Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι νέες επαφές 29 και 30/3 Ρωσίας – Ουκρανίας, δεν θα καταλήξουν ακόμη σε ειρήνη – Η Ρωσία πιέζει την ΕΕ για το φυσικό αέριο

Οι νέες επαφές 29 και 30/3 Ρωσίας – Ουκρανίας, δεν θα καταλήξουν ακόμη σε ειρήνη – Η Ρωσία πιέζει την ΕΕ για το φυσικό αέριο
Εάν δεν πληρώσει η Ευρώπη δεν θα λάβει φυσικό αέριο από την Ρωσία

Οι νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη 29 και 30 Μαρτίου 2022 είναι ένα θετικό βήμα... αλλά ακόμη οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες για συμφωνία, ακόμη απέχουμε από το να υπάρξει εκεχειρία, ακόμη απέχουμε από το να υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει στην κρίσιμη συνάντηση του Putin του Ρώσου Προέδρου με τον Zelensky του Προέδρου της Ουκρανίας.
Αυτό θα είναι το διακύβευμα των συναντήσεων ωστόσο... δεν απέχουμε μακριά από την ημέρα που θα υπάρξει συμφωνία, ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της εισβολής της στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο πιο φιλόδοξος στόχος της Ουκρανίας στις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Τουρκία στις 29 και 30 Μαρτίου 2022 είναι να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba… ωστόσο ο στόχος αυτός όντως παραμένει φιλόδοξος παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να υπάρξει ένας συμβιβασμός.

«Το ελάχιστο που θα μπορούσε να επιτευχθεί θα είναι ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο είναι η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών.

Erdogan: Υπάρχει θετικό κλίμα

Ο Erdogan ανέφερε ότι από τις ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και τον πρόεδρο της Ρωσίας Putin ήταν σε «θετική κατεύθυνση».
Ωστόσο, απέφυγε να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Οι προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των πλευρών που διεξήχθησαν τόσο μέσω βίντεο όσο και αυτοπροσώπως απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο.

Ο Zelensky άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να δηλώσει την ουδετερότητά της και να εξετάσει έναν συμβιβασμό σε αμφισβητούμενες περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας για να εξασφαλίσει την ειρήνη - αλλά είπε ότι μόνο άμεση συνάντηση με τον Putin μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο.
Τέτοια συνάντηση δεν είναι προγραμματισμένη.

Η Ρωσία ασκεί πίεση στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο - Δεν θα πάρουν φυσικό αέριο δωρεάν 

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε φιλανθρωπίες και να προμηθεύσει την Ευρώπη με το φυσικό της αέριο δωρεάν, σε περίπτωση που η ΕΕ αρνηθεί να πληρώσει για τέτοιες προμήθειες σε ρούβλια, θα μελετήσει την κατάσταση και θα λάβει περαιτέρω αποφάσεις.
Αυτά ανέφερε ο γραμματέας Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας D. Peskov.
«Δεν ξέρω τι θα συμβεί όταν απορρίψουν αυτήν την ευκαιρία. Μόλις μάθουμε για την τελική απόφαση, θα μελετήσουμε τι μπορεί να γίνει.
Ωστόσο, σίγουρα δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από αυτή την άποψη, να στείλουμε αέριο στη Δυτική Ευρώπη δωρεάν», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη, σχολιάζοντας τις αναφορές δυτικών χωρών ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν για την παροχή φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Εάν δεν πληρώσει η Ευρώπη δεν θα λάβει φυσικό αέριο

Η Ρωσία δεν ήταν αυτή που ξεκίνησε το σχεδιασμό να καταργήσει το ρωσικό φυσικό αέριο.
Φυσικά, δεν θα θέλαμε να το δούμε αυτό στην πραγματικότητα ανέφερε ο Peskov, απαντώντας σε ερώτηση ότι η Γερμανία και άλλα κράτη, που ήταν εδώ και καιρό ένας από τους βασικούς αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου, συζητούν να απεξαρτηθούν από την Ρωσία.

Οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας

Ο Peskov είπε ότι τα κράτη της Δύσης είχαν πραγματικά εξαπολύσει έναν οικονομικό πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Ρωσίας.
«Δυστυχώς, αυτές οι συνθήκες είναι εντελώς εχθρικές».
Έχουμε μπει στο στάδιο του ολοκληρωτικού πολέμου.
Και εμείς στη Ρωσία αισθανόμαστε τον πόλεμο αφού οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία διεξάγουν πραγματικά πόλεμο εναντίον μας στο εμπόριο, την οικονομία, κατάσχεσαν την περιουσία μας, κατάσχεσαν τα χρήματα μας και πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα»

Οι δηλώσεις Biden για τον Putin

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Biden για τον Ρώσο ηγέτη Putin αποτελούν προσβολή.
Πρώτα από όλα, αυτές οι δηλώσεις αποτελούν προσωπική προσβολή, και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς προσωπικές προσβολές στη ρητορική ενός πολιτικού ηγέτη, και ειδικά του πολιτικού ηγέτη της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο των ΗΠΑ. Λυπούμαστε πολύ για αυτό.
Η δήλωσή ότι ο Putin δεν πρέπει να είναι στην εξουσία στη Ρωσία, φυσικά, είναι εντελώς απαράδεκτη.
Δεν εναπόκειται στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να αποφασίσει ποιος θα είναι πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εξαρτάται από τον λαό της Ρωσίας που θα πάρει την απόφαση στις εκλογές»

Κινήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στα ρωσικά συμφέροντα

Το ΝΑΤΟ έλαβε μέτρα που παραβιάζουν τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας ακόμη και πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αν και «με το χαμόγελο στα χείλη και σταδιακά».
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική», απαντώντας στην παρατήρηση ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία συγκεντρώνει τώρα ακόμη περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Όμως είμαστε αρκετά σοφοί για να καταλάβουμε: πριν, από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, το ΝΑΤΟ έκανε το ίδιο, αλλά με ένα χαμόγελο στα χείλη και σταδιακά», ανέφερε ο Peskov.

«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η μηχανή του ΝΑΤΟ δεν είναι μηχανή συνεργασίας, δεν είναι μηχανή ασφάλειας, είναι μηχανή αντιπαράθεσης».
«Πρέπει να καταλάβετε τι προκάλεσε την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία», τόνισε.
Συγκεκριμένα, η ρωσική πλευρά «εδώ και μερικές δεκαετίες» δηλώνει στη Δύση τους φόβους της σχετικά με την προέλαση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Τότε είπαμε: «Παιδιά, ακούστε, είμαστε δυσαρεστημένοι με την πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό θα μας βάλει ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο και θα ανατρέψει την ισορροπία της αμοιβαίας αποτροπής στην Ευρώπη.»
Καμία αντίδραση.
Τότε είπαμε:
«Ακούστε , θέλουμε ισότιμες σχέσεις, θέλουμε να λαμβάνουμε υπόψη ο ένας τις ανησυχίες του άλλου.
Αν δεν λάβετε υπόψη τις ανησυχίες μας, θα είμαστε ανήσυχοι.
«Καμία απολύτως αντίδραση», δεν υπήρξε από την πλευρά του ΝΑΤΟ.

Χρήση πυρηνικών όπλων

Για την χρήση των πυρηνικών όπλων ο Peskov ανέφερε ότι δεν νομίζει ότι θα χρησιμοποιηθούν.
Ωστόσο η Ρωσία έχει τα πυρηνικά ως αποτρεπτική δύναμη.
Ζητήθηκε «εκ μέρους της Ρωσίας να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων σε αυτή τη σύγκρουση».
«Κανείς δεν σκέφτεται τη χρήση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου.

Ο στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθεί

Η ρωσική πλευρά «δεν αμφιβάλλει ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα εκπληρωθούν». Όμως οποιοδήποτε αποτέλεσμα της επιχείρησης, φυσικά, δεν αποτελεί βάση για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Έχουμε μια έννοια εθνικής ασφάλειας, η οποία λέει πολύ ξεκάθαρα ότι μόνο σε περίπτωση απειλής για την ύπαρξη του κράτους , τη χώρα μας, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε.
Και πράγματι θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η Ρωσία αλλά όχι δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά στην Ουκρανία».

Η Ρωσία δεν πυροβολεί αμάχους

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κλήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Δύσης για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια ρωσικής ειδικής επιχείρησης.
«Από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης, ο στρατός της Ρωσίας είχε μια πολύ αυστηρή εντολή να μην στοχεύουν πολιτικούς στόχους.
Και δεν το κάνουν αυτό.
Δεν βομβαρδίζουν σπίτια, δεν βομβαρδίζουν πολιτικούς στόχους. Βομβαρδίζουν και στοχεύουν μόνο εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας».
«Τότε ποιος καταστρέφει μη στρατιωτικές υποδομές, για παράδειγμα στη Μαριούπολη;
Τα εθνικιστικά τάγματα βρίσκονται μέσα στη Μαριούπολη.
Απλώς σκοτώνουν όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη. Αυτά τα τάγματα χρησιμοποιούν διαμερίσματα ως καταφύγια για τα όπλα, τα πυρομαχικά τους για τους ελεύθερους σκοπευτές.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει για εγκλήματα πολέμου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα για τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Αν δεν κάνετε τίποτα κακό στην Ουκρανία, γιατί δεν συνεργάζεστε με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερωτήθηκε ο Peskov.
«Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Δεν το αναγνωρίζαμε πριν και δεν το αναγνωρίζουμε και τώρα. Στο μέλλον, επίσης δεν πρόκειται να το αναγνωρίσουμε.
Τον Νοέμβριο του 2016, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin υπέγραψε διάταγμα που δηλώνει ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να γίνει συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε χώρο αποθήκευσης πετρελαίου στη Δυτική Ουκρανία

Η Ρωσία εκτόξευσε πύραυλο και κατέστρεψε αποθήκη πετρελαίου στη δυτική Ουκρανία που αποτελεί την δεύτερη επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στην περιοχή και την τελευταία από μια σειρά τέτοιων επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες.
Η Δυτική Ουκρανία δεν έχει δει έως σήμερα χερσαίες μάχες, αλλά πύραυλοι έπληξαν αποθήκες πετρελαίου και στρατιωτικό εργοστάσιο στο Lviv, μια μεγάλη πόλη κοντά στην Πολωνία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν καταφύγει για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, έχει αναφέρει ότι οι επιθέσεις σε αποθήκες πετρελαίου έχουν σκοπό να διαταράξουν την περίοδο φύτευσης στην Ουκρανία, η οποία είναι μεγάλη παραγωγός σε σιτηρά.

Ο Biden τα γυρνάει μερικώς…: Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδιο να απομακρύνουν τον Putin από την εξουσία στην Ρωσία... αλλά δεν ανακαλεί και τις δηλώσεις του... 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακολουθούν πολιτική με στόχο την απομάκρυνση του Putin από την προεδρία της Ρωσίας.
Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Biden.
Ο Πρόεδρος κλήθηκε να εξηγήσει τις δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία στις 26 Μαρτίου, όταν, μιλώντας για τον Putin, υποστήριξε ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».
«Εξέφρασα την οργή μου πως δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία, όπως οι κακοί άνθρωποι δεν πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν κακά πράγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η θεμελιώδης πολιτική μας είναι να κάνουμε οτιδήποτε για να ανατρέψουμε τον Putin με κάθε τρόπο»
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας.
Ρωτήθηκε αν μετανιώνει για όσα είπε.
«Εξέφρασα την ηθική οργή που νιώθω και δεν ζητώ συγγνώμη για αυτό», είπε ο Biden.
Ωστόσο ο Biden επανέλαβε ότι «τέτοιοι άνθρωποι δεν πρέπει να κυβερνούν χώρες, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο Putin δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης