Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νοτιοαφρικανική μελέτη προειδοποιεί για δύο νέες υπερμεταδοτικές υποκατηγορίες της Omicron, που παρακάμπτουν την ανοσία προηγούμενης μόλυνσης

Νοτιοαφρικανική μελέτη προειδοποιεί για δύο νέες υπερμεταδοτικές υποκατηγορίες της Omicron, που παρακάμπτουν την ανοσία προηγούμενης μόλυνσης
«Με βάση τη διαφυγή εξουδετέρωσης, τα BA.4 και BA.5 έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα μόλυνσης», ανέφερε η μελέτη
Σχετικά Άρθρα
Δύο νέες υπερμεταδοτικές υποκατηγορίες της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron που μπορούν να αποφύγουν εντελώς τα αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση και τόσο καλά, ώστε να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα πανδημίας.
Eίναι ωστόσο, πολύ λιγότερο ικανές να ευδοκιμήσουν στο αίμα των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, ανακάλυψαν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.
Οι επιστήμονες από πολλά ιδρύματα εξέταζαν τις υπογραμμές BA.4 και BA.5 της Omicron - τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε τον περασμένο μήνα στη λίστα παρακολούθησής του.
Πήραν δείγματα αίματος από 39 συμμετέχοντες που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από το Omicron όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους.

Δεκαπέντε εμβολιάστηκαν - οκτώ με εμβόλιο Pfizer, επτά με J&J's -- ενώ οι άλλοι 24 όχι.

«Η ομάδα που εμβολιάστηκε έδειξε περίπου 5 φορές μεγαλύτερη ικανότητα εξουδετέρωσης... και φαίνεται να προστατεύεται καλύτερα», ανέφερε η μελέτη, η προεκτύπωση της οποίας κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο.
Στα μη εμβολιασμένα δείγματα, υπήρξε σχεδόν οκταπλάσια μείωση στην παραγωγή αντισωμάτων όταν εκτέθηκαν σε BA.4 και BA.5, σε σύγκριση με την αρχική σειρά BA.1 Omicron.
Το αίμα από τα εμβολιασμένα άτομα παρουσίασε τριπλάσια μείωση.
Η Νότια Αφρική εισέρχεται σε ένα πέμπτο κύμα COVID νωρίτερα από το αναμενόμενο, δήλωσαν αξιωματούχοι και επιστήμονες την Παρασκευή, κατηγορώντας τη συνεχή αύξηση των λοιμώξεων που φαίνεται να οφείλεται στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 Omicron.
Μόνο το 30% περίπου του πληθυσμού των 60 εκατομμυρίων της Νότιας Αφρικής είναι πλήρως εμβολιασμένο.
«Με βάση τη διαφυγή εξουδετέρωσης, τα BA.4 και BA.5 έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα μόλυνσης», ανέφερε η μελέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης