Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν εξετάζει την έκδοση κοινού χρέους για την Ουκρανία

Η Κομισιόν εξετάζει την έκδοση κοινού χρέους για την Ουκρανία
Στόχος της έκδοσης θα είναι η κάλυψη των βραχυπρόθεσεμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να εξετάζει σχέδιο να προχωρήσει σε κοινό δανεισμό για την Ουκρανία, σύμφωνα με το Politico.
Ειδικότερα, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση νέου ευρωπαϊκού χρέους για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας για τους επόμενους τρεις μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18 Μαΐου.
Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ουκρανία χρειάζεται 5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα για να διατηρεί  ζωντανή την οικονομία της — να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, να φροντίζει τους εκτοπισμένους πληθυσμούς της και να καλύπτει άλλα έξοδα που σχετίζονται με τον πόλεμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν το ένα τρίτο αυτού του ποσού.
Η Κομισιόν ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ την Παρασκευή για ένα σχέδιο με το οποίο η Ευρώπη θα αναλάβει να καλύψει τα υπόλοιπο ποσό, το οποίο συνεπάγεται την έκδοση χρέους από την Κομισιόν με βάση τις εγγυήσεις που παρέχονται από τις χώρες της ΕΕ.
Η συγκεκριμένη έκδοση χρέους εχει ομοιότητες με το λεγόμενο πρόγραμμα SURE που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τους βραχυχρόνια ανέργους, είπαν οι διπλωμάτες.
Τότε, η Επιτροπή ζήτησε 25 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για να συγκεντρώσει 100 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης