Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι «μπήκαν» στη Μαριούπολη - Στο Κίεβο τους απωθήσαμε, λένε οι Ουκρανοί - Οι ΗΠΑ θα δεχτούν 100.000 πρόσφυγες

Οι Ρώσοι «μπήκαν» στη Μαριούπολη - Στο Κίεβο τους απωθήσαμε, λένε οι Ουκρανοί - Οι ΗΠΑ θα δεχτούν 100.000 πρόσφυγες
Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το «υπουργείο Πληροφοριών» του Ντονέτσκ δείχνει τον Denis Pushilin να επισκέπτεται ένα «κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας»

Ο επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έφτασε στη Μαριούπολη, πόλη που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, για να επιβλέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το «υπουργείο Πληροφοριών» του Ντονέτσκ δείχνει τον Denis Pushilin να επισκέπτεται ένα «κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας» που οργάνωσε ο ρωσικός στρατός σε ένα υπόστεγο. Δεκάδες άνθρωποι παραλαμβάνουν τρόφιμα.
Η αυθεντικότητα αυτού του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί προς το παρόν, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μέσα ενημέρωσης των αυτονομιστών μετέδωσαν ότι ο Πουσίλιν συνοδευόταν από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ρωσικού Κοινοβουλίου, τον Αντρέι Τούρτσακ και από τον Ρώσο βουλευτή Dmitry Sablin.
«Ο Denis Pushilin και οι Ρώσοι προσκεκλημένοι έλεγξαν το έργο του κέντρου ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Μαριούπολης, το οποίο οργανώθηκε από το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία», δηλαδή το κόμμα του Vladimir Putin, ανέφερε ο αυτονομιστικός ιστότοπος DNR.
«Οι άνθρωποι έλαβαν ψωμί, νερό και είδη πρώτης ανάγκης, ιατρική βοήθεια, ένα κουζινάκι γκαζιού και γεννήτριες για να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους», πρόσθεσε.
Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι προς το παρόν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

«Απωθήσαμε τους Ρώσους από περιοχές γύρω από το Κίεβο» λένε οι Ουκρανοί

Στο μεταξύ νωρίτερα την Πέμπτη η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα περικυκλώσει και θα καταλάβει το Κίεβο.
«Σε μερικούς τομείς ο εχθρός έχει οπισθοχωρήσει περισσότερο από 74 χιλιόμετρα, σε κάποιους άλλους τομείς ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ σε τηλεοπτική ενημέρωση.
Χωρίς να επικαλείται κάποια αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει αποστείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λευκορωσία για να ενισχύσει τα στρατεύματα του που επιτίθενται στο Κίεβο.

Ισχυρή έκρηξη σε δεξαμενές καυσίμων στο Κίεβο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενές καυσίμων στο Κίεβο το βράδυ της Πέμπτης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η έκρηξη οφείλεται σε ρωσικό βομβαρδισμό σε θέση του ουκρανικού στρατού.
Οι Ρώσοι φαίνεται να «χτύπησαν» μία από τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η φωτιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη φώτισε τον ουρανό του Κιέβου, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Στους 15.800 οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική μάχη, λέει το Κίεβο

Την ίδια ώρα ένας μήνας συμπληρώνεται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και οι Ουκρανοί επιδεικνύουν σθεναρή αντίσταση, έχοντας καταφέρει ισχυρά πλήγματα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Κρεμλίνου. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες φτάνουν τους 15.800, τα αεροσκάφη που έχουν καταστραφεί φτάνουν τα 108, τα ελικόπτερα τα 124, τα τεθωρακισμένα τα 530, 72 ντεπόζιτα, 50 επιχειρησιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 16 ρωσικά θερμικά, 1.597 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 280 πυροβολικά συστήματα, 82 πυραυλικά σσυτήματα Μ270, 1.033 οχήματα, τέσσερα πλοία, 47 αντιαεροπορικά πολεμικά συστήματα.

100.000 πρόσφυγες… στις ΗΠΑ

Έως και 100.000 Ουκρανούς που εκδιώχθηκαν από τις εστίες λόγω της ρωσικής εισβολής σχεδιάζουν να δεχθούν οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα υπόσχονται 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση Biden.
Σημειώνεται πως έχει «κλείσει» ένας μήνας από τη στιγμή που εισέβαλαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, προκαλώντας την πρώτη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ασκώντας πιέσεις στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανοί Βουλευτές προέτρεψαν τον Biden να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει όσους αναζητούν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Blinken θα συζητήσει τον ρόλο του Ισραήλ ως μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Η κορυφαία Αμερικανίδα διπλωμάτης για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής δήλωσε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει τον ρόλο του Ισραήλ ως μεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το Σαββατοκύριακο.
Η εκτελούσα χρέη Βοηθού ΥΠΕΞ, αρμόδια για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Γιαέλ Λέμπερτ μιλώντας στους δημοσιογράφους προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συνεχίσει να αυξάνει την τιμή των βασικών αγαθών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς αυξάνονται οι τιμές του σιταριού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης