Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί δεν λειτούργησαν οι μάσκες σε Ιαπωνία και Κορέα – Μια ακόμη απόδειξη για την αναποτελεσματικότητα τους

Γιατί δεν λειτούργησαν οι μάσκες σε Ιαπωνία και Κορέα – Μια ακόμη απόδειξη για την αναποτελεσματικότητα τους

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία δεν είχαν αυστηρά lockdown, ωστόσο είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές ή βορειοαμερικανικές χώρες

Κατά κάποιο τρόπο, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα μπορεί να ευθύνονται τουλάχιστον εν μέρει για την εμμονή με τη μάσκα στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου.

Πολλές κυβερνήσεις, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, φάνηκε να πιστεύουν ότι η πρώιμη «επιτυχία» των χωρών στην ασιατική ήπειρο οφειλόταν στην ευρεία αποδοχή της μάσκας.
Αυτή η λανθασμένη υπόθεση βοήθησε τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, τους πολιτικούς, τις σχολικές επιτροπές και τα μέσα ενημέρωσης να καταργήσουν δεκάδες υψηλής ποιότητας προ-Covid μελετών σχετικά με τις μάσκες, να θεσπίσουν και να επιβάλουν βίαια μέτρα που ήταν εγγυημένα ότι θα αποτύχουν.
Από τη στιγμή που δεσμεύτηκαν, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αγνοήσουν την προφανή παγκόσμια αποτυχία των μασκών και των εντολών μάσκας και να συνεχίσουν τους διαψευσμένους ισχυρισμούς τους ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να τερματίσουν την πανδημία σε λίγες εβδομάδες ή να μειώσουν δραματικά τις μολύνσεις.
Έκτοτε, είδαμε το πλήθος να προωθεί ασταμάτητα τη μάσκα και τις παρεμβάσεις, με τα αναμενόμενα καταστροφικά αποτελέσματα στις δυτικές χώρες, τα οποία αποδόθηκαν μάλιστα στην κακή συμμόρφωση των περισσοτέρων.
«Ο λόγος που δεν λειτουργεί είναι επειδή οι άνθρωποι δεν συμμορφώνονται με τις εντολές», έλεγαν, σε αντίθεση με τα συντριπτικά συνεπή δεδομένα έρευνας που μέτρησαν τη χρήση μάσκας στο εύρος 90-98% στις περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους, οι υποστηρικτές έδειχναν τις ασιατικές χώρες ως «απόδειξη» ότι αν όλοι ήταν συνεπείς με τις μάσκες, θα μπορούσαμε να θέσουμε αμέσως τον Covid υπό έλεγχο.

Ιαπωνία

Λίγες πτυχές του Covid ήταν πιο συνεπείς από την σχέση των μέσων ενημέρωσης με την κουλτούρα των μασκών της Ιαπωνίας.
Ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα.
Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 80% των Ιαπώνων είναι πιθανό να συνεχίσει να χρησιμοποιεί μάσκες μετά την υποχώρηση του Covid-19.
Και το ίσως ακόμα πιο απίστευτο: περισσότερο από το 90% των οποίων θεώρησαν ότι η μάσκα προσώπου αποτελεί πλεονέκτημα παρά βάρος και νιώθουν άνετα με αυτές.

Ένας ιστότοπος έχει φτάσει στο σημείο να δημιουργήσει έναν οδηγό για το πώς να συμπεριφέρεστε στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτή η ενότητα εξηγεί ότι:

  • Θα πρέπει να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους όπου συναντάτε άλλα άτομα, όπως στους δρόμους και στα αστικά πάρκα.
  • Για να λειτουργεί σωστά η μάσκα σας, βεβαιωθείτε ότι η μύτη και το στόμα σας είναι καλυμμένα και ότι δεν υπάρχουν κενά.

Στην Ιαπωνία χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι μασκών, αλλά οι χειρουργικές μάσκες από μη υφαντό ύφασμα είναι οι πιο συνηθισμένες και συνιστώμενες.

  • Αναμένεται επίσης από εσάς να μιλάτε ήσυχα.

«Στα εστιατόρια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους κλειστούς χώρους, αποφύγετε να μιλάτε με δυνατή φωνή, ειδικά όταν δεν φοράτε μάσκα, π.χ. κατά τη διάρκεια των γευμάτων»

Εξίσου αναπάντεχη ήταν η βιασύνη των μέσων ενημέρωσης να πιστώσουν τις μάσκες και τα ποσοστά εμβολίων με την αποκλιμάκωση της πανδημίας, όπως αποδεικνύεται από ένα άρθρο από το Associated Press:
Σχεδόν σε μια νύχτα, η Ιαπωνία έχει γίνει μια εκπληκτική και κάπως μυστηριώδης ιστορία επιτυχίας για τον κορωνοϊό.
Μερικοί πιθανοί παράγοντες επιτυχίας της Ιαπωνίας περιλαμβάνουν μια καθυστερημένη αλλά εξαιρετικά γρήγορη εκστρατεία εμβολιασμού και μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική με τις μάσκες.

Νότια Κορέα

Είναι σημαντικό να αναφέρουν ότι τα μέσα ενημέρωσης κάνουν ό,τι μπορούν για να πιστώσουν άλλες παρεμβάσεις, όχι μόνο τις μάσκες και τα ποσοστά εμβολιασμού, όταν προσπαθούν να εξηγήσουν τη φαινομενική επιτυχία των ασιατικών χωρών στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Επίσης συχνά επαινούν την απαράδεκτη και παράλογη πρακτική της «ιχνηλάτησης επαφών».
Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του AP για την Ιαπωνία, το The Conversation δημοσίευσε ένα άρθρο εξηγώντας ότι η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από τη Νότια Κορέα, ο εντοπισμός επαφών και οι καραντίνες για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού οδήγησαν σε χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Για την καταπολέμηση του Covid και των μελλοντικών πανδημιών, οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τα διδάγματα αυτών των κοινωνικών παρεμβάσεων και όχι μόνο τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Η Νότια Κορέα μας διδάσκει ότι οι λύσεις υψηλής τεχνολογίας μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ασθένειες, αλλά αυτές πρέπει να συνεργάζονται με κοινωνικές παρεμβάσεις – παρεμβάσεις που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει χρησιμοποιήσει τόσο αποτελεσματικά.
Κλειδί για αυτό ήταν τα μέτρα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα, τα οποία εισήχθησαν πολύ γρήγορα, και το εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα δοκιμής-ιχνηλάτησης-απομόνωσης.
Αυτή η προσεκτικά σχεδιασμένη διαδικασία παρέχει τοπική υποστήριξη σε όσους βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ τους παρακολουθεί και επιβάλλει κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση.
Ναι, τα δεδομένα κινητών τηλεφώνων και άλλες μορφές επιτήρησης έχουν χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να έχουν τον ιό.
Αλλά μόλις επιβεβαιωθεί ένα θετικό κρούσμα, είναι η ανθρώπινη παρέμβαση που διασφαλίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα διαδώσουν περαιτέρω τον ιό.

Συμπέρασμα: Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία δεν είχαν αυστηρά lockdown, ωστόσο είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές ή βορειοαμερικανικές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης