Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακελειό στο Τέξας, πυρά σε δημοτικό – Νεκροί 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί - Το προφίλ του δράστη

Μακελειό στο Τέξας, πυρά σε δημοτικό – Νεκροί 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί - Το προφίλ του δράστη
Νεκρός ο 18χρονος δράστης, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα – Παρέμβαση Biden

(upd3) Η χειρότερη επίθεση της τελευταίας δεκαετίας σε σχολείο στις ΗΠΑ είναι αυτή που καταγράφηκε χθες Τρίτη 24/5 στο Τέξας, όταν ένας 18χρονος ο Salvador Ramos άνοιξε αδιάκριτα πυρ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικούς.
Αστυνομία και αρχές κάνουν λόγο για μια βάρβαρη και παράλογη ενέργεια, για την οποία τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα.
Ο δράστης είναι και αυτός νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών που έσπευσαν στο σχολείο.
Ήδη έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνονται τα ονόματα των πρώτων νεκρών παιδιών και των καθηγητών τους, ενώ έρχονται στο φως της δημοσιότητας και ιστορίες με παιδιά που προσπάθησαν να προστατεύσουν συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών.

Το προφίλ του δράστη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 18χρονος χρησιμοποίησε όπλα που αγόρασε αυτόν τον μήνα, λίγες ημέρες μετά τα 18α γενέθλιά του.
Όπως αναφέρεται ήταν ένα μοναχικό παιδί που είχε δεχθεί εκφοβισμό λόγω των προβλημάτων ομιλίας που παρουσίαζε, είχε δύσκολη σχέση με τη μητέρα του ενώ αναφέρεται πως τα τελευταία χρόνια προχωρούσε σε βίαιες επιθέσεις εναντίον συνομηλίκων και αγνώστων με αεροβόλο όπλο.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως δεχόταν έντονο bullying λόγω της ομιλίας του και είχε προχωρήσει σε αυτοτραυματισμό «για πλάκα».
Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο 18χρονος δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από αυτόματα τουφέκια που είχε στη λίστα επιθυμιών του, ενώ πριν τέσσερις ημέρες, δημοσίευσε φωτογραφίες από δύο τουφέκια.
Αναφέρεται μάλιστα πως επειδή η μητέρα του έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών, ο 18χρονος είχε μετακομίσει στο σπίτι της γιαγιάς του.
Πριν την επίθεση του στο σχολείο ο δράστης πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά και τη γιαγιά του.
6_49.jpg
Το χρονικό

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ο 18χρονος δράστης πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του, πριν πάει στο σχολείο, κρατώντας ένα πιστόλι και ένα τουφέκι.
Η επίθεση έγινε στο δημοτικό σχολείο Robb, τα οποίο βρίσκεται στην πόλη Uvalde του Τέξας, περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Σαν Αντόνιο.
Στο σχολείο φοιτούν παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών ενώ έχουν αναφερθεί τουλάχιστον δύο τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης έχει δράσει μόνος του, ενώ όπως είπε ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, ο 18χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, και αφού πρώτα κατά τη διάρκεια των πυρών τραυμάτισε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι ωστόσο φέρουν ελαφρά τραύματα.
Σημειώνεται πως η κοινότητα του Uvalde έχει έναν πληθυσμό περίπου 16.000 ανθρώπων, οι οποίοι κατά 80% είναι ισπανόφωνοι και λατίνοι.
65444_1.jpg
121_1.JPG

Παρέμβαση Biden

«Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden σε παρέμβαση του για το αποτρόπαιο αυτό περιστατικό.
Ο Biden ζήτησε να αναληφθεί δράση στις ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων.
«Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος» είπε ο Biden, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι παιδιά βλέπουν τους φίλους τους να πεθαίνουν σαν να βρίσκονται σε πεδίο μάχης ενώ είναι στα σχολεία τους.
Παρότι αναγνώρισε πως είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμη οι αμερικανικές αρχές για τη σφαγή στο Τέξας, τόνισε πως θεωρεί λάθος οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει όπλα όπως τουφέκια εφόδου.
Διεμήνυσε πως οι Αμερικανοί δεν θα ξεχάσουν αυτούς που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή που είναι βασισμένη στην κοινή λογική.
«Είναι καιρός να δράσουμε.
Μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά περισσότερα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος διέταξε οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο 28η Μαΐου, σε «ένδειξη σεβασμού για τα θύματα» της επίθεσης.
321_2.JPG
111_6.JPG
Μάστιγα

Προφανώς και η επίθεση στο Τέξας δεν είναι πρωτοφανής, αν και είναι η χειρότερη επίθεση σε σχολείο εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον.
Η τραγωδία ανακαλεί ιδίως στη μνήμη εκείνη στο Sandy Hook, στην πολιτεία Κονέτικατ, όταν το Δεκέμβριο του 2012 ένας 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει.
Είχε προηγηθεί το 2018 μια ακόμα επίθεση στο Parkland στη Φλόριντα όταν ένας πρώην μαθητής του σχολείο Marjory Stoneman Douglas είχε σκοτώσει 17 μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ένας 18χρονος είχε ανοίξει αδιάκριτα πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Buffalo στη Νέα Υόρκη, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης