Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μελέτη στο Nature Medicine: Πολύ μικρή η προστασία των εμβολίων στο long Covid - Δεν σχεδιάστηκαν γι' αυτό

Νέα μελέτη στο Nature Medicine: Πολύ μικρή η προστασία των εμβολίων στο long Covid - Δεν σχεδιάστηκαν γι' αυτό
Σε σύγκριση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο, ο κίνδυνος μακράς διάρκειας Covid σε ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο μειώθηκε μόνο κατά περίπου 15%
Τα εμβόλια κατά του Covid, ενώ προσφέρουν ισχυρή προστασία κατά της νοσηλείας και του θανάτου, προσφέρουν ελάχιστη προστασία έναντι του μακροχρόνιου Covid, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
Τα ευρήματα είναι απογοητευτικά, αν όχι εκπληκτικά, για τους ερευνητές που κάποτε ήλπιζαν ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο long Covid.
Σε σύγκριση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο, ο κίνδυνος μακράς διάρκειας Covid σε ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο μειώθηκε μόνο κατά περίπου 15%, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Τα εμβόλια είναι θαυματουργά στο να κάνουν αυτό που είχαν σχεδιαστεί για να κάνουν» — δηλαδή να αποτρέψουν τη νοσηλεία και τον θάνατο, είπε ο Δρ Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Αλλά «προσφέρουν πολύ μέτρια προστασία ενάντια στο long Covid», είπε.

Ελλιπής ο σχεδιασμός

Τα εμβόλια Covid αναπτύχθηκαν νωρίς στην πανδημία, πολύ πριν οι γιατροί, οι επιστήμονες και οι ασθενείς μάθουν την ύπαρξη του long Covid.
Δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να προστατεύουν από αυτό, είπε ο Al-Aly, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της έρευνας στο V.A. Σύστημα Υγείας του Saint Luis.
«Πρέπει να τα επανεξετάσουμε τώρα που γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες».
Ο Δρ Greg Vanichkachorn, διευθυντής του Προγράμματος Αποκατάστασης Covid Activity της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, είπε ότι τα αποτελέσματα δεν εξέπληξαν πολύ.
«Γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων με long Covid δεν είχαν σοβαρές λοιμώξεις», είπε.

Η ταυτότητα της μελέτης

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα εθνικής υγειονομικής περίθαλψης από το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ και συμπεριέλαβε ιατρικά αρχεία σχεδόν 34.000 εμβολιασμένων ατόμων που είχαν πρωτοφανείς λοιμώξεις Covid και περισσότερων από 113.000 που ήταν ανεμβολίαστα όταν μολύνθηκαν με Covid από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2021.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν έξι μήνες μετά τη μόλυνση για να δουν εάν οι ασθενείς είχαν παρατεταμένα συμπτώματα.
Ενώ η προστασία έναντι του μακροχρόνιου Covid γενικά ήταν σχετικά μικρή, τα εμβόλια ήταν πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη ορισμένων από τα πιο απειλητικά για τη ζωή μακροχρόνια συμπτώματα του Covid: Ο εμβολιασμός μείωσε τον κίνδυνο πνευμονικών διαταραχών κατά σχεδόν 50% και διαταραχών πήξης του αίματος κατά 56%, σε σύγκριση με όσους δεν εμβολιάστηκαν.
Ο Al-Aly σημείωσε ότι ένα πρωτοφανές κρούσμα δεν σημαίνει ότι ένα άτομο θα αναπτύξει long Covid - μόνο το 10% περίπου των περιπτώσεων θα οδηγήσει στην πάθηση - αλλά με τόσους πολλούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, αυτό εξακολουθεί να μεταφράζεται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Τα δεδομένα δεν έδειξαν εάν ένα άτομο έλαβε την ενισχυτική δόση, αλλά ο Al-Aly είπε ότι δεν αναμένει ότι η ενισχυτική θα κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τα εμβόλια που προστατεύουν από long Covid, ούτε παραλλαγές όπως το omicron.
Ο Vanichkachorn συμφώνησε.
«Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι η ενισχυτική θα κάνει πολλά για να αποτρέψει το long Covid με το εμβόλιο», είπε.
«Έχουμε πολλούς ασθενείς με πρωτοφανείς λοιμώξεις που είναι όσο το δυνατόν πιο εμβολιασμένοι.
Επίσης, δεν έχουμε δει μεγάλη διαφορά μεταξύ παραλλαγών με μακρά συμπτώματα Covid».

Νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη του long Covid

Τα κρούσματα Covid αυξάνονται για άλλη μια φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθοδηγούμενα τώρα από μια υποπαραλλαγή της Omicron που ονομάζεται BA.2.12.1, σύμφωνα με το CDC.
Ακόμα κι έτσι, τα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η μάσκα και η κοινωνική απόσταση έχουν σε μεγάλο βαθμό καταργηθεί.
«Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε στους ανθρώπους να κρύβονται για τα επόμενα 10 χρόνια», είπε ο Al-Aly.
Ωστόσο, υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης των εμβολίων και των θεραπειών με τρόπο που θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έναντι του μακροχρόνιου Covid.
«Τώρα που έχουμε άρει όλα αυτά τα άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, τα εμβόλια είναι πραγματικά το μόνο επίπεδο προστασίας που έχουμε», είπε ο Al-Aly.
«Αυτό καθιστά ακόμη πιο επείγον το ερώτημα για το ποια άλλη πρόληψη ή θεραπεία μπορεί να είναι διαθέσιμες.
Μπορούμε να τροποποιήσουμε αυτά τα πρωτότυπα εμβόλια για να αντιμετωπίσουν επίσης τον μακροχρόνιο Covid ή χρειαζόμαστε επίσης ενδορινικά εμβόλια ή άλλες θεραπείες επιπλέον;»
Τα ενδορινικά εμβόλια, για παράδειγμα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι καλύτερα στην πρόληψη της μετάδοσης από τα τρέχοντα εμβόλια, αλλά αυτός είναι ένας τομέας που πρέπει να διερευνηθεί, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης