Ρωσία και Ουκρανία χώρες – που παραδοσιακά ονομάζεται ο σιτοβολώνας της Ευρώπης - είναι δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο σιτηρών όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, και μια παρατεταμένη κρίση αυξάνει την πιθανότητα να προκύψει αδυναμία στον ανεφοδιασμό με σιτηρά και υψηλότερες τιμές τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπων – που συμπεριλαμβάνουν κι εκείνους με τις ελάχιστες οικονομικές αντοχές.
Τα στοιχεία της Gallup προσφέρουν πληροφορίες για τους πληθυσμούς που είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από την παρατεταμένη πολεμική αναταραχή:
άνθρωποι σε χώρες που εξαρτώνται από το σιτάρι που εισάγεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, κι όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δυσκολεύονταν να πληρώσουν τα τρόφιμα που χρειάζονταν και πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος.
Πολλές από τις χώρες αυτής της λίστας, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κένυας, αντιμετωπίζουν επίσης πολιτική αστάθεια και συγκρούσεις, καταστάσεις που χειροτερεύουν όταν υπάρχει και πείνα.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Τουρκία, η οποία το 2019 εισήγαγε το 75% των σιτηρών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία και αποτελεί την πιο εξαρτώμενη από τις συγκεκριμένες πηγές προμήθειας χώρες.
Το 2021, η πλειονότητα των Τούρκων (51%) ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να αγοράσει φαγητό τους τελευταίους 12 μήνες.
Η ευάλωτη θέση της Τουρκίας μπορεί να ενταθεί περαιτέρω από την παρατεινόμενη οικονομική κρίση και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.
Η δεύτερη πιο εξαρτώμενη χώρα, η Αίγυπτος, έλαβε το 70% των εισαγωγών σιτηρών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία το 2019. Περισσότεροι από 4 στους 10 (41%) Αιγύπτιους το 2021 ανέφεραν ότι δεν είχαν χρήματα για φαγητό κάποια στιγμή τους τελευταίους 12 μήνες.
Τα πράγματα βεβαίως παλαιότερα ήταν ακόμη χειρότερα για τους Αιγύπτιους, καθώς το 48% των Αιγυπτίων ανέφεραν ότι δεν είχε χρήματα για φαγητό κάποια στιγμή το 2016.
Η οικονομία της Αιγύπτου χτυπήθηκε αρχικά σκληρά από την πανδημία του COVID-19, αλλά θα μπορούσε να σημειώσει θετική ανάπτυξη για το 2020 και το 2021. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αυξάνεται στη χώρα και οι περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων που έχουν άμεση σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να διαγράψουν τα μέτρια κέρδη που έχει σημειώσει η αιγυπτιακή οικονομία.
Η Κένυα έλαβε λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των εισαγωγών σιταριού της από τη Ρωσία και την Ουκρανία το 2019, πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά των εισαγωγών στην Τουρκία ή την Αίγυπτο.
Ωστόσο, σχεδόν 7 στους 10 Κενυάτες ανέφεραν ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα για φαγητό τον τελευταίο χρόνο, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από ό,τι στην Τουρκία ή την Αίγυπτο.
Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα προβλήματα στον εφοδιασμό των τροφίμων, αν και έχουν ήδη οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές σιταριού σε όλο τον κόσμο.
Για τον αναπτυγμένο κόσμο, οι αυξημένες τιμές του σιταριού πιθανότατα θα οδηγήσουν σε οδυνηρές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αλλά αυτοί οι πληθυσμοί θα συνεχίσουν να τα βγάζουν πέρα.
Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι πληθυσμοί ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν τα τρόφιμα που χρειάζονται, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές πρόσθετες δυσκολίες και αστάθεια.
Η διακοπή των προμηθειών σιταριού της Ουκρανίας μπορεί να αποδειχθεί διπλά επώδυνη για χώρες που ήδη στριμώχνονται από την επισιτιστική ανασφάλεια.
Η Ουκρανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP) το 2020 και το 2021.
Αν φέτος το WFP δεν καταφέρει να προμηθευτεί σιτάρι από την Ουκρανία, πιθανότατα θα πρέπει να αγοράσει το σιτάρι από άλλες, ακριβότερες πηγές και επομένως να μπορεί να παράσχει λιγότερη βοήθεια σε όσους διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
www.bankingnews.gr
Ποιες χώρες θα πεινάσουν από τις αστρονομικές τιμές στα σιτηρά λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας
Ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα οξύνει την παγκόσμια κρίση της πείνας.
Σχόλια αναγνωστών