Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρνηση της Γερμανίας για ρωσικό αέριο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,3 μονάδες

Άρνηση της Γερμανίας για ρωσικό αέριο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,3 μονάδες
Η μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών αναφέρει ότι και η Ρωσία θα έχει εκτεταμένες συνέπειες αν συνεχιστεί το εμπάργκο
Σχετικά Άρθρα
Μία ενδεχόμενη άρνηση της Γερμανίας να προμηθευτεί ενέργεια από τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 3% μεσοπρόθεσμα και σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Η παραπάνω εκτίμηση περιέχεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εάν η γερμανική οικονομία προσαρμοζόταν συνεχώς ώστε να μην λαμβάνει πλέον πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η αντίστοιχη αναδιάρθρωση θα διαρκούσε έως και 10 χρόνια.
Ο όγκος της οικονομικής παραγωγής της χώρας, όπως σημειώνεται το DIW, με την απόρριψη των ρωσικών πηγών ενέργειας θα μειωθεί κατά 3% εντός 18 μηνών.
«Η άρνηση εισαγωγής (ενεργειακών πόρων από τη Ρωσική Ομοσπονδία) θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες», σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ινστιτούτου.
Ταυτόχρονα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι για τη Ρωσία, το εμπάργκο στην προμήθεια φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα θα έχει επίσης εκτεταμένες συνέπειες.
«Ακόμη και αν η Ρωσία συνεχίσει να μπορεί να πουλά ορισμένους από τους μεταφορείς ενέργειας της σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα, μπορεί να υποτεθεί ότι αυτό θα είναι δυνατό μόνο με σημαντική μείωση των τιμών», κατέληξε η DIW.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν υποστηρίζει επί του παρόντος την εισαγωγή απαγόρευσης των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, καθώς ο άμεσος τερματισμός τους θα συνεπαγόταν σοβαρά προβλήματα για τη χώρα.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz παρουσίασε τους λόγους αυτής της απόφασης.
Επιπλέον, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου, οι αρχές πιστεύουν ότι ένα τέτοιο μποϊκοτάζ θα έχει «σημαντικές οικονομικές συνέπειες», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με «σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης