Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Σε περιδίνηση η οικονομία μετά τη νέα χρεοκοπία στην κτηματαγορά που εκπροσωπεί το 25% του ΑΕΠ

Κίνα: Σε περιδίνηση η οικονομία μετά τη νέα χρεοκοπία στην κτηματαγορά που εκπροσωπεί το 25% του ΑΕΠ
Η Zhenro Properties Group ζητεί προστασία από του πιστωτές της ακολουθώντας πλήθος άλλες εταιρείες του κλάδου των κατασκευών
Σχετικά Άρθρα

Μόλις πριν από επτά εβδομάδες, η Zhenro Properties Group Ltd. έμοιαζε με έναν σπάνιο φάρο ισχύος σε μια κινεζική βιομηχανία ακινήτων, η οποία πλήττεται μια άνευ προηγουμένου έκταση πτωχεύσεων, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022.
Η εταιρεία μόλις είχε ανακοινώσει σχέδια για την εξαγορά ενός ομολόγου αορίστου χρόνου και καυχιόταν ότι μια από τις μονάδες της είχε εξασφαλίσει πιστωτικό όριο 9,14 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,44 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κρατική Bank of China Ltd.
Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα της Zhenro διαπραγματεύονταν σχεδόν 80 σεντ το δολάριο, σε σύγκριση με 17 σεντς που ήταν η τιμή τον κολοσσό ακίνητης περιουσίας China Evergrande Group.

Προστασία από τους πιστωτές

Η Zhenro είναι η πιο πρόσφατη εταιρεία του κλάδου που προειδοποιεί ότι μπορεί να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η ξαφνική και μυστηριώδης διολίσθηση της εταιρείας στο σημερινό επικίνδυνο καθεστώς αυξάνει το άγχος των επενδυτών προς πολλές από τις ομόλογές τις εταιρείες, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει τη μετάδοση της πιστωτική κρίσης  σε έναν τομέα ακινήτων που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής.

Κρίση ρευστότητας

Οι εικασίες για κρίση ρευστότητας στη Zhenro βοήθησαν να πυροδοτήσουν μια ευρεία πτώση στα κινεζικά ομόλογα developers την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης για εταιρείες που πρέπει να αποπληρώσουν σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους φέτος.

Αθέτηση υποχρεώσεων

Η Zhenro επιβεβαίωσε τους φόβους των επενδυτών αργά την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, επισημαίνοντας ότι μπορεί να μην έχει αρκετά μετρητά για να καλύψει τις πληρωμές του χρέους της τον επόμενο μήνα.
Η εταιρεία ζητά από τους κατόχους ομολόγων να παραιτηθούν από τυχόν αξιώσεις αθέτησης υποχρεώσεων που μπορεί να προκύψουν από μια αποτυχημένη εξαγορά του διαρκούς ομολόγου των 200 εκατομμυρίων δολαρίων στις 5 Μαρτίου.
Η εξέλιξη είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι η κρίση ρευστότητας στον τομέα των ακινήτων της Κίνας απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει.
China's Latest Default Warning Takes Shock Factor to New Extreme
Κόστος αναχρηματοδότησης

Η απόδοση του δείκτη για την κτηματαγορά και τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ανέβηκε πάνω από το 20% την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας την αναχρηματοδότηση απαγορευτικά ακριβή για μεγάλο μέρος του κλάδου.
Οι πωλήσεις κατοικιών συνέχισαν να πέφτουν, μειώνοντας την κύρια πηγή μετρητών των προγραμματιστών. Η Zhenro δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο αντίκτυπος

Ενώ η εταιρεία είναι πολύ μικρή σε σχέση με την Evergrande -καθώς κατατάσσεται στην 30η θέση μεταξύ Κινέζων developers με κριτήριο τις πωλήσεις πέρυσι -τα προβλήματα της Zhenro είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην ευρύτερη αγορά, επειδή είχε δείξει τόσο πρόσφατα ότι τα οικονομικά της ήταν υγιή.
Παρόλο που τα ομόλογα της Zhenro κατέρρεαν λόγω εικασιών ότι θα αποτύγχανε να αποπληρώσει το διαρκές ομόλογο, η εταιρεία απέρριψε τις αναφορές σχετικά με τους offshore χρεωστικούς τίτλους της ως «αναληθείς και εικονικές».
 
Οι συνθήκες τις αγοράς

Ενώ η Zhenro επικαλέσθηκε τις «δυσμενείς συνθήκες της αγοράς» για τα προβλήματα χρέους της στη δήλωση της Παρασκευής, παρείχε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί η οικονομική της θέση είχε επιδεινωθεί τόσο δραματικά από τις αρχές Ιανουαρίου.
Top 2 Chinese real estate developers miss bond payment over debt concerns -  The BL
Πουλά πρώτα, ρώτα αργότερα

Το επεισόδιο μπορεί να ενισχύσει τη νοοτροπία "πώλησε πρώτα, κάνε ερωτήσεις αργότερα" που έχει επικρατήσει μεταξύ των επενδυτών στο κινεζικό χρέος ακινήτων.
Το διαρκές ομόλογο της Zhenro βυθίστηκε στα περίπου 23 σεντς για το δολάριο από 93 σεντς σε διάστημα λίγων ημερών, καθώς οι φήμες για αποτυχημένη εξαγορά εξαπλώθηκαν, ενώ το χαρτονόμισμα του δολαρίου που λήγει τον Απρίλιο μειώθηκε σε περίπου 25 σεντς από 77 σεντς. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες για μια παρόμοιας έκτσης πτώση των ομολόγων σε δολάρια μικρότερης χρονολογίας της Evergrande πέρυσι.
Δεν πλήρωσε η Evergrande - Κινούνται διαδικασίες πτώχευσης
Έλλειψη διαφάνειας

Οι αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στον κλάδο ακινήτων της Κίνας μπορεί να ωθήσουν ορισμένους επενδυτές να την αποφύγουν εντελώς, έγραψαν αναλυτές της Bloomberg Intelligence, συμπεριλαμβανομένου του Andrew Chan, σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα.
«Οι ομολογιούχοι με χαμηλή όρεξη για την ανάληψη κινδύνου μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την ακραία αστάθεια των τιμών», επισήμαναν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης