Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση το Twitter, ετοιμάζει το poison pill - Το plan B του Elon Musk και ο...θαυμαστής Buffett

Στην αντεπίθεση το Twitter, ετοιμάζει το poison pill - Το plan B του Elon Musk και ο...θαυμαστής Buffett
Το το Δ.Σ. του Twitter εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα μέτρο που θα προστατεύει την εταιρεία από εχθρικές προσφορές εξαγοράς
Σχετικά Άρθρα
Στην αντεπίθεση περνά το διοικητικό συμβούλιο του Twitter μετά την επιθετική πρόταση εξαγοράς από τον μεγιστάνα Elon Musk.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το Δ.Σ. του εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα μέτρο που θα προστατεύει την εταιρεία από εχθρικές προσφορές εξαγοράς, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, μετά την ανεπιθύμητη πρόταση του Musk.
Μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι να υιοθετήσουν ένα poison pill (χάπι - δηλήτήριο), γνωστό ως σχέδιο για τα δικαιώματα των μετόχων.

CEO Twitter: Δεν είμαστε όμηροι

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Twitter Parag Agrawal προσπάθησε στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι η εταιρία “δεν είναι όμηρος” της είδησης για προσφορά εξαγοράς της από τον Εlon Musk, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή που έχει λάβει σχετική ενημέρωση .
Καθώς ο Agrawal δέχθηκε ερωτήσεις από το προσωπικό στην υπηρεσία μηνυμάτων της εταιρίας, ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την προσοχή τους στην εργασία τους λέγοντας “εμείς, ως εργαζόμενοι ελέγχουμε ό,τι συμβαίνει,” σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε ανώνυμα καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση ώστε να μιλήσει δημόσια για το ζήτημα αυτό.
Η συνάντηση έγινε αφού είχε γίνει γνωστό ότι ο Musk που είναι εκτελεστικός διευθυντής της Tesla προσφέρθηκε να αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έναντι 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Agrawal είπε στο προσωπικό ότι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συνεχίζει να εξετάζει την προσφορά του Μασκ, αλλά ο ίδιος μπορεί να αναφέρει ελάχιστα σχετικά με το ζήτημα αυτό στους εργαζόμενους.
Καθώς ο Agrawal δέχονταν και απαντούσε σε ερωτήσεις, ένας εργαζόμενος τον ρώτησε πώς η εταιρία έλαβε την απόφαση να προσφέρει στον Μασκ μία θέση του διοικητικό της συμβούλιο.
“Αρχίζουμε να προσκαλούμε τους δισεκατομμυριούχους στο διοικητικό συμβούλιο;”
Ο Agrawal απάντησε ότι το διοικητικό συμβούλιο ενεργεί προς το καλύτερο συμφέρον των μετόχων.
“Υποστηρίζω δυναμικά ότι άνθρωποι που είναι σημαντικοί για την υπηρεσία που προσφέρουμε πρέπει να έχουν φωνή και να δίνουμε έμφαση σε αυτό ώστε να μπορούμε να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι,” εξήγησε ο ίδιος.
Ένας άλλος εργαζόμενος ζήτησε από τον CEO να σχολιάσει πώς βλέπει ο ίδιος τον ορισμό που δίνει ο Musk στην ελευθερία του λόγου και αν αυτός ο ορισμός ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το Twitter προσεγγίζει την ελευθερία του λόγου.
Ο Agrawal δεν απάντησε άμεσα στην ερώτηση, δηλώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που κάνει η εταιρία επικεντρώνεται συνεχώς στη βελτίωση “της υγιούς συζήτησης στο Twitter.”
Νωρίτερα, είχε δηλώσει πως πιστεύει ότι “το Twitter είναι υπεράνω ενός προσώπου, οποιουδήποτε προσώπου.”
Εκπρόσωπος του Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση.

Το plan B του Musk

Εν τω μεταξύ, ο Εlon Musk εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να εξαγοράσει το Twitter, παρά την προσφορά-μαμούθ του 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκανε.
Ο ίδιος ο ιδρυτής της Tesla και της Space X φαίνεται να συμμερίζεται τις επιφυλάξεις της αγοράς, αφού, όπως είπε σε εκδήλωση TED στο Βανκούβερ, «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω πραγματικά να αποκτήσω το Twitter».
Ωστόσο, υποστήριξε πως έχει Plan B, χωρίς να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τι άλλο ανέφερε ο Musk στο συνέδριο;… «Η προσφορά μου για το Twitter αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πλατφόρμας χωρίς αποκλεισμούς, χάριν της ελευθερίας του λόγου, και όχι για να κερδίσω χρήματα.
Χρήματα έχω ήδη αρκετά, αφού αντέχω να αγοράσω και το Twitter».

Στο μεταξύ, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, κύριος μέτοχος στο Twitter, είπε ότι η προσφορά του Μασκ δεν πλησιάζει «την εγγενή αξία» της εταιρείας «δεδομένων των προοπτικών ανάπτυξής της».

Θαυμαστής του Musk o Buffett

Εν τω μεταξύ, ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον μεγιστάνα της Tesla.
«Αυτό δείχνει τι παράγει η Αμερική.
 Ο Elon έχει μια ιδέα. Και κερδίζει. Αυτή είναι η Αμερική Δεν μπορείς να το ονειρευτείς. Είναι εκπληκτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Buffett.
Ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett είχε εμφανιστεί στο παρελθόν ήταν πιο επιφυλακτικός με τον Musk, επικρίνοντάς τον το 2018 για την ανάληψη μεγάλων εταιρειών αυτοκινήτων.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2020, ο Buffett είχε δηλώσει ότι δεν θα επένδυε στην Tesla, παρόλο που πίστευε ότι έκανε κάποια «αξιοπρόσεκτα πράγματα».

H προσφορά

Υπενθυμίζεται πως ο Elon Musk κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του 100% του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης έναντι 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά.
Μάλιστα, ο μεγιστάνας της Tesla προειδοποιεί ότι εάν δεν γίνει δεκτή η πρόσφορά του, θα επανεξετάσει τη στάση του ως μέτοχος, οδηγώντας στην ουσία το Twitter σε κατάρρευση.
Το Twitter θα εξετάσει την πρόταση του Elon Musk, με σύμβουλο την Goldman Sachs.
Σύμφωνα με το CNBC ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει ήδη καταθέσει την προσφορά, ύψους 41,39 δισ. δολαρίων, για το σύνολο της εταιρείας στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές.
Το τίμημα των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή είναι κατά 38% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής του Twitter την 1η Απριλίου, την τελευταία ημέρα πριν ανακοινωθεί η είσοδός του στο μετοχικό κεφάλαιο.
Οι μετοχές της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης μετά από αυτή την εξέλιξη εκτινάχθηκαν κατά 18%.
Στις 14.25 ώρα Ελλάδος ο Musk σε ένα λιτό Tweet έγραψε: «Έκανα μια προσφορά» επισυνάπτοντας το σχετικό έγγραφο:

Η επιστολή Musk

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έκανε τη σχετική γνωστοποίηση χθες 13 Απριλίου με ανακοίνωση στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Elon Musk προτείνει να εξαγοράσει όλες τις μετοχές που δεν είναι στην κατοχή του έναντι 54,2 δολαρίων ανά μετοχή, με ένα premium 54% με βάση το κλείσιμο στις 28 Ιανουαρίου, αποτιμώντας την εταιρία στα 43 δισ. δολάρια.
Στην επιστολή του ο Elon Musk σημειώνει ότι «η πρότασή μου είναι η καλύτερη και τελική», ενώ τονίζει ότι το Twitter θα πρέπει να βγει εκτός χρηματιστηρίου για να προχωρήσουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
«Δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση, ούτε πιστεύω ότι μπορώ να προχωρήσω στις απαραίτητες αλλαγές όσο είναι εισηγμένη εταιρία», υπογραμμίζει.
musk1.JPG

Υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος;


Η διοίκηση του Twitter ανακοίνωσε ότι θα «εξετάσει προσεκτικά» την «ανεπιθύμητη» προσφορά του Musk, θέτοντας τουλάχιστον δύο υποθετικά ερωτήματα: Ποιος άλλος έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ποιος έχει συμφέρον να το κάνει;
Ο Musk είναι μακράν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με καθαρή περιουσία 273 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και το να ξοδέψει 43 δισεκατομμύρια δολάρια για εξαγορά από το Twitter δεν θα μείωνε υπερβολικά την περιουσία του.
Επίσης, η προσφορά του είναι επίσης πολύ υψηλότερη από το market cap της, ύψους 36,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, βάσει του Forbes, 29 άνθρωποι έχουν τα χρήματα για να ματσάρουν ή να ξεπεράσουν την προσφορά των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Musk για να αγοράσουν το Twitter.
Κάποια από αυτά τα ονόματα είναι ο Jeff Bezos της Amazon, Phil Knight, καθώς και οι Mike Bloomberg, Mark Zuckerberg και MacKenzie Scott.
Προφανώς, αυτά τα ονόματα είναι όλοι όσοι θεωρητικά θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν το Twitter σε τιμή κοντά στην προσφορά του Musk και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμπεράνουμε ότι κάποιος από αυτούς έχει συμφέρον να κατέχει την εταιρεία.
Στους 29 δισεκατομμυριούχους της λίστας που θα μπορούσαν να ταιριάξουν με την προσφορά του Μασκ περιλαμβάνονται επίσης πολλοί μεγιστάνες της τεχνολογίας, π.χ. οι Bill Gates, Larry Ellison (Οracle), Sergey Brin (Google).

www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης