Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +1,5% - Ελπίδες για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +1,5% - Ελπίδες για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας
Με πτώση ξεκίνησε η εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο Vadym Denysenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, χαμηλώνει τις προσδοκίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που αναμένεται να αρχίσουν την Τρίτη 29/3 στην Τουρκία.
«Δε νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στα κύρια ζητήματα» ανέφερε ο Denysensko, τη στιγμή που στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέφρασε την ελπίδα οι νέες αυτές συνομιλίες να συμβάλλουν στην επιστροφή της ειρήνης και της κανονικότητας στην Ουκρανία.
Πάντως ο Zelensky επισήμανε για ακόμα μια φορά πως η διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες για την Ουκρανία.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί 1,9% στις 2.438 μονάδες.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX ενισχύεται 1,5% στις 14.519 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,35% στις 7.509 μονάδες.
Στις 6.609 μονάδες με άνοδο 0,85% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με άνοδο 0,8% στις 24.759 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με κέρδη 1,7% στις 8.472 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) υποχωρεί 3% στα 97,5 ευρώ.

ΗΠΑ: Αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων για το 5ετές και 30ετές ομόλογο

Εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς -για πρώτη φορά μετά το 2006- σημειώθηκε αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης για το 5ετές και το 30ετές αμερικανικό ομόλογο.
Ειδικότερα, η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε 2,6361% στις 12:30 (ώρα Ελλάδος), ενώ η απόδοση του 30ετούς υποχωρούσε κατά περίπου 1 μονάδα βάσης σε 2,6004%. Η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε κατά σχεδόν 8 μονάδες βάσης σε 2.3805% και του 10ετούς ενισχυόταν κατά 1 μονάδα βάσης σε 2,5066%.
ομολογα.JPG
Είναι η πρώτη φορά που η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει ενισχυθεί περισσότερο από του 30ετούς μετά το 2006 (δύο χρόνια πριν την Διεθνή Χρηματοπιστωτική Κρίση).
Ωστόσο, το βασικό spread που παρακολουθούν οι traders (εκείνο του 2ετούς και τους 10ετούς) παραμένει θετικό επί του παρόντος.
Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα έχει προηγηθεί πολλών από τις υφέσεις που γνώρισε η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά όχι όλων. Κι αυτό διότι οι επενδυτές πωλούν τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και αγοράζουν ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, υποδηλώνοντας την ανησυχία τους για την υγεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη νευρικότητα της αγοράς σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης.
Η Sunaina Sinha Haldea από τη Raymond James δήλωσε στο CNBC ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν» για μια αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης.
«Παρά τo momentum στην αγορά μετοχών, δεν μπορείτε να αποφύγετε το γεγονός ότι η ομαλή προσγείωση φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανή από ό,τι πριν από έναν μήνα», είπε, αναφερόμενη στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες του πληθωρισμού.

Πετρέλαιο: Πτώση 3,5% για το brent στα 113,5 δολ., μετά το lockdown στη Σαγκάη

Με πτώση ξεκίνησε η εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στην επιδείνωση της πανδημίας της covid-19 στην Κίνα και στο πιθανό πλήγμα στη ζήτηση.
Η Κίνα εφαρμόζει lockdown στη Σαγκάη, σε δύο φάσεις, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
«Οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται να είναι λίγο νευρικές σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μηδενικής ανοχής της Κίνας έναντι της COVID και την πιθανότητα για περαιτέρω μείωση της ζήτησης, καθώς μπορεί να έχουμε να κάνουμε μόνο με την κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Stephen Innes της SPI Asset Management.
Ωστόσο, ο Innes σημείωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να έχουν υποκείμενη υποστήριξη από απροσδόκητες διακοπές της ροής αργού στον τερματικό σταθμό Caspian Pipeline Consortium (CPC) του Καζακστάν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.
«Οι έντονες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ζημιές σε δύο από τα τρία συστήματα πρόσδεσης του τερματικού σταθμού και η επακόλουθη διακοπή των φορτώσεων επηρεάζει τις ροές αργού - σημαντικό στο πλαίσιο των ήδη περιορισμένων αγορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επισκευές θα διαρκέσουν τουλάχιστον έναν μήνα, ενισχύοντας τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα της προσφοράς και υποστηρίζοντας τις τιμές του πετρελαίου», πρόσθεσε.
Το πετρέλαιο τύπου brent υποχωρεί 3,4% στα 113,38 δολ. το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 3,8% στα 109,58 δολ. το βαρέλι.
brent2_1.JPG
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Στο μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων, θετικά είναι τα νέα από την Υεμένη, καθώς υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι πρότειναν εκεχειρία,  μετά την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της σε στόχους ως απάντηση στην επίθεση των ανταρτών Χούτι σε αποθήκη πετρελαίου την Παρασκευή στη Τζέντα.
Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί για την κλιμάκωση των εντάσεων και της βίας λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των πιθανών επιπτώσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστάθηκαν στην πίεση για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους.
Οι διαπραγματευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τη Δευτέρα 28/3.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία, τεχνολογική άνοδος στο Χονγκ Κονγκ - H Meituan +14%

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, με τις μετοχές των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας να πρωταγωνιστούν.
Στο Χονγκ Κονγκ, οι μετοχές της Meituan σημείωσαν άνοδο 14,37% ενώ η Tencent ενισχύθηκε 3,82%.
Η Meituan την Παρασκευή σημείωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021.
Τα έσοδα της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν σε 49,52 δισεκατομμύρια γιουάν (7,78 δισεκατομμύρια δολάρια), πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία από το Refinitiv Eikon.
Ο δείκτης Hang Seng Tech ανέκαμψε από προηγούμενες απώλειες, με άνοδο 3%.
Ορισμένες κινεζικές μετοχές τεχνολογίας, ωστόσο, υποχώρησαν: η Xiaomi σημείωσε πτώση 0,28% ενώ η JD.com υποχώρησε 2,01%.
Ο Αsia Dow υποχωρούσε 0,35% στις 3.599 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 0,7% στις 27.943 μονάδες.
Ο Hang Seng ενισχύθηκε 1,4% στις 21.694 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.214 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης