Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προετοίμαζε η Ρωσία τη ρήξη με τη Δύση; - Συνεχίζεται η αποδολαριοποίηση στη σκιά της εισβολής στην Ουκρανία

Προετοίμαζε η Ρωσία τη ρήξη με τη Δύση; - Συνεχίζεται η αποδολαριοποίηση στη σκιά της εισβολής στην Ουκρανία
Η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση βάζει το Πεκίνο σε μια λεπτή θέση
Σε επιτάχυνση της αποδολαριοποίησης της ρωσικής οικονομίας προχωρεί το Κρεμλίνο το τελευταίο διάστημα, με τους αναλυτές να εκτιμούν πλέον ότι οι κινήσεις του προέδρου Vladimir Putin μάλλον ήταν προσχεδιασμένες.
Η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης προωθεί ήδη το κίνημα αποδολαριοποίησης της Μόσχας, με το κινεζικό γουάν να παίζει πιο σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και τα οικονομικά της Ρωσίας.
Οι αρχικές παγκόσμιες επιπτώσεις από την κλιμάκωση των εντάσεων Ουκρανίας-Ρωσίας ήταν να προσθέσουν στο πρόβλημα του πληθωρισμού με το οποίο ήδη παλεύουν πολλά μέρη του κόσμου.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό που είναι ενσωματωμένες στο επιτόκιο διετών ομολόγων των ΗΠΑ που αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ η πιθανότητα αύξησης 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο της Fed τον επόμενο μήνα αυξήθηκε.
Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, τη χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
Η κρίση της Κριμαίας δεν είχε επίμονο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές, αλλά η ισχυρότερη χρηματοοικονομική θέση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων συναλλαγματικών αποθεμάτων και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, σημαίνει ότι μπορεί να υποστεί μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις κυρώσεις.

Μειώνεται το μερίδιο του δολαρίου

Μια συνέπεια των κυρώσεων είναι ότι είναι πιθανό να αναγκάσουν τη Ρωσία να μειώσει περαιτέρω τον ρόλο του δολαρίου στην οικονομία της, μια κίνηση που ξεκίνησε όταν η Δύση επέβαλε περιορισμούς μετά την προσάρτηση της Κριμαίας πριν από οκτώ χρόνια.
Το μερίδιο του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, επί του παρόντος στα 640 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει μειωθεί στο 16% το 2021 από 46% το 2017.

Συγκριτικά, το μερίδιο του γιουάν αυξήθηκε στο 13%, από λιγότερο από 3%, ενώ το ευρώ αυξήθηκε σε 32% από 22%.
Η κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος στις εμπορικές πληρωμές της Ρωσίας έχει επίσης μειωθεί.
Το μερίδιό της στις εισπράξεις από τις εξαγωγές της Ρωσίας μειώθηκε από 69% το 2016 σε 56% το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ το ευρώ διπλασιάστηκε στο 28%, σύμφωνα με μελέτη της οικονομολόγου της UBS, Anna Zadornova.
Η τάση αποδολαριοποίησης είναι πιο σαφής στο εμπόριο της Ρωσίας με την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της μετά την ΕΕ.
Το μερίδιο του δολαρίου στις εξαγωγές της Ρωσίας προς την Κίνα έχει μειωθεί από σχεδόν 100% το 2013 σε περίπου 40% επί του παρόντος, σύμφωνα με την UBS.
Το μερίδιο εισαγωγών της μειώθηκε επίσης από 90% σε 60%.

Τι θα κάνει το Πεκίνο;

Η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση βάζει το Πεκίνο σε μια λεπτή θέση καθώς επιδιώκει να στηρίξει τη Ρωσία ενάντια στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται ως μια υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη.
Και όπως σημείωσαν οι οικονομολόγοι της Natixis, Alicia Garcia Herrero και Jianwei Xu, μια στενότερη εμπορική σχέση με την Κίνα δεν είναι πιθανό να αντισταθμίσει πλήρως τον αντίκτυπο της αυξανόμενης αποσύνδεσης από την ΕΕ.
Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να δοκιμάζει εδάφη για την ώθηση του Πεκίνου να διεθνοποιήσει το γιουάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης