Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Enria (SSM): Τα δύσκολα είναι μπροστά για τις τράπεζες - Προτεραιότητα η τραπεζική ένωση

Προειδοποίηση Enria (SSM): Τα δύσκολα είναι μπροστά για τις τράπεζες - Προτεραιότητα η τραπεζική ένωση
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επέδειξαν ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επέδειξαν ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την παραμονή του σοκ «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία», ωστόσο πρέπει να προετοιμαστούν για τα δύσκολα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM), Andrea Enria, μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ABI στη Ρώμη.
«Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται και οι μακροοικονομικές προοπτικές χειροτερεύουν, οι επενδυτές είναι επιρρεπείς στη μείωση των αποτιμήσεων», πρόσθεσε.
«Η ενέργεια και οι πρώτες ύλες είναι καθοριστικοί παράγοντες του πληθωρισμού και αναστέλλουν τη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς», σημείωσε η Enria.
Η έξοδος από ένα πλαίσιο χαμηλών επιτοκίων, που είναι γενικά ευνοϊκό για τις τράπεζες, επισκιάζεται από τις προβλέψεις για οικονομική επιβράδυνση, εξήγησε. 
Ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ σημείωσε τις καλύτερες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας των τραπεζών,  την αδιάκοπη βελτίωση της επίπτωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), στα επίπεδα πιστωτικού κινδύνου που συνδέονται με την «πανδημία» πολύ πιο διαχειρίσιμα από ό,τι αναμενόταν.

Απόλυτη προτεραιότητα η τραπεζική ένωση

Σύμφωνα με την Enria, η άμεση έκθεση των τραπεζών σε Ρωσία και Ουκρανία, είναι περιορισμένη. 
Υπήρξε ανάκαμψη της κερδοφορίας, με τις προσαρμογές το πρώτο τρίμηνο να περιορίζονται κυρίως στις τράπεζες με άμεση έκθεση στη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, επανήλθαν τα μερίσματα.
Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών τα επόμενα τρίμηνα.
«Μεταξύ των παραγόντων πιθανής επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε αρχικά την αύξηση του κόστους για τις εταιρείες: ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας), πρώτες ύλες (μέταλλα, τρόφιμα) και άλλα εισαγόμενα αγαθά· πιθανές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Επιδείνωση της εμπιστοσύνης της αγοράς και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών (λόγω ανεργίας και πληθωρισμού).
Οι τομείς που είναι ευάλωτοι στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις λόγω του Covid παραμένουν υπό παρακολούθηση, ενώ νέοι ευάλωτοι τομείς που συνδέονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία μπαίνουν στο προσκήνιο, εξήγησε ο Enria: τομείς εμπορίας πρώτων υλών και ενεργειακών υπηρεσιών και κλάδοι με υψηλή κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών.
Ως εκ τούτου, ο Enria όρισε την πρόοδο της διαδικασίας ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης ως «απόλυτη προτεραιότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης