Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό - Σαρωτικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Νότια Ουκρανία, στόχος η δίοδος με την Κριμαία

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό -  Σαρωτικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Νότια Ουκρανία, στόχος η δίοδος με την Κριμαία

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από το Κίεβο της Ουκρανίας και εστιάζουν στα Ανατολικά στο Donbass και στα νότια... στόχος η δημιουργία μιας ζώνης μεταξύ Donbass και νότιας Ουκρανίας προς Αζοφική και Μαύρη Θάλασσα...

Σχετικά Άρθρα

(upd8) Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από το Κίεβο την πρωτεύουσα και στρέφονται Ανατολικά στην περιοχή του Donbass και Νότια, χτυπώντας με πυραύλους την Οδησσό την 3η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα.
Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό, καταστρέφοντας ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων,  νωρίς το πρωί στις 3 Απριλίου 2022 ενώ συνεχίζονται οι μάχες στα  ανατολικά και νότια τμήματα της Ουκρανίας, κυρίως στην πολιορκημένη Μαριούπολη, όπου δεν έφτασε ούτε το Σάββατο 2 Απριλίου η ανθρωπιστική βοήθεια.
Εν τω μεταξύ δεκάδες πτώματα βρέθηκαν στους δρόμους της Μπούχα (Bucha), μια πόλη έξω από το Κίεβο, λίγο μετά την ανάκτηση της πόλης από την Ουκρανία, μετέδωσε το AFP.
Ο
δήμαρχος της πόλης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δρόμοι της Μπούχα ήταν «γεμάτοι με πτώματα» και ότι 280 πτώματα συλλέχθηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους από τότε που η τοποθεσία ανακτήθηκε από τον ουκρανικό στρατό. Θηριωδία καταγγέλλει η Δύση, διαψεύδει η Μόσχα.
Και ενώ μέχρι το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 οι συζητήσεις για ειρηνευτική συμφωνία φαινόταν πως έχουν προχωρήσει σημαντικά και μάλιστα, η Μόσχα αποδέχτηκε προφορικά τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας,  την Κυριακή 3 Απριλίου ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών ανέφερε πως αυτές δεν έχουν προχωρήσει αρκετά για να υπάρξει συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη και η στρατιωτική της υποδομή έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σε συνέντευξή του στο κανάλι Belarus-1.
«Η αποστρατιωτικοποίηση είναι πράγματι σε πλήρη εξέλιξη.
Το στρατιωτικό δυναμικό και η στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό στην ειδική επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεών μας.
Είναι πραγματικά ένας από τους στόχους αυτής της επιχείρησης», είπε χαρακτηριστικά ο Peskov, σύμφωνα με το Tass.

Βομβαρδίστηκε το Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την Κυριακή (3/4/2022) Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας έναν αριθμό ατόμων, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης.
«Το απόγευμα, οι κατακτητές βομβάρδισαν την περιφέρεια Σλομπίντσκι του Χαρκόβου», ανέφερε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης Oleg Siniehoubov.
«Δυστυχώς, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των πολιτών.
Μέχρι στιγμής υπάρxoυν 23 θύματα, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι οι νεκροί.
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό στο Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Vitaly Kim μέσω του Telegram.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας έφηβος 15 ετών.


Πυραυλική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην κωμόπολη Βασίλκιβ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο.
Χτυπήθηκε ένα κέντρο αεροπορικής διοίκησης που είχε ήδη καταστραφεί ενώ τραυματίστηκαν ορισμένοι πολίτες σε ένα κοντινό κολέγιο.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι σε σοβαρή κατάσταση μετά την επίθεση.
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα σε ένα νοσοκομείο στο Ρούμπιζνε, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η κοινότητα αυτή βρίσκεται κοντά στο Λουχάνσκ, στην περιφέρεια του Donbass και έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.


Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό - Καταστράφηκε ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων

Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό νωρίς το πρωί της Κυριακής 3/4.
Τα πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν την κυριακή 3/4 ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο, χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάιβ.
Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα από τις εκρήξεις στην Οδησσό.
Πρόκειται για μια επίθεση με ρουκέτες που δεν προκάλεσε θύματα, ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της νότιας περιφερειακής διοίκησης, ο Βλαντισλάβ Ναζάροφ.
«Η περιοχή της Οδησσού αποτελεί στόχο προτεραιότητας του εχθρού. Ο εχθρός συνεχίζει την ύπουλη πρακτική του να πλήττει ευαίσθητες εγκαταστάσεις», τόνσιε και επανέλαβε ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας για το πού σημειώθηκαν τα πλήγματα ή για τις ζημιές που προκάλεσαν.
Επλήγη μία από τις «κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής» της πόλης, δήλωσε νωρίετρα την Κυριακή 3/4 στη δημόσια ουκρανική ραδιοτηλεόραση ο εκπρόσωπος της περιφεριακής διοίκησης, Sergey Bratchuk, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν θύματα».
Οι εκρήξεις, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί και τουλάχιστον τρεις στήλες καπνού και φλόγες φαίνονται να υψώνονται από μια βιομηχανική ζώνη.

Εργαζόμενη σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης ανέφερε ότι άκουσε ένα αεροπλάνο, όμως ένας στρατιωτικός κοντά στο σημείο υποστήριξε πως επρόκειτο για ρουκέτα ή για πύραυλο.
«Η Οδησσός δέχθηκε επίθεση από τον αέρα. Πυρκαγιές σημειώθηκαν σε ορισμένες ζώνες. Ένα μέρος των πυραύλων κατερρίφη από την αντιαεροπορική άμυνα. Συνιστάται να κλείσετε τα παράθυρα», έγραψε ο  σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.
Αρκετές ρωσικές ρουκέτες έπληξαν του ουκρανικό λιμάνι του Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε ο Anton Gerachenko, ένας βοηθός στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στα λιμάνια που βρίσκονται στα νότια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του Μικολάιβ και της Μαριούπολης, καθώς προσπαθούν να αποκόψουν την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και να οργανώσουν μία χερσαία δίοδο από τη Ρωσία στην Κριμαία.
Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.


Stoltenberg: Η Ρωσία δεν αποχώρησε πραγματικά από το Κίεβο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε στο CNN ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, δεν αποτελεί μία πραγματική απόσυρση, αλλά είναι κυρίως μία ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις.

Lunin (κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα): Καταστράφηκε το διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ από ρωσική επίθεση

Το ουκρανικό διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ κατατράφηκε ολοσχερώς μετά από ρωσική επίθεση, δήλωσε την Κυριακή 3/4 μιλώντας στην τηλεόραση ο Dmitry Lunin, κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα.
«Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο κατασβέστηκε, όμως η εγκατάσταση καταστράφηκε εντελώς και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον», δήλωσε ο Dmitry Lunin.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή της Οδησσού, μετέδωσε το Ιντερφάξ.
Σημειώνεται ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου 2/4 , προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα, Dmitry Lunin.
Σημειώνεται ότι η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, ενώ η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.
Επιπλέον, ένας διάδρομος προσγείωσης αεροδρομίου και μια αποθήκη καυσίμων υπέστησαν ζημιές κοντά στην πόλη Μίρχοροντ, στην περιφέρεια της Πολτάβας, από ρωσική αεροπορική επιδρομή.
Την πληροφορία αυτή ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός της περιοχής συνεχίζεται νύχτα και ημέρα, χαρακτηρίζοντας ως «ταραχώδη» την κατάσταση στην περιοχή.
Ο στρατός της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι πιστεύει πως η Ρωσία έχει μετακινήσει δυνάμεις από τις περιοχές του Κιέβου και το Τσερνίχιβ, προς την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας για μία νέα επίθεση, με στόχο την κατάληψη του συνόλου των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ
Η Ρωσία δεν έχει επιδείξει κάποια προσπάθεια για το βομβαρδισμό πιο εξειδικευμένων στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε εν τω μεταξύ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου John Kirby.

Ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ

Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν τον πλήρη αποκλεισμό των ουκρανικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ, εμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό από τη θάλασσα, ανακοίνωσε την Κυριακή 3 Απριλίου 2020 η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Ρωσία διατηρεί την ικανότητα αποβασης, αλλά μια τέτοια επιχείρηση είναι πιθανό να είναι όλο και πιο υψηλού κινδύνου λόγω του χρόνου που θα είχαν να προετοιμαστούν οι ουκρανικές δυνάμεις, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter σε κανονικό δελτίο.
Ο κίνδυνος από τις νάρκες
«Τα νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη θαλάσσια δραστηριότητα», επισημαίνεται.
Η έκθεση ανέφερε ότι η προέλευση των ναρκών ήταν ασαφής και αμφισβητήθηκε, αλλά ότι ήταν σχεδόν σίγουρα το αποτέλεσμα της ρωσικής ναυτικής δραστηριότητας στην περιοχή, καταδεικνύοντας πώς η εισβολή της στην Ουκρανία επηρεάζει και ουδέτερες χώρες.
 KTemoc Konsiders ........: Russia preventing Ukraine resupply by Black Sea  - UK military intelligence
Zelensky: Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν καταλάβουν το ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας

Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν τα ανατολικά και νότια τμήματα της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, V. Zelensky.
Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του ότι τα δυτικά κράτη δεν έχουν παράσχει στο Κίεβο επαρκή αριθμό αντιπυραυλικών συστημάτων, ενώ επαίνεσε τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη, λέγοντας ότι η αντίστασή τους επέτρεπε σε άλλες πόλεις να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο.

Γενικό επιτελείο ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων: Μείωση της έντασης των ρωσικών αεροπορικών και πυραυλικών βομβαρδισμών

Η ένταση των ρωσικών αεροπορικών και πυραύλων έχει μειωθεί, όπως ανέφερε στις 2/4 το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να αποσύρει στρατιωτικές της μονάδες από τη βόρεια Ουκρανία.
Σε μια ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούν τοποθετούν νάρκες σε δρόμους και σε ορισμένους οικισμούς.

Δραματική η κατάσταση στην πόλη Μπούχα κοντά στο Κίεβο – Πτώματα στο δρόμο, καταστροφές

Δραματική είναι η εικόνα στην πόλη Μπούχα κοντά στο Κίεβο, μετά την ρωσική επέλαση.
Πτώματα κείτονται στους δρόμους της πόλης, όπου οι λιγοστοί κάτοικοι τα προσπερνούν χωρίς να τα κοιτάξουν, ενώ κατεστραμένα είναι σούπερ μάρκετ, καφετέριες και σπίτια,
Οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες να αποσύρθηκαν από πολλές τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα, μετά την αποτυχία της προσπάθειάς τους να την περικυκλώσουν και πλέον, φεύγουν από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιγκίγ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η πόλη αυτή «απελευθερώθηκε», όμως καταστράφηκε από τις μάχες και όλα τα σπίτια μοιάζουν έρημα.
Η Μπούχα και η κοντινή πόλη Ίρπιν βίωσαν ορισμένες από τις πιο σκληρές μάχες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24/2, όταν Ρώσοι στρατιώτες προσπάθησαν να περικυκλώσουν το Κίεβο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να διεισδύσουν πλήρως στην πόλη αυτή πριν από μία ή δύο μέρες και στις 2/4 ξεκίνησαν τις πρώτες τους παραδόσεις ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της πόλης, κυρίως ηλικιωμένοι. Κάτοικοι ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στα διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου του κτιρίου τους σοβιετικής εποχής, έκλεψαν αντικείμενα και ρώτησαν μια ηλικιωμένη γυναίκα αν είχε όπλα.

Ρωσία: Fake news και προβοκάτσια

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι αρνείται πλήρως τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για μαζικές δολοφονίες αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούχα, μεταδίδει το πρακτορείο Ria την Κυριακή 3 Απριλίου 2022.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Ifax, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι μονάδες του έφυγαν από τη Μπούχα στις 30 Μαρτίου.
Όπως αναφέρει το ίδιο πρακτορείο, το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε ως «πρόκληση» όλες τις φωτογραφίες και τα πλάνα που δημοσιεύθηκαν από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου.
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.
Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούχα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.
«Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούχα στις 30 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τις ενώπιος ενωπίω διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία.
Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούχα Anatoly Fedorouk επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα.
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούxα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους.
«Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούxα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση.



Νέες κυρώσεις ζητεί η Ουκρανία

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας δήλωσε ότι ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να επιβληθεί κατά της Ρωσίας, στοχοποιώντας όλες τις τράπεζες της, κλείνοντας λιμάνια για τα ρωσικά πλοία και επιβάλλοντας ένα εμπάργκο στο σύνολο του ρωσικού εμπορίου.
Ο Andrii Sibiha αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου στην Ουκρανία, τόνισε σε δηλώσεις του προς την τηλεόραση, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν, αναφορικά με την διάπραξη βιαιοτήτων από τη Ρωσία στην πόλη Μπούχα, κοντά στο Κίεβο.
Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τις καταγγελίες.
Η Μόσχα έχει προηγούμενα αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι έχει στοχοποιήσει αμάχους.

Η κατάσταση στο Κίεβο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακατέλαβαν ολόκληρη την περιοχή του Κιέβου την πρωτεύουσα της Ουκρανίας,  καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν.

«Το Irpin, η Bucha, το Gostomel και ολόκληρη η περιοχή του Κιέβου έχουν ελευθερωθεί.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποσύρονται από τη βόρεια Ουκρανία με «αργό αλλά αισθητό» τρόπο και συσσωρεύονται στο Donbas,.
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από την πρωτεύουσα το Κίεβο.
Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο κύριος στόχος για την εισβολή είναι το Donbass στην Ανατολική Ουκρανία, όπου βρίσκονται οι δημοκρατίες του Luhansk και του Donetsk καθώς και η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στην Ρωσία.
Η Μαριούπολη,  πόλη νότια στην Ουκρανία στην Αζοφική θάλασσα,  αποτελεί βασικό στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας και έχει υποστεί εκτεταμένους βομβαρδισμούς.
Η κατάληψη της πόλης θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία και να εδραιώσουν τον έλεγχο κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας και σε όλη την ζώνη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
Η Μαριούπολη έχει δει μερικά από τα χειρότερα δεινά στον πόλεμο.
Περίπου 100.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν στην πόλη, σε σύνολο 430.000 πριν την έναρξη των εχθροπραξιών.
Εβδομάδες βομβαρδισμών και αστικών μαχών έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Ρωσία αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι από την 1η Απριλίου, 1.276 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.981 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας και πάνω από 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Δεν είναι σαφές εάν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα αλλάξουν τις θέσεις τους όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επικεντρωθούν στη νότια Ουκρανία, καθώς υπήρξαν μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών πολύ πριν από την εισβολή.



Πλήγμα με 100 νεκρούς στο Kharkiv (Χάρκοβο)

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022, περισσότεροι από 100 εθνικιστές και μισθοφόροι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πύραυλο τύπου Iskander στο Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (2/4).
«Επιβεβαιώνουμε ότι περισσότεροι από 100 εθνικιστές και μισθοφόροι από τις δυτικές χώρες εξοντώθηκαν ως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος ακριβείας με Iskander στο αρχηγείο τους στην πόλη Χάρκοβο την Πέμπτη 31 Μαρτίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.

Peskov: Σε εξέλιξη η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας

Η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη και η στρατιωτική της υποδομή έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σε συνέντευξή του στο κανάλι Belarus-1 το Σάββατο (2/4/2022).
«Η αποστρατιωτικοποίηση είναι πράγματι σε πλήρη εξέλιξη.
Το στρατιωτικό δυναμικό και η στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό στην ειδική επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεών μας.
Είναι πραγματικά ένας από τους στόχους αυτής της επιχείρησης», είπε χαρακτηριστικά ο Peskov, σύμφωνα με το Tass.

Έντονη στρατιωτική κινητικότητα στη Μολδαβία

Η Μολδαβία απέρριψε τους ισχυρισμούς του ουκρανικού στρατού ότι τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στον αποσχισμένο θύλακα της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία και κινητοποιούνται για μια πιθανή επίθεση που θα μπορούσε να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο στον πόλεμο.
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εκτιμά ότι τα στρατεύματα που εδρεύουν στην κατεχόμενη από τη Ρωσία, αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία, η οποία συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ουκρανία και βρίσκεται κοντά στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Οδησσού, προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων.
Ωστόσο, τόσο η Μολδαβία όσο και οι αυτονομιστικές αρχές στην Υπερδνειστερία το αρνήθηκαν, με το Κισινάου να λέει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή».
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν την κινητοποίηση στρατευμάτων στην περιοχή της Υπερδνειστερίας», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που διαδόθηκαν από το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας είναι απολύτως αναληθείς».
«Όλες οι στρατιωτικές μονάδες στο έδαφος της Υπερδνειστερίας βρίσκονται σε περιοχές μόνιμης ανάπτυξης και εκτελούν τις δραστηριότητές τους με τυπικό τρόπο λειτουργίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα «ελαχιστοποίησαν σκόπιμα ακόμη και προγραμματισμένες δραστηριότητες» για να αποφύγουν την κλιμάκωση των εντάσεων.
Η απειλή των ρωσικών στρατευμάτων που εδρεύουν στην Υπερδνειστερία να εισέλθουν στην ουκρανική σύγκρουση έχει απασχολήσει τις αρχές της Μολδαβίας, οι οποίες επίσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή Ουκρανών προσφύγων.
Ο στρατός της Ουκρανίας «κατέγραψε αναδιάταξη ρωσικών στρατευμάτων και τμημάτων της λεγόμενης δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας-Μολδαβίας για να επιδείξει ετοιμότητα για επίθεση και, πιθανώς, στρατιωτικές ενέργειες κατά τη χώρας».
Οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας για στρατιωτικές ενέργειες δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.
Η Ρωσία απέσυρε δυνάμεις από την πρωτεύουσα Κίεβο και οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι η Ρωσία επικεντρώνει εκ νέου την επίθεσή της στην περιοχή του Donbass.
map_16.JPG

Σύμβουλος Zelensky για Μαριούπολη

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου V. Zelensky, o Oleksiy Arestovych, δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.
Ο Oleksiy Arestovych ανέφερε πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».
«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», υπογράμμισε.

Aνθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη και το Μπερντιάνσκ

Διαδρόμους για την απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη και το γειτονικό Μπερντιάνσκ ανακοίνωσαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν σήμερα (3/4), ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως συνεχίζεται η προσπάθεια για την απομάκρυνση ανθρώπων από αυτές τις δύο ουκρανικές πόλεις και επτά λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τη Μαριούπολη.
Οπως δήλωσε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ξένοι υπήκοοι θα μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη και να ταξιδέψουν προς το Μπερντιάνσκ, ενώ όσοι βρίσκονται στο Μπερντιάνσκ θα μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή είτε δια ξηράς προς την Κριμαία, είτε μέσω των ελεγχόμενων από την Ουκρανία περιοχών, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Μάλιστα, ο ρώσος υποστράτηγος κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να εγγυηθεί για την ασφάλεια των διαδρόμων.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι ξένοι υπήκοοι είναι κυρίως μέλη πληρωμάτων φορτηγών πλοίων που βρίσκονται αποκλεισμένοι και στα δύο λιμάνια από την έναρξη του πολέμου.

Λεωφορεία στη Μαριούπολη

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Iryna Vereshchuk, δήλωσε πως η δουλειά για την απομάκρυνση ανθρώπων με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού από τη Μαριούπολη θα συνεχιστεί την Κυριακή 3/4 , ενώλεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την πολιορκημένη πόλη.
«Επτά λεωφορεία θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν στη Μαριούπολη, συνοδευόμενα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού», ανέφερε η Vereshchuk σε ανάρτησή της.
Συνολικά 17 λεωφορεία θα είναι έτοιμα για να απομακρύνουν ανθρώπους από τη Μαριούπολη και το Μπερντιάνσκ, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι στις 2/4 το  υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε  ότι οι αυτοκινητοπομπές που θα βοηθούσαν στην απομάκρυνση των αμάχων δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη και επέρριψε την ευθύνη στις «καταστροφικές ενέργειες» της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA, ένας Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.
Σημειώνεται ότι η αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Μαριούπολη αναγκάστηκε να κάνει στροφή και να επιστρέψει πίσω την Παρασκευή 1/4 επειδή ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η αποστολή της και να αρχίσει την εκκένωση της πόλης, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή.
Το πρακτορείο Interfax επικαλείται τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ, τον διευθυντή του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός επέδειξε αδυναμία στην παροχή οποιασδήποτε βοήθειας για την απομάκρυνση πολιτών από την πόλη, προσθέτοντας ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές αναχώρησαν πολύ αργά την 1η και στις 2 Απριλίου και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.
Ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες.
Την ίδια ώρα,  ο ρωσικός στρατός προχωρά σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό πόλης και στα περίχωρα.  
Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Dmytro Kartavov και η οικογένειά του ενώθηκαν με χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από τη βομβαρδισμένη πόλη της Μαριούπολης, ένα επιπλέον εμπόδιο τον περίμενε καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούσαν να εντοπίσουν υπολείμματα των ρωσικων δυνάμεων που υπερασπίζονται την πόλη
«Έγδυσαν τους άντρες, έψαξαν για τατουάζ» δήλωσε ο 32χρονος οικοδόμος, ο οποίος σημείωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στα σώματα των ανδρών για τατουάζ..
Καθ' οδόν, ο Kartavov είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες έλεγξαν τους άνδρες για σημάδια ότι πολεμούσαν με τις ουκρανικές δυνάμεις είτε είχαν ναζιστικά τατουάζ.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις έρευνες.
 Ο Vladimir Andreev, ένας 63χρονος συνταξιούχος από τη Μαριούπολη και πρώην υπάλληλος της χαλυβουργικής εταιρείας Metinvest, ταξίδεψε σε μια ξεχωριστή ομάδα που περιελάμβανε τη σύζυγό του και τη φίλη τους, Valentina Kirichek.
Ο Andreev είπε ότι τους σταμάτησαν  περίπου 17 φορές σε διάφορα ρωσικά σημεία ελέγχου.
«Σε κάθε σημείο ελέγχου μας σταματούσαν...
 Έλεγξαν τους ώμους, τα χέρια μας... (για να δουν) αν είχα τατουάζ και λάβει μέρος στις μάχες».

Η εκκένωση από τους άμαχους

Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και οι τοπικές αρχές, μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους, ενώ εγκλωβισμένοι παραμένουν περίπου 160.000 άνθρωποι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 1/4 ο ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky ανέφερε ότι «οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτούργησαν σε τρεις περιφέρειες: του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια. Καταφέραμε να σώσουμε 6.266 ανθρώπους, 3.071 από τους οποίους από τη Μαριούπολη».
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης την Παρασκευή 1/4 «1.431 άνθρωποι ταξίδεψαν από το Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη στη Ζαπορίζια με δικά τους μέσα, 771 απ' αυτούς ήρθαν από τη Μαριούπολη» και «42 λεωφορεία της πόλης Μπερντιάνσκ με κατοίκους της Μαριούπολης και 12 της Μελιτόπολης με ντόπιους κατοίκους» βρίσκονταν καθοδόν το βράδυ προς τη Ζαπορίζια, συνολικά «περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι».

mariupol_1.JPG

Βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών: Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται έναντι των ρωσικών κοντά στο Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ' όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, όπως έκανε γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», σημειώνει το υπουργείο.

Υπό ουκρανικό έλεγχο η περιφέρεια Κιέβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο όλων των εδαφών της περιφέρειας του Κιέβου, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Anna Malyar.
«Όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκε από τον εισβολέα» ανέφερε η Malyar σε ανάρτηση στο Facebook.
Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Malyar σε ανάρτηση στο Facebook.
Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να πάνε στην Μπούτσα, στην οποία απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.
Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στα βόρεια της Ουκρανίας, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια.
4_132.jpg
BELGOROD, RUSSIA - APRIL 1 : An image of damage after Regional Governor Vyacheslav Gladkov says that helicopters of the Ukrainian Army hit the oil refinery in Belgorod, Russia on April 1, 2022. (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
tank.jpg

Το Κίεβο απαγορεύει τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V»

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων Z και V, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε «χώρα-τρομοκράτης» βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ουκρανικής Βουλής την 1η Απριλίου, με νόμο που προώθησε το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού της Ουκρανίας.
Ένας από τους βουλευτές που εισηγήθηκε τον νέο νόμο, υποστήριξε ότι η προπαγάνδα για την επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας απαγορεύεται απολύτως.
5_116.JPG



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης