο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ενώ οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί παρά πολύ λόγω της πολύ υψηλή μεταδοτικότητας της Omicron, δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εισαγωγές στις ΜΕΘ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης