Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bridgewater: Τα μετρητά είναι σκουπίδια, οι μετοχές χειρότερες - Προτιμήστε ακίνητα και bitcoin

Bridgewater: Τα μετρητά είναι σκουπίδια, οι μετοχές χειρότερες - Προτιμήστε ακίνητα και bitcoin
Όλα τα νομίσματα, το δολάριο, το ευρώ, το γιεν, όπως έγινε και στη δεκαετία του 1930, θα χάσουν την αξία τους σε σχέση με τα αγαθά και τις υπηρεσίες
Σχετικά Άρθρα
Επαναλαμβάνοντας την ρήση «τα μετρητά είναι σκουπίδια» που είχε διατυπώσει τον Ιανουάριο του 2020, ο Ray Dalio, ιδρυτής, επικεφαλής επενδυτικού συμβουλίου και μέλος του Διοκητικού Συμβουλίου της Bridgewater Associates, δήλωσε στον Andrew Ross Sorkin του CNBC τα εξής:

«Φυσικά και τα μετρητά εξακολουθούν να είναι σκουπίδια... Ξέρεις πόσο γρήγορα χάνεις την αγοραστική σου δύναμη σε μετρητά;».

«Οπότε όταν λέω τα μετρητά είναι σκουπίδια, αναφέρομαι σε όλα τα νομίσματα, το δολάριο, το ευρώ, το γιεν, όλα γενικώς τα νομίσματα που όπως έγινε και στη δεκαετία του 1930 θα χάσουν την αξία τους σε σχέση με τα αγαθά και τις υπηρεσίες».
Δυστυχώς, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερα για τους επενδυτές αντί για μετρητά να διακρατούν μετοχές ή ομόλογα, επειδή «οι μετοχές είναι ακόμη χειρότερες».

Ο Dalio προειδοποίησε ότι μετά από μια δεκαετία με κέρδη δίχως προηγούμενο στην αγορά μετοχών, έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου πάρα πολλοί επενδυτές έχουν μπει long στις χρηματιστηριακές αγορές, κι ενώ οι τελευταίες εβδομάδες αποκάλυψαν ένα λουτρό αίματος για μερικούς, ο Dalio θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για περισσότερο πόνο στο μέλλον

«Η παρούσα δυναμική στις αγορές πιστεύω ότι είναι ένα πρόβλημα: όλοι είναι long στις μετοχές και όλοι θέλουν να τις δουν να ανεβαίνουν.
Δεν γίνεται αυτό άρα καταλήγουμε σε ένα περιβάλλον αρνητικών πραγματικών αποδόσεων. Δεν μπορούν όλα να ανεβαίνουν συνεχώς, το σύστημα δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο», εξήγησε ο Dalio.

Και τα ομόλογα όμως δεν είναι καλύτερη επιλογή...

«Η Fed θα πουλήσει ομόλογα, οι ιδιώτες πουλούν ομόλογα, οι ξένοι πουλούν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ πουλάει επειδή πρέπει να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της. Άρα θα υπάρξει πρόβλημα προσφοράς/ζήτησης, κι αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια πίεση».

Με τον πληθωρισμό να συνθλίβει τις πραγματικές αποδόσεις, ο Dalio προτείνει  στους επενδυτές μια στροφή σε «πραγματικά» περιουσιακά στοιχεία όπως τα ακίνητα (απηχώντας τον Scott Minerd του Guggenheim, ο οποίος είπε ότι αναμένει ότι τα ακίνητα και η τέχνη θα έχουν καλύτερη απόδοση από τις μετοχές τα επόμενα πέντε χρόνια).

«...Το ερώτημα είναι... τι θα σας δώσει μια πραγματική απόδοση;»
Τέλος ο Sorkin του CNBC τον ρωτά ποιες είναι οι πιθανότητες μιας «ήπιας προσγείωσης»:
«Μπορεί η Fed να μειώσει τη ζήτηση χωρίς να συντρίψει την οικονομία;» ρωτά ο Sorkin.
«Η απάντηση είναι όχι», λέει ο Dalio.

Η λύση του περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα (την τοποθέτηση ενός πολύ μικρού ποσού) και χρυσό.

«Πιστεύω ότι το blockchain είναι υπέροχο. Αλλά ας το ονομάσουμε ψηφιακό χρυσό. Νομίζω ότι σε έναν ψηφιακό χρυσό, που θα ήταν ένα είδος bitcoin, – πιθανώς προς το συμφέρον της διαφοροποίησης του να βρούμε μια επένδυση εναλλακτικής στον χρυσό – θα άξιζε να έχουμε μια μικρή θέση στο bitcoin» λέει.
Καταλήγοντας ο Dalio λέει: «Είμαστε σε ένα περιβάλλον που πρέπει να ρωτήσουμε: ποια είναι τα νέα χρήματα;».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης