Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απέρριψαν οι ΗΠΑ την πρόταση της Πολωνίας για διάθεση μαχητικών MiG-29 στην Ουκρανία

Απέρριψαν οι ΗΠΑ την πρόταση της Πολωνίας για διάθεση μαχητικών MiG-29 στην Ουκρανία
Μη βιώσιμη πρόταση αναφέρει το Πεντάγωνο
Σχετικά Άρθρα

Την πρόταση της Πολωνίας για τη διάθεση όλων των μαχητικών MiG-29 που έχει στο στόλο της στις ΗΠΑ προκειμένου αυτές να τα διαθέσουν στην Ουκρανία απέρριψε ως μη βιώσιμη το αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», ανέφερε ο John Kirby, αναφέροντας πως η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».
«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη» υποστήριξε ο Kirby.

Η πολωνική πρόταση και ο αιφνιδιασμός των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Πολωνία, η πρόταση της προέβλεπε τη διάθεση των 27 επιχειρησιακών μαχητικών της MiG-29, 21 μονοθέσιων και 6 διθέσιων στις ΗΠΑ προκειμένου αυτές να τα δώσουν στην Ουκρανία.
Η πρόταση αυτή που ανταποκρίνεται στα αιτήματα του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, εξέπληξε τις ΗΠΑ.
Το διατύπωσε άλλωστε εύγλωττα η Victoria Nuland από το αμερικανικό ΥΠΕΞ κατά την τοποθέτηση της στο Κοκγκρέσο.
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύθηκαν εκ των προτέρων.
Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών» είπε η Nuland, αναφέροντας πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία.
«Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών» είπε η Nuland.
Όταν ερωτήθηκε από γερουσιαστές εάν οι ΗΠΑ πράγματι θα διευκολύνουν τη μεταφορά των μαχητικών στο Κίεβο, η Nuland απέφυγε να δεσμευτεί, επισημαίνοντας πως «η θέση που γενικά μοιράζεται τούτη η επιτροπή είναι πως αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να πάνε στην Ουκρανία», αν και σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προς το ζήτημα αυτό» και «αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των συμμάχων μας και ακόμη και στην κυβέρνηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης