Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Συνομιλία Kuleba – Blinken για την εξαγωγή 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών

Ουκρανία: Συνομιλία Kuleba – Blinken για την εξαγωγή 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών
Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αραβοσίτου (καλαμπόκι) τη σεζόν 2020/21 και ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών.
Σχετικά Άρθρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε την Κυριακή 8 Μάιου 2022 ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken σχετικά με το πως να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας και να διασφαλιστεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Την ίδια ώρα, μία τεράστια ποσότητα σιτηρών σχεδόν 25 εκατομμυρίων τόνων έχει συσσωρευτεί στην Ουκρανία λόγω κατεστραμμένων υποδομών και αποκλεισμένων λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Υπηρεσίας Τροφίμων του ΟΗΕ.
Επισιτιστική ασφάλεια
Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αραβοσίτου (καλαμπόκι) τη σεζόν 2020/21 και ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών.
«Είναι μια σχεδόν τραγική κατάσταση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που θα μπορούσαν να εξαχθούν, αλλά δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα απλώς και μόνο λόγω έλλειψης υποδομής, αποκλεισμού των λιμανιών», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) Josef Schmidhuber. κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στη Γενεύη μέσω του Zoom.

Λείπουν αποθηκευτικοί χώροι

Σύμφωνα με τον Schmidhuber, τα υπερπλήρη σιλό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις αποθηκευτικών χώρων για τη συγκομιδή του φετινού Ιουλίου και Αυγούστου.
Το CNN, αναφέρει από «πολλές πηγές» ότι οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν λεηλατήσει αγροτικό εξοπλισμό και εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών από την Ουκρανία, με το Υπουργείο Άμυνας να υπολογίζει ότι έχουν κλαπεί 400.000 τόνοι σιτηρών μέχρι σήμερα.
Ο Oleg Nivievskyi στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου είπε στο CNN ότι οι κλοπές αγροτικού εξοπλισμού, όπως τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές, από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν απολύτως καταστροφικές για τους Ουκρανούς αγρότες.
«Ακόμα κι αν αυτές οι περιοχές απελευθερωθούν αύριο, θα χρειαστεί χρόνος για την επανεκκίνηση του κύκλου παραγωγής», ίσως δύο με τρία χρόνια.

Η επιβάρυνση της παραγωγής

Η παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον κατά ένα τρίτο χαμηλότερη από ό,τι τα προηγούμενα έτη, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Guardian, η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αλλά ο πόλεμος επιβαρύνει τη γεωργία και τις προμήθειες τροφίμων της χώρας, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις ή υψηλότερες τιμές σε όλο τον κόσμο.
Η πορεία των εξαγωγών
Πέρυσι, η Ουκρανία παρήγαγε περίπου 33 εκατομμύρια τόνους σιταριού, εκ των οποίων εξήγαγε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους.
Έτσι, λοιπόν, η Ουκρανία ήταν η έκτη χώρα σε εξαγωγές σιταριού παγκοσμίως.
Φέτος, με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, η χώρα έχει τη δυνατότητα να παράγει μόνο περίπου 21 εκατομμύρια τόνους σιταριού, με τη μείωση να φτάνει στο 23% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε, την Παρασκευή (06/05), η εταιρεία δορυφορικών αναλύσεων, Kayrros.

Μείωση της συγκομιδής

Παρ' όλα αυτά, οι μάχες επικεντρώνονται στα ανατολικά, όπου βρίσκονται οι κύριες περιοχές καλλιέργειας σιταριού, επομένως η Kayrros εκτιμά ότι η συγκομιδή σιταριού είναι πιθανό να είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 35% φέτος σε σύγκριση με το 2021.
Η Ουκρανία έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση των εξαγωγών σιτηρών και πολλών άλλων προϊόντων διατροφής, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα δικά της αποθέματα.
Οι μεταφορές είναι, επίσης, δύσκολες,με τη Ρωσία να έχει αποκλείσει τις ακτές της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης