Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπρα ντε φερ ΕΕ και Ουγγαρίας για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο - «Όλη η ΕΕ, όμηρος από ένα κράτος» - Το επικρατέστερο σενάριο

Μπρα ντε φερ ΕΕ και Ουγγαρίας για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο - «Όλη η ΕΕ, όμηρος από ένα κράτος» - Το επικρατέστερο σενάριο
Βέλη κατά της Ουγγαρίας εκτόξευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας
Σχετικά Άρθρα
(upd 4) Μέτωπο κατά της Ουγγαρίας φαίνεται πως έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την άρνηση της για την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο. «Μια χώρα κατά το μπλοκ, "όμηρο"» κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε ότι... δεν μπορεί να παρέχει διαβεβαιώσεις.
Το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο και γενικότερα το 6ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να αναμένεται η επίτευξη συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για... κόκκινη γραμμή.
Ήδη στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια σύμφωνα με τα οποία το embargo στο πετρέλαιο θα μπει στον πάγο και να προχωρήσουν οι υπόλοιπες κυρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη έχει αφήσει έκθετη την Κομισιόν καθώς η πρόεδρος, Ursula von der Leyen, έχει παρουσιάσει -εδώ και περίπου 10 ημέρες- το 6ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία. Ακόμα, όμως, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία...

«Ομηρία» της ΕΕ καταγγέλει η Λιθουανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, κατήγγειλε σήμερα ότι τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει embargo στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εμποδίζονται από μία χώρα μέλος.
«Όλη η Ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος (...) πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να παραμένουμε όμηροι», τόνισε ο Landsbergis προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Η... κόκκινη γραμμή της Ουγγαρίας

Κάθε ενδεχόμενο συμφωνίας για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο αποκλείει η Ουγγαρία.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Peter Szijjarto, δήλωσε ότι -εβδομάδες πριν- η χώρα του είχε διευκρινίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη στάση της όσον αφορά το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
«Στηρίξαμε τις κυρώσεις στον άνθρακα έπειτα από αίτημα της Πολωνίας.
Αλλά έχουμε καταστήσει σαφές ότι υπήρχε μια κόκκινη γραμμή στις κυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Borrell: Δεν μπορώ να δώσω διαβεβαιώσεις

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, επεσήμανε ότι «είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27. Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους».
«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση», είπε ο Borrell προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις.

Asselborn (Λουξεμβούργο): Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά το μπλοκ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn.
"Πραγματικά δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για να μην φέρουμε σε πέρας το πακέτο", δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Schallenberg (Αυστρία): Η Ρωσία μας παρακολουθεί 

Η Αυστρία αναμένει ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία τις ερχόμενες μέρες, δήλωσε παράλληλα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Alexander Schallenberg, κατά την άφιξή του για να συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή στις Βρυξέλλες.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο έκτο πακέτο κυρώσεων τις ερχόμενες μέρες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι ακόμη υπάρχει κάποια ανάγκη για συνομιλίες, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να τις κάνουμε εκεί όπου αρμόζει, στο συμβούλιο, προκειμένου να μην δώσουμε μια εικόνα διαφωνίας δημοσίως. Η Ρωσία μας παρακολουθεί».

Baerbock (Γερμανία): Δεν αναμένεται συμφωνία για τις κυρώσεις στη Ρωσία σήμερα (16/5)

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν ακόμα λίγες ημέρες για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το 6ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, εξέφρασε η Γερμανία υπουργος Εξωτερικών, Annalena Baerbock.
«Ως Γερμανοί, γνωρίζουμε ότι το embargo στο πετρέλαιο δεν είναι ένα εύκολο βήμα. Βασικά θέματα πρέπει να επιλυθούν, κι αυτό δεν θα συμβεί σήμερα» δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
«Αλλά είμαι σίγουρη ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες» συμπλήρωσε.

Το επικρατέστερο σενάριο

Με τη συζήτηση για το 6 πακέτο κυρώσεων να έχει αφήσει έκθετη την Κομισιόν, το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η μετάθεση του embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, ώστε να προχωρήσουν οι υπόλοιπες κυρώσεις για τις οποίες υπάρχει συμφωνία.
«Υπάρχει, όντως, μια ιδέα να "σπάσει" το πακέτο καθώς έχουμε συμφωνήσει στο 90%, για να προχωρήσουμε με όλα τα άλλα εκτός από το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο. Είναι ενοχλητικό που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Οπότε γιατί να μην κινηθούμε έτσι, να είμαστε πραγματιστές και να συνεχίσουμε μετά με τη συζήτηση για την ενέργεια;» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.
Δεύτερος διπλωμάτης τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού του πακέτου των κυρώσεων με το επιχείρημα ότι θα είναι καλύτερο να προχωρήσει το 90% των κυρώσεων από το να μην προχωρήσει καμία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης