Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια αγωνία για το ψωμί – Η επόμενη ημέρα από το ινδικό μπλόκο στις εξαγωγές, τι διασφάλισε η Αίγυπτος

Παγκόσμια αγωνία για το ψωμί – Η  επόμενη ημέρα από το ινδικό μπλόκο στις εξαγωγές, τι διασφάλισε η Αίγυπτος
Αναμένεται εκτόξευση των τιμών των σιτηρών μετά την ινδική απογόρευση τω εξαγωγών
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου συμφώνησε να αγοράσει μισό εκατομμύριο τόνους σιταριού από την Ινδία, δήλωσε στο Reuters την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 ο υπουργός Προμηθειών της Αιγύπτου Aly Moselhy.

Η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αναζητά εναλλακτικές λύσεις στις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι δύο μεγάλες εξαγωγείς σιταριού στην Αίγυπτο.
«Συμφωνήσαμε να αγοράσουμε μισό εκατομμύριο τόνους από την Ινδία», είπε ο Moselhy, μιλώντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου.

Γιατί εξαιρείται

Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού το Σάββατο 14 Μαϊου εν μέσω ενός καύσωνα που περιόρισε την εγχώρια παραγωγή και ανέβασε τις εγχώριες τιμές.
Ωστόσο, ο Moselhy είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η ινδική απαγόρευση δεν θα ισχύει για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.
Αγωνιώδης προσπάθεια
Είπε επίσης ότι το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο είχε δώσει έγκριση στη Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων, να παρακάμψει τη διαδικασία του διαγωνισμού και να αγοράσει σιτάρι απευθείας από χώρες ή εταιρείες.
Η Αίγυπτος βρισκόταν επίσης σε συνομιλίες με το Καζακστάν, τη Γαλλία και την Αργεντινή, πρόσθεσε.

Οι πληρωμένες παραγγελίες

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ.
Και αυτό διότι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.
Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.
Η Ινδία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι παγκόσμιες συνέπειες

Η κίνηση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού θα έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, αποκαλύπτοντας πόσο περιορισμένες είναι οι παγκόσμιες προμήθειες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και απειλώντας να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές των προϊόντων διατροφής, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η κίνηση της Ινδίας προκάλεσε την κριτική των υπουργών Γεωργίας της G7, οι οποίοι δήλωσαν ότι τέτοια μέτρα επιδεινώνουν την παγκόσμια κρίση.
World's Food Problems Piling Up as India Restricts Wheat Exports - BNN  Bloomberg

Η ζοφερή προοπτική

Καθώς η Ινδία δεν είναι ένας εξέχων εξαγωγέας στην παγκόσμια σκηνή.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο υπογραμμίζει τη ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες σιταριού.
Ο πόλεμος ελάττωσε σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές της Ουκρανίας και τώρα οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι καύσωνες απειλούν τις καλλιέργειες στους περισσότερους μεγάλους παραγωγούς.
«Αν η απαγόρευση αυτή συνέβαινε σε μια κανονική χρονιά, ο αντίκτυπος θα ήταν ελάχιστος, αλλά η απώλεια του όγκου των εξαγωγών της Ουκρανίας επιδεινώνει τα ζητήματα", δήλωσε ο αναλυτής της Thomas Elder Markets, Andrew Whitelaw.

Πιέσεις από το εσωτερικό

Η Ινδία έδωσε προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά, ακόμη και αν η κίνηση αυτή κινδυνεύει να αμαυρώσει τη διεθνή εικόνα της ως αξιόπιστου προμηθευτή.
Ο πρωθυπουργός Modi βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα απογοήτευσης στο εσωτερικό της χώρας του για την έξαρση του πληθωρισμού, ένα ζήτημα που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση και άνοιξε τον δρόμο για την άνοδό του στην εξουσία.

Οι εξαγωγικοί προορισμοί

Η Ινδία θα εγκρίνει τις εξαγωγές σε χώρες που χρειάζονται σιτάρι για τις ανάγκες της επισιτιστικής ασφάλειας και με βάση τα αιτήματα των κυβερνήσεών τους.
Θα επιτρέψει επίσης αποστολές για τις οποίες έχουν ήδη γίνει οι καταθέσεις των πληρωμών.
Το ινδικό σιτάρι συνήθως πηγαίνει στο Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδονησία.

Φόβος για τα αποθέματα τροφίμων

«Η καθοδήγηση των εξαγωγών σιταριού μέσω κυβερνητικών διαύλων όχι μόνο θα διασφαλίσει την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των γειτόνων μας και των χωρών με έλλειμμα τροφίμων, αλλά και θα ελέγξει τις πληθωριστικές προσδοκίες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο τροφίμων της Ινδίας.
Πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει επαρκή αποθέματα τροφίμων.

Τα συμβόλαια και οι δεσμευθείσες ποσότητες

Μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η διακοπή των εξαγωγών, η κυβέρνηση δήλωσε ότι στέλνει εμπορικές αντιπροσωπείες σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής για να διερευνήσει τη δυνατότητα ενίσχυσης των εξαγωγών σιταριού.
Το υπουργείο τροφίμων είχε επίσης δηλώσει ότι δεν βλέπει την ανάγκη ελέγχου των εξαγωγών, καθώς το Bloomberg News ανέφερε ότι οι αρχές εξετάζουν την κίνηση αυτή.
«Πολλοί εξαγωγείς παγκοσμίως έχουν δεσμεύσεις αγοράς ινδικού σιταριού, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν», δήλωσε ο Vijay Iyengar, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrocorp International με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία εμπορεύεται περίπου 12 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως.
India's wheat exports on steady rise, but makes for less than 1% of global  share - BusinessToday
Ξεφρενο ράλι

Η απαγόρευση θα μπορούσε να πυροδοτήσει φρενήρεις συναλλαγές όταν οι αγορές τροφίμων ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα 16 Μαΐου.
Οι τιμές αναφοράς για το σιτάρι στο Σικάγο σημείωσαν άλμα 6,2% την τελευταία εβδομάδα, ενώ τα futures για το σιτάρι στο Παρίσι εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών λόγω της ανησυχίας ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες πιέζουν την παγκόσμια συγκομιδή.
Η απαγόρευση εξαγωγών της Ινδίας θα αυξήσει υπερμετρα τους κινδύνους που αφορούν την προσφορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης