Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμηλές προσδοκίες από το β’ γύρο συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας - Τόπος το κτήριο που υπεγράφη η διάλυση της ΕΣΣΔ

Χαμηλές προσδοκίες από το β’ γύρο συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας - Τόπος το κτήριο που υπεγράφη η διάλυση της ΕΣΣΔ
Στο τραπέζι και το σενάριο της κατάπαυσης του πυρός, αν και δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες...
Σχετικά Άρθρα

Χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα Τετάρτη 3 Μαρτίου οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην πόλη Μπρεστ, στη δυτική Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Με τη Ρωσία να σφυροκοπά ανελέητα την Ουκρανία για 8η ημέρα και με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται σθεναρά στη ρωσική εισβολή, το μεγάλο ερώτημα για το πώς μπορούν οι δύο πλευρές να απεμπλακούν από αυτόν τον πόλεμο, παραμένει ερωτηματικό.
Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα η Λευκορωσία αναλαμβάνει το ρόλο του οικοδεσπότη των κρίσιμων αυτών συνομιλιών, παρέχοντας μάλιστα εγγυήσεις για την ασφαλή πρόσβαση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν την ίδια σύνθεση με αυτήν που είχαν και στις πρώτες συνομιλίες των δύο πλευρών που έγιναν την περασμένη Δευτέρα 28/2.

Ιστορικό κτήριο

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, οι συνομιλίες θα γίνουν στην περιοχή Μπελοβέσκαγια Πούσκα, κοντά στην πόλη Μπρεστ στη δυτική Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Μάλιστα αναφέρεται πως ο τόπος των συνομιλιών θα είναι το περίφημο «Σπίτι του Κυνηγού», εκεί όπου στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν κρυφά τις συνθήκες εκείνες που άνοιγαν το δρόμο για την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών – μιας πιο χαλαρής συμμαχικής ένωσης που ουδέποτε όμως έφτασε ποτέ στην αίγλη και στην ισχύ της ΕΣΣΔ – και που έβαζαν τέλος στη Σοβιετική Ένωση, η οποία και επισήμως έπαψε να υπάρχει στις 25 Δεκεμβρίου του 1991.
32_3.jpg

Τριάντα ένα χρόνια μετά…

Τριάντα ένα χρόνια μετά στο ίδιο κτήριο, Ρωσία και Ουκρανία επιχειρούν να βάλουν τέλος στο μεταξύ τους αιματοκύλισμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των δύο «αδελφών» κρατών.
Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι χαμηλές όσον αφορά ένα θετικό αποτέλεσμα.
Η Ρωσία εξακολουθεί να σφυροκοπά ανελέητα την Ουκρανία και τις μεγάλες πόλεις και διαμηνύει ότι η επίθεση της δεν θα σταματήσει εάν δεν επιτύχει τους στόχος της.
Υπό αυτό το πρίσμα, η τοποθέτηση του Ρώσου διαπραγματευτή, Vladimir Medinsky ότι θα τεθεί στο τραπέζι και το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, μάλλον ελάχιστες πιθανότητες έχει να υλοποιηθεί.
Από την πλευρά της η Ουκρανία έχει ζητήσει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των πόλεων και των αμάχων προκειμένου να μπορέσουν οι συνομιλίες να έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα.
43_1.jpg
Τι ζητούν οι δύο πλευρές

Η Ρωσία, όπως είπε σε πρόσφατη συνομιλία του ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin στον Γάλλο ομόλογο του, Emmanuel Macron, θέτει για να τερματίσει την εισβολή τους εξής τέσσερις όρους:

• Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
• Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
• Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
• Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας
Πρόκειται για όρους που επί της ουσίας σημαίνουν αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία καθώς και δεσμεύσεις ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έχει αξιώσει την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, όπως και από την Κριμαία και από το Donbass, ενώ έχει επισημάνει πως σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ δεν θελήσει την Ουκρανία να γίνει μέλος του, τότε το Κίεβο θα χρειαστεί εγγυήσεις ασφαλείας.
Σε αυτές τις εγγυήσεις αναφέρθηκε την Τετάρτη ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, δηλώνοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει την επιθυμία του Zelensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης